Witam
Chciałem zapytac o jakas dobra lutownice na poczatek ? Nie chce wydac kokosów na nia ale nie mowie tez o takiej za 10 zł :)
Napiszcie moze cos o sowich lutownicach i pochwalcie sie za co je lubicie. Zawsze mnie zastanawiało jakie sa wady i zalety miedzy lutownica trafo a normalna na grzalke ( kolba , bez stacji). Oczywiscie wole juz wydac troszke wiecej i miec pewnosc ze potrzyma mi dluzej :) Prosze pomozcie mi i bardzo bym był wdzieczny o uzasadnienie swojej opini. Takze jakies oferty w linkach z allegro byłyby bardzo pomoce gdyz na rynku jest ich teraz ogromna ilosc i chciałbym wiedziec jakimi kryteriami powininem sie kierowac przy zakupie owej lutownicy. Jedynie co wiem ze lutownica ze stacja sa po to poniewaz rozne elementy elektorniczne wymagaja innej temperatury lutowania np tranzystory :>
Pozdrawiam
Zmieniony przez - Ironskater w dniu 2011-05-16 19:52:07
Lutownica typu kolba potzebuje troche czasu aby osiagnac temperature pracy. Ogolnie jest wygodniejsza w uzyciu (bo lzejsza). Natomiast lutownica transformatorowa bardzo szybko sie rozgrzewa, wada jest koniecznosc wymieniania grotow.
A wiec te pierwsze sa lepsze na warsztacie, gdzie masz caly czas wlaczona i gotowa do pracy. Zas trafo, to dla serwisanta, co przyjezdza na miejsce, szybko cos polutuje i wyjezdza.
Mam obie.
PS. Dolozylem zdjecie swojej, ale to raczej nie dla amatora.
Zmieniony przez - zbys w dniu 2011-05-16 21:03:25
Zatem wiekszej roznicy miedzy trafo a kolba nie ma tak ? Zatem szybkosc rozgrzewania sie i waga wielkie dzieki :) ALe takich na allegro jest pelnoo i nie wiem czy nie trafie na jakas chinska atrape chyba ze znasz jakies marki ktore szczyca sie wiekszym zadowoleniem ? :>
Zbys opowiedzialbys cos o swojej lutownicy czemu jest taka pro ? :)
Ja profesjonalnie zajmuje sie naprawa elektroniki, wiec musze mies mozliwosc lutowaniu roznych elementow. Sa to po pierwsze dwie, jedna zwykla, a druga to na gorace powietrze. Dlatego sa dwa wyswietlacze temperatury. Regulacja temperatury jest potrzebna, bo w roznych technologiach sa stosowane rone spoiwa. Np. obecnie nie wolno uzywac do lutowania stopow zawierajacych olow i temperatura topnienia tych nowych lutow jest sporo wyzsza niz tego klasycznego stopu cyna/olow .
Nowe plytki i elementy wytrzymuja ta wyzsza temperature, ale stare niekoniecznie. Poza tym czasami sie lutuje na foliach i tam trzeba bardzo ostroznie z temperatura.
Moja tez jest chinska, bo kosztowala tylko okolo $170, taka sama firmowa, to okolo $800. Juz dwa razy wymieniali mi na gwarancji. Mam stare lutownice z analogowa regulacja temperatury (wyskalowany potencjometr) i chodza ponad 10 lat bez problemow, ale sa firmowe (Hakko) i kosztowaly po $130 - sama lutownica z regulacja temperatury.
W tej lutownicy moge regulowac temperature, czy to grota, czy powietrza, jak i wydajnosc powietrza - co ma znaczenie, bo mozna zakladac rozne koncowki o ksztaltach dopasowanych do lutowanych elementow.
Jezeli chcesz bawic sie na powaznie, to przynajmniej kup taka z regulacja temperatury grota.
Typowo uniwersalnej niema .
1 Lutownica transformatorowa.
Najlepszy model jakim sie posługiwałem to polska lutownica o nazwie Lutola.
Zalety: bardzo trwała , dość precyzyjna , dostepność grotów (drut miedziany) , możliwość lutowania od cienkich drucików do kawałka blachy ,czas rozgrzewania od 0,5 sek , szybko stygnie,bardzo "mobilna" (podstawowy sprzet na serwisach), moc około 80-100W.
Wady : trzeba nauczyć się nieprzegrzewania miejsc lutowania ,praktycznie cieżko lutować nią gęsto zaprojektowaną elektronike, prawie nie możliwe lutowanie układow SMD. Cena - około 100 zł.
2 Lutownica "kolbowa" małej mocy.
Podstawowy sprzet przy budowaniu lub naprawach elektroniki tzw.
płytek drukowanych. Zalety : regulacja temperatury, precyzyjna koncówka wymienna (rodzaj końcówki mozna dobrać do lutowanych elementów) ,lekka budowa + precyzja operowania (lutowanie drobnych elementow np. SMD), bardzo duża trwałość grotów .
Wady : czas rozgrzewania od 30 sek do kilku minut , trzeba utrzymywać ją cały czas nagrzaną podczas pracy , uważać na możliwość poparzenia lub wypalenia jakiegoś miejsca po odłożeniu .
Przykład modelu droższego :
Przykład bardzo taniej lutownicy chinskiej , polecam dla początkujących , cena około 20 zł.
Na koniec dodam jeszcze to , Z DALEKA obchodzić lutownice tego typu :
Zmieniony przez - atmeg w dniu 2011-05-17 22:22:57
Dla jednych 50zł to będzie już dużo a dla innych 500zł to średnia cena .Domyślam sie że chodzi o amatorskie zainteresowanie elektroniką w tym przypadku można zacząć od takiego modelu.
Moc około 40W , płynna regulacja mocy.
Minus - brak stabilizacji temperatury ale podczas lutowania nie sprawia to wielkich problemów ponieważ temperature regulujemy pośrednio mocą.
Ten model spotyka sie w dwóch wersjach , chodzi mi o samą kolbe lutowniczą- lepsza jest ta z nakretką dociskającą grot a wersja ze śrubką mocującą grot jest dużo gorsza.cena 20-40zł .Ta wersja z nakrętką umożliwia łatwą wymiane oryginalnego grota na profesjonalny !
Jeśli wolałbyś lepszą lutownice to niestety ceny zaczynają się w okolicach 300zł.
Te różnice pomiędzy 20-40zł a 300zł warto wydać na inny sprzęt elektronika , mam na myśli oscyloskop, programator do mikroprocesorów , płytki montażowe lub choćby zestaw rezystorów i innych podstawowych części.
....
Ostatnio też rozglądam się za lutownicą ale ze stabilizacja temperatury oraz ergonomicznym kształtem kolby.
Bardzo ciekawa oferta - stacja lutownicza za 121zł
[http://www.ndn.com.pl/katalog/xtronic/pdf/NDN369.pdf]
.............
dodano po około 2 tygodniach .
Zrezygnowałem z zakupu gotowej stacji lutowniczej .Postanowiłem zbudować własną.
[felektr.katalogi.pl/Stacja_lutownicza_plus_zasilacz_warsztatowy_w_jednym.-t18276.html#post0]
Zmieniony przez - atmeg w dniu 2011-08-20 23:13:52
Jak narazie dzieki kazdemu za swoja wypowiedz :) Kurcze bo nie wiem.. na allegro jest tego pełno ! Póki studia sie nie zaczna pracuje na budowie i jeden dzien mam te 100zł zatem jesli sie opłaca naprawde wole wydac troszke wiecej i miec cos lepszego chyba ze naprawde w lutownicy kolbowej 40w za 25zł nie ma nic złego. Musze tez kupic miernik ! Zarabiam teraz i chce miec dobra lutownice i miernik i wziąć sie za siebie !