witam. Posiadam mp3 creative bla bla - 512 mb. Na poczatku komp widzial w nim ~500 mb, wiadomo - czasami tak bywa (nie jestem ekspertem w tych dziedzinach, ale orientuje sie mniej wiecej co i jak, ze inaczej wskazuje). Ale kurde ostatnio na windzie pokazuje mi, ze mp3 ma 470 mb pojemnosci... konkretnie po zmianie firmware. Czy to jest rzeczywista wartosc czy po prostu blad odczytu? Jezeli rzeczywista, to moge zrobic na nim jakis ultraformatocostamwpomaganemilionamikomputerowznasa () aby powiekszyc ta wartosc? Z gory dzieki, oczekuje konkretnych odpowiedzi :)
Dlatego, że tutaj jest "przetwarzanie" 1mb -> 1000 kb a normalnie 1mb -> 1024kb :)
może dlatego, że nowy software zajmuje więcej pamięci?
mysle, ze tu nie chodzi o to, ze 1mb==1000kB zamiast 1024 - zeby pamiec byla dostepna, musi byc adresowalna przez uklad w mp3, co w praktyceoznacza iz "najfajniejsze" sa wartosci bedace potega 2'jki (dlatego nie spotyka sie pojemnosi typu 3.5GB ;)). strata zawsze jest po sformatowaniu - to ze dane sa jakos "opisane" niestety wymaga miejsca (i tu ubywa pare MB - im wiekszy dysk, tym wiecej). oczywiscie da sie zapisac "surowo", ale wtedy trzeba wiedziec jak to czytac i z automatu sie tego nie zrobi a na pewno nie bedzie to juz uniwersalne ani wygodne. ;)
sumarycznie: ja bym chyba tez stawial na firmware. opcjonalnie jeszcze winblows mogl tam wstawic jakis swoj "magiczny" niewidzialny pliczek...