Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 2292 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Radio
Maly lokalizator dla zwierzaka 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Maly lokalizator dla zwierzaka"   

Yanek_00
 Wysłana - 6 lipiec 2005 13:40        | zgłoś naruszenie regulaminu

Chcialbym zalozyc kotu ktory sie wiecznie gubi ;] maly lokalizator cos w formie nadajnika FM i do tego wykrywacz pluskw (cos takiego: [allegro.pl/show_item.php?item=55627693] ) na allegro jest wiele tych mini podsluchow i wykrywaczow ze skala led. Wszystko by bylo ok... gdyby nie czas pracy dzialania nadajnika na bateri. A przeciez nie zaloze kotu na szyje bateryjki 9v bo jak skoczy znow z okna (2 pietro) to mu kark skreci :D Czy ktos z forumowiczow ma jakis pomysl jak to zrobic... nie koniecznie musi byc tanie i na opariu tych pluskw/wykrywacza. Z gory dzieki :) Pozdrawiam.

Wpadlem na taki pomysl aby do tej pluskwy dorobic jakis czasowy wlacznik... ktory by wlaczal ja co np 10 sek na np. 500ms wtedy pewnie taka bateryjka plaska 3v starczyla by na duzo duzo wiecej. I moje pytanie czy ktos potrafil by taka "zmodyfikowana" pluskwe wykonac, albo sam ten wlacznik?

Zmieniony przez - yanek_00 w dniu 2005-07-08 00:33:39

Kupilem globus... Swiat nalezy do mnie!

krrizz
 Wysłana - 28 listopad 2007 20:45      [zgłoszenie naruszenia]

Odświeżę temat gdyż sam potrzebuje takowe urządzenie.
Może od czasu ostatniego postu coś się zmienilo
bardzo proszę o pomoc

szukam lokalizatora dla kota ma ktoś jakiś pomysł???

Preskaler
 Wysłana - 29 listopad 2007 21:15      [zgłoszenie naruszenia]

O własnoręcznym wykonaniu takiego lokalizatora raczej nie ma mowy bo jest to bardzo trudne z kilku powodów. Po pierwsze musi być małe i lekkie, po drugie ekonomiczne (małe zużycie prądu) po trzecie powinno mieć zasięg pewnego działania gdzieś na poziomie 1 km, po czwarte trzeba zdecydować się na system albo drogi i dość ciężki GPS albo tani ale niewygodny system anteny kierunkowej. Istnieją profesjonalne lokalizatory ale są bardzo drogie i trudnodostępne. Stosuje je się przy namierzaniu dzikich zwierząt (np. ptaków).

Preskaler

Znawca -

puszek49
 Wysłana - 2 grudzień 2007 17:24      [zgłoszenie naruszenia]

Przyda sie

puszek49
 Wysłana - 2 grudzień 2007 17:25       [zgłoszenie naruszenia]

fajne urządzenie

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Maly lokalizator dla zwierzaka

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL