Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 3178 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Telewizja
Migotanie obrazu - telewizor Curtis 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Migotanie obrazu - telewizor Curtis"   

wicio64
 Wysłana - 1 styczeń 2006 13:38        | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam !
Mam tv Cutis 21M. Od pewnego czasu obraz na tv po włączeniu "migocze". Obraz po włączeniu tv skacze cały czas, a po pewnym czasie głównie na ciemniejszym obrazie by po kilkunastu-kilkudziesięciu minutach całkowicie się "uspokoić". Taki sam efekt jest przy odtwarzaniu filmów z magnetowidu. Efekt ten pojawił się po przeniesieniu tv z jednego miejsca na inne ale to chyba przypadek (a może nie ?). Czy ktoś może mi powiedzieć co jest grane i czy średniozaawansowany LAIK może coś z tym zrobić samodzielnie czy potrzebny serwis lub "pogrzeb" telewizora ??

P.S. Posiadam wraz z instrukcją schemat tego tv gdyby komuś to się przydało to mogę zeskanować i przekazać.
Pozdrowienia w nowym 2006 roku !

Preskaler
 Wysłana - 1 styczeń 2006 20:28      [zgłoszenie naruszenia]

Zbyt lakoniczne i niedokładne informacje! Zakładam, że to "migotanie" to brak synchronizacji pionowej a czasowy charakter występowania tego uszkodzenia wskazywać może na wyschnięte elektrolity w układzie odchylania pionowego i synchronizacji (może w zasilaczu?). Nie przypuszczam, żeby ktoś kto ma mniejsze pojęcie o naprawach sprzętu elektronicznego od podstawowego poradził sobie z tym problemem. Serwis powinien to zrobić za kwotę poniżej 100 zł.

Preskaler

Specjalista -

wicio64
 Wysłana - 1 styczeń 2006 22:39       [zgłoszenie naruszenia]

Chodzi o to, że obraz skacze w górę i w dół. Nie wiem jak to dokładniej opisać ale to chyba faktycznie brak synchronizacji (czy pionowej czy poziomej to nie podejmuję się określić bo dla laika to kwestia względna :)
Dzięki za info o skali problemu. A na marginesie czy ktoś zna w miarę porządny serwis lub osobę ze Szczecina, która podjęłaby się tej naprawy ???

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Migotanie obrazu - telewizor Curtis

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL