Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 1139 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Audio
Moje radyjko nie dziala :( 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Moje radyjko nie dziala :("   

Blajo
 Wysłana - 13 listopad 2003 17:35        | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam

Moje radyjko [http://www.irti.net/images/CFS_1055.gif] (tak mniej wiecej wyglada) niezawodnie gralo przez okolo 7 lat :) Mam je podlaczone do komputerka i tylko do tego je uzywam... czasem slucham radia.... i sie popsulo :( A mianowicie... po paru minutach/sekundach to zalezy sluchania muziki z komputera dzwiek zanika... przrywa... zanika i tka na zmiane az do calkowitego zaniku... wystarczy wtedy zmienic polozenia suwaka z LINE-IN na RADIO na chwile lub TAPE i powrocic do LINE-IN i znow moge sluchac muzyki z komputera... ale po chwili problem sie powtarza... :(

Na bank nie jest to wina koputera albo kabla komputer -> radio...

Regulacja glosnosci nic nie daje :(

Prosze pomozcie :)

Z gory dziekuje!

Preskaler
 Wysłana - 14 listopad 2003 08:15       [zgłoszenie naruszenia]

Cześć!
Nie mogę napisać, że jest to uszkodzenie niemożliwe do usunięcia przez amatora, ale napewno może być ciężko. Radio składa się z kilku, połączonych ze sobą stopni. Należy więc na początek ustalić w którym z tych stopni nastąpiło /następuje/ uszkodzenie. Zaczynać należy od końca, tj. od głośnika i stopnia m.cz. Stopień m.cz. zaczyna się /można przyjąć/ na potencjometrze /regulatorze siły głosu/ i poprzez wzmacniacz kończy na głośniku. Sprawdzenie powinno polegać na tym, że do potencjometru podajemy jakiś sygnał /np. z generatorka, innego OR, gramofonu, mikrofonu itp/ i w momencie gdy radio jest "zatkane" sprawdzamy czy sygnał podany na potencjometr "przechodzi" do głośnika. Następny człon jest trochę trudniej sprawdzić bo jest to człon p.cz /pośredniej częstotliwości/. Tutaj musimy dysponować sygnałem np. z innego odbiornika. Sygnał ten "dopinamy" do sprawdzanego OR i lokalizujemy gdzie nam ten sygnał ginie. Stosunkowo najłatwiej sprawdzić w końcu głowicę UKF, gdyż przełączamy OR na AM /fale inne niż UKF/ i jeli stwierdzimy, że na tych zakresach gra, to uszkodzona jest głowica. Po zlokalizowaniu bloku, w którym jest uszkodzenie, należy przystąpić do dokładnych pomiarów napięć, porównując je z napięciami prawidłowymi /np. w sprawnym OR tego samego typu, lub napięciami serwisowymi/. Jeżeli nie czujesz się na siłach, to radzę odwiedzić serwis.
Pozdrawiam!

Preskaler

Zmieniony przez - Preskaler w dniu 2003-11-14 08:18:02

Specjalista -
[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Moje radyjko nie dziala :(

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL