| Autor |
"Mikrofon Bezprzewodowy" |
|
|
Bubel 2
|
|
Wysłana - 14 styczeń 2004 22:25 | zgłoś naruszenie regulaminu
zauważyłem w sklepie czasopismo "Elektronika Nowa" coś takiego tak sobie szybko przeglądnołem i zauważyłem taki temat "MINI mikrofon bez przewodowy" i miałem zamiar to kupić ale jak zauważyłem cene 9,50 zł to się rozmyśliłem i chciałbym żebyście mi pokazali jak zobić taki bezprzewodowy mikrofon tam na rysunku nie miał on zbyt dużo elementów ale wielkość była około 7 c na 1 cm i zasięg 30m (chodzi mi też o małe rozmiary) był też on na fale radiowe i się zastanawiam też gdzie albo co jest odbiornikiem bo mnie wydaje się że odbiornikiem jest radio ale proszę piszcie
| |
|
 |
|
|
|
Bubel 2
|
|
zauważyłem że nikt nie che odpisać to postanowiłem kupić tę gazetę i jeżeli ktoś by chciał wiedzieć coś n a ten temat to niech pisz
|
 |
|
|
|
Preskaler
|
|
Chętnie byłbym odpowiedział ale chyba coś się niedobrego dzieje z techniką tego "Forum" bo szukałem dzisiaj kilkakrotnie w spisie i nie widziałem nowego tematu. Takie schematy znajdziesz także w EP pod adresem
[http://www.elektronet.prv.pl/]
Tam w spisie poszukaj a znajdziesz.
Pozdrawiam!
Preskaler |
Znawca -
 |
|
|
|
Bubel 2
|
|
mi tam pisze że ten mikrofon bezprzewodowy że działa "na zakres UKF około 100MHz" no to jak mam wychwycićte fale ?
I przy pomocy czego mogęnawinąć cewkę o takich parametrach: "Cewki wykonujemy z drutu nawojowego DNE F 0,5" wiem jeszcze że te cewki muszą byćwykonane na wiertle F5 To więc powiedz mi jak to mogę zrobić te cewki
|
 |
|
|
|
Bubel 2
|
|
i tych cewkek ma być dwie jedna 5 zw. a druga 10zw.
|
 |
|
|
|
Preskaler
|
|
Te cewki należy nawinąć na pręcie /wiertło, patyczek, gwóżdż itp/ w ten sposób, że najpierw owinąć ten pręt trzeba cienkim papierem /np. z zeszytu/ 1 warstwę i na tym papierze nawinąć ciasno zwój koło zwoju wymaganą liczbę zwoi. Drut jest dość gruby, to nie trzeba nic więcej robić /tak na oko jest o połowę cieńszy od grafitu w ołówku/. Zdjąć go z pręta, obciąć końcówki na potrzebną długość, zeskrobać izolację z tych końcówek i cewka gotowa do wlutowania. Taka cewka nazywa się "powietrzną" bo w niej jest tylko powietrze, aby ją trochę przestrajać, należy ją delikatnie rozciągać, lub ściskać. Do odbioru na zakres ok. 100 MHz może być użyty dowolny odbiornik UKF na górne pasmo /88 - 108 MHz/.
Preskaler |
Znawca -
 |
|
|
|
Bubel 2
|
|
czyli poprostu jeżeli chcę zrobić cewkę 10 zw. to obwijam drutem ten ołówek 10 raz a ja chcę 5 zw. to obwijem 5 raz ten ołówek grubości o F5 ale jak dostrojić tak fale na radiu żeby mi to odbierało bo ja wiem tylko że są tam jakieś fale FM AM i LW a nie wiem dokładnie co to są te fale UKF
|
 |
|
|
|
Bubel 2
|
|
a skąd mogę taki drut wziąść /z transformatora? ale raczej z czegoś innego by się przydało bo nie mam wolnego transformatora / do tych cewek o takieś średnicy ja podawałem, zauważyłem na rysunku że tam gdzie mam być 10 zw. to ja tam widziałem 11zw. a tam gdzie ma być 5zw. to widać tam 6 zw. jak to ma być? i czy cewkę mogę czumś zastąpić /może jakąś anteną/
A czy jak podłączam rezystory to jest obojętnie którą podepnę końcówkę
I na schemacie nie mam pokazane jak podłączyć kondesatory czy kondesatory ceramiczne można podpinać obojętnie jak tak jak w rezystorach
|
 |
|
|
|
Preskaler
|
|
Jednym zwojem się nie przejmuj! Jak piszą 5 to tyle nawiń. Na UKF-ie mamy modulacje FM a na pozostałych zakresach AM. Trzeba więc radio włączyć na UKF i szukać na skali gdzie jest Twój nadajnik? No drutu to nie zastąpisz niczym /chociaż są także cewki drukowane, ale ich trudniej wykonać jak te nawijane/. Drut nawojowy możesz zdobyć nawet na śmietniku. Często wyrzucają ludzie różne urządzenia i z nich można taki drut uzyskać. Telewizory, odbiorniki radiowe, transformatory też itp. Można także iść od czasu do czasu do sklepu i tam też są takie podzespoły z demobilu, ale te pół metra drutu to myślę, że gdzieś "wysępisz". Trzeba pochodzić po warsztatach samochodowych, usługowych AGD, może w Telekomunikacji? Tam mają codziennie tego złomu pod dostatkiem. Na wysypisku złomu - też.
Rezystory i kondensatory /nie tylko ceramiczne/ można łączyć z dowolną polaryzacją, tylko elektrolityczne są polaryzowane. Uważaj na tranzystor! Jego końcówek nie wolno pomylić.
Preskaler |
Znawca -
 |
|
|
|
Bubel 2
|
|
bo do tego bezprzewodowego mikrofonu są taki kondesatory: 100nF 3x, 1nF, 21pF i 4,7pF i takie kondesatory mogę podłączyć obojętnie, którą stroną
A jeszcze wracając to tych drutów bo ja mam dużo tych drutów tylko ja nie wiem jak zmieżyć ich średnice ale myślę że użyję kabla telefonicznego /który był 6-cio żyłowy/
|
 |
|
|
|
Bubel 2
|
|
a jak bym zrobił z trochę zieńszego lub trochę grubszego to nie będzie przeszkadźało
I jak bym mógł tego zwiększyć zasięk bo piszą że zasięg ma do 30m
|
 |
|