| Autor |
"Mini Wieża" |
|
|
SUCHAR 125
|
|
Wysłana - 1 grudzień 2004 18:40 | zgłoś naruszenie regulaminu
Chodzi o odtwarzacz CD w mini Wiezy otóż dostałem tą wieze od znajomego i mówił żę w niej coś jest z Cd kiem , kasetownik chodzi i radio też ale nie wiem co jest z CD otworzyłem ją i jak wkładam płyte to widać żę laser się unosi i jest czerwone swiatełko ale zakręci płytą i sanie zakręci i stanie robi tak 3 razy i wtedy na wyswietlaczu pisze ERROR i już nie prubuje jej zakręcić. Co to możę być ?? Możę wina lasera Pomóżcie prosze mam laser od discmana ale nie wiem czy możę taki być ??
| |
|
 |
|
|
|
SUCHAR 125
|
|
Dodam żę laser wyczyściłem dobrze i nic nie pomogło dalej to samo:( |
 |
|
|
|
SZPAKOL
|
|
Witam to nie koniecznie musi byc wina lasera moze byc cos z elektronika cd choc tez nie koniecznie ciezko stwierdzic moze podkrec laser tam sa takie malutkie srobki moze to cos pomoze jak nie to raczej wina elektroniki pozdrawiam |
 |
|
|
|
X-Press
|
|
A próbowałeś z różnymi płytami?? Ja kiedyś miałem radio z cd i robiło tak samo. Wystarczyło wyregulowac dokładnie ostrość i chyba jasność lasera. Tak jak juz mówił mój poprzednik to są takie dwa małe potencjometry (będą blisko lasera), ja bym stawiał własnie na to.
Pozdro. |
 |
|
|
|
trax2005
|
|
ja wiem jak to naprawic odezwij sie do mnie na gg 2562188
i napisz mi ze to ty z forum to ci opisze moj przypadek i jak go naprawic bez rozkrencania - dodam ze to jest wina tego ze laser sie przestawil i czyta nieto co trzeba z cd !!!
Odezwij sie by dowiedziec sie ....
|
 |
|
|
|
trax2005
|
|
na to gg pomylilem sie >> TRAX2005 <<<
moje gg 2862188 |
 |
|
|
|
Arnold_S.
|
|
Kręcenie potencjometrem(regulacja prądu) przy laserze często pomaga, ALE jest to działanie "na krótką metę"!
Lasery mają fabrycznie ustawiony poziom prądu.
Przy "podkręceniu" prąd jest za duży(nie jest optymalny) i w niedługim czasie kończy się to spaleniem diody laserowej.
Diody laserowe jak każdy element optoelektroniczny mają określoną żywotność(zazwyczaj ta żywotność nie jest imponująca).
W miarę starzenia następuje spadek jasności świecenia(tak samo jak w LED-ach).
A podkręcanie prądu jeszcze bardziej przyspiesza agonię biednej diodki...
Profesjonalne forum to: [http://www.elektroda.pl] |
Znawca -
 |
|
|
|
X-Press
|
|
Pewnie masz racje, ale te stare lasery byly chyba robbione z tytanu bo radyjko, ktore naprawialem w taki wlasnie sposobb dziala do dzis. Nie wiem jak to wyglada w najnowszych laserach, ale te w starych odtwarzaczach mozna spokojnie regolowac. |
 |
|
|
|
Arnold_S.
|
|
Nie wiadomo, czy w starych zawsze można podkręcać, a w nowszych to nie...
Zależy to po prostu od jakości lasera.
Jest to loteria, i nie wiadomo zbytnio, który laser, w którym odtwarzaczu, której firmy(i który model), jest porządnym laserem, a który to masowo produkowane, tanie gówno z tajwanu.
Jak się zaczyna coś dziać z laserem, to i tak nie ma zbytnio wyjścia.
Trzeba próbować(najwyżej się zjara).
Profesjonalne forum to: [http://www.elektroda.pl] |
Znawca -
 |
|