Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 1744 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Telewizja
Monitoring 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Monitoring"   

SZCZYL
 Wysłana - 10 październik 2004 13:17        | zgłoś naruszenie regulaminu

Chciałby zamontowac zewnetrzne kamery uiszczone na domie i monitorujacepodworko lecz nie wiem jakie i jakiej ceny! aby dobrze w dzien i w nocy lapaly obraz IDT. Moze ktos sie zna i mi cos poleci albo osobe sie na tym znajaca ktora mi doradzi.
2 sprawa to alarm do domu - widzialem na allegro alarmy rozne ale czy beda dobre? tez cos na ten temat Prosze!!! Czekam i dziekuje

Preskaler
 Wysłana - 14 październik 2004 20:41      [zgłoszenie naruszenia]

Kamery są różne i wróżnych cenach od 100 zł do kilku tysięcy. W kamerze jest przetwornik i charakteryzuję się on tzw. rozdielczością (ilością pixeli). W zależności od ilości tych pixeli jest obraz bardziej lub mniej wyrażny. Cena też zależy od obiektywu a parametry tego ostatniego decydują o jasności (możliwości pracy w nocy) i kącie patrzenia. Nie wiadomo ile takich kamer jest koniecznych do zabezpieczenia całego terenu. Stosuje się też kamery obrotowe, wtedy może ich być mniej ale są mniej pewne. Żeby kamera nadawała się do pracy w dzień (słoneczny) i noc (bezksiężycową) musi być bardzo czuła (0,1 luxa), wyposażona w automatyczną regulacje przysłony lub przystosowana musi być do pracy w podczerwieni i pole obserwacji musi być oświetlane reflektorem podczerwieni. Koszt tego wszystkiego zależy od odległości (rozmiarów) pola dozoru. Alarm jest, jakby, innym zagadnieniem, bo można w zasadzie zastosować do kamer czujnik ruchu ale jest mniej pewny i bardzo podnosi koszt systemu. Zdecydowanie najlepiej jest do alarmu użyć pasywnych czujek podczerwieni. Ich ilość zależy od wielkości pola dozoru i ukształtowania terenu. Do tego trzeba zastosować jakąś centralkę i system sygnalizacji (dzwonek, syrenę czy system cichego powiadamiania - telefonicznie lub radiowo). Obserwuję bardzo dużo firm zajmujących się tymi zagadnieniami i można wśród nich znależć taką, która to zrobi dobrze. Jednym zdaniem, jest to zbyt złożony problem, żeby można go było rozwiązać na forum!

Preskaler

Specjalista -

SZCZYL
 Wysłana - 16 październik 2004 16:36      [zgłoszenie naruszenia]

A czy ty sie znasz i mógłbys mi dobrac sprzet tzn. Kamery abym mógł kupić?sa strony z takim wyposarzeniem ale ja nie wiem co!byl gosciu z firmy i wycenil mi za zalozenie alarmu ok 5000zł. PRZESADA stwierdzilem a co mowic o kamerach jak on chce wiecej zarobic,bo nie sadze ze tak wychodzi drogo zestaw alarmowy.Mam ofrety z Allegro z firmy które sprzedaja też zestawy alarmowe i chciałbym któryś zamówic ale też brak opini.Jesli znasz sie choc troche to moze mogłbys zerknąc i doradzic ktory? Jest taki za 1050zł, 775zł i 597zł. poczytałem o nich i nie wiem.mam znajomego elektryka ktory bez problemu zamontuje ale ja chce dobry sprzet i w przystepnej cenie kupic!

Preskaler
 Wysłana - 16 październik 2004 19:45      [zgłoszenie naruszenia]

Zdecydowanie firmy chcą za dużo pieniędzy za taką usługę i sprzęt. Samodzielnie zamontowany sprzęt (robocizna za darmo) wyniesie 10 - 20% kosztów firmowych. Tylko jest jedna kwestia - trzeba się na tym znać! Nawet najlepszy fachowiec nie potrafi dobrze wybrać sprzętu i wymyślić systemu, bez wizji lokalnej lub przynajmniej dokładnego planu całego obiektu. Bez takich informacji nie można policzyć ile potrzeba (i jakich) czujek, jaką wybrać centralkę i jakie kamery i ile? Pewne rzeczy zależą też od właściciela obiektu, bo należy się zdecydować na wybór systemu i jego niezawodność. Pojedyńczy system jest zawodny, może nie tyle w sensie technicznym co do możliwości ominięcioa go lub "unieszkodliwienia" przez ewentualnych przestępców (znają oni większość tych systemów i potrafią wykorzystać ich słabe strony). Ja zawsze preferuję kilka niezależnych systemów (jest to oczywiście droższe), zapewniają one jednak dużo większe bezpieczeństwo. Chyba, że chodzi Ci tylko o to, żeby taki system był i był widoczny, to wtedy w zasadzie jest obojętne co wybierzesz?

Preskaler

Specjalista -

SZCZYL
 Wysłana - 16 październik 2004 21:04      [zgłoszenie naruszenia]

Wiesz ja zaczne od tego ze mam na podworku pieski i nie moge zamontowac czujek ruchu ktore by mnie informowaly w trakcie snu czy obecnosci poza domem ze ktos sie wdarl czy porusza sie po podworku! poza ty nie moze byc poruuszajacych sie krzewów czy drzew!Podwórko mam nie duże dlatego tez chcialbym zamontowac do 3-4 kamer z ktorych obraz bylby nagrywany podczas nieobecnosci lub nocy kiedy sie spi.No tylko te kamery jakie?? Ja mogłbym wymierzyc ile mam od domu do bramy do garazy a to bedzie w granicach 20-25m.Do tego chce zamontowac ten Alarm z czujkami w wewnatrz domu i w pomieszczeniach garazy, co dalo by dodatkowe powiadomienie.Co moze Pan na ta chwile doradzic?Propozycje swoje?

Preskaler
 Wysłana - 16 październik 2004 22:33      [zgłoszenie naruszenia]

Kamery w zasadzie muszą być na tyle czułe, żeby "widziały" w nocy i mieć jakąś automatykę, żeby nie były "oślepiane" w dzień przy pełnym słońcu. Nie mogę podać konkretnego typu bo te parametry trzeba odczytać z danych technicznych kamery (czułość 0,1 lux lub mniej). Z nagrywaniem trzeba się zastanowić nad ich automatycznym przełączaniem (bo chyba nagrywanie będzie na jednym rejestratorze?). Tak samo trzeba zwrócić uwagę na kąty widzenia tych kamer. Im mniejszy jest ten kąt, tym mniejsze jest pole obserwacji ale większe powiększenie. I im większy jest kąt, tym mniejsze powiększenie i większe pole obserwacji. Trzeba to w praktyce pomierzyć i dopasować. Jeżeli chodzi o czujki to njprostsze w użyciu, są takie z lampami (jeśli czujka wykryje ruch to zapala lampę oświetleniową (cena ok. 50 zł/szt.). Zamiast tej żarówki halogenowej można podłączyć dzwonek. A co wymyślisz jeśli "nieproszeni goście" wyłączą prąd? Takie zasilanie akumulatorowe zdecydowanie komplikuje sprawę i podnosi koszt instalacji.

Preskaler

Specjalista -

SZCZYL
 Wysłana - 16 październik 2004 22:48      [zgłoszenie naruszenia]

Wiem zastanawialem sie nad tym i tak tez myslalem o tych alarmach ze one w zestawie maja akumulator ktory dziala w razie braku pradu!Nie powiem jest to problem z zabezbieczeniem podworka hmm. popatrze na te kamery lepiej zeby byly z podczerwienia?

Preskaler
 Wysłana - 17 październik 2004 12:04       [zgłoszenie naruszenia]

Tak szczerze mówiąc, to ja nie wiem po co te kamery? Jeśli do identyfikacji "gości" to w podczerwieni nie da się tego zrobić a zwykłe powinny mieć dodatkowe oświetlenie, bo też z identyfikacją mogą być kłopoty. Poza tym ogniskowa obiektywów powinna być dłuższa a co za tym idzie kąt patrzenia mniejszy i mniejsze pole obserwacji. Poza tym z tymi kamerami i rejestratorem obrazu, to dopiero byłby problem z zasilaniem awaryjnym! Może już lepiej z aparatami foto i lampami błyskowymi? Przynajmniej to zasilanie może być dużo łatwiej rozwiązane. Problemów jest z tym dużo i najlepiej byłoby to wszystko dobrze przemyśleć a wcześniej trochę się dowiedzieć Poczytać) na temat tych systemów zabezpieczających.

Preskaler

Specjalista -
[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Monitoring

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL