Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 1217 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Audio
Mostek do kolumny gitarowej 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Mostek do kolumny gitarowej"   

Graver
 Wysłana - 2 czerwiec 2006 22:53        | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam!

Moj problem wyglada nastepujaco:
chce zrobic sobie kolumne gitarowa na dwoch 12" glosnikach
Eminence LEGEND 1258:
[http://www.eminence.com/guitar_speaker_detail.asp?model=LEGEND1258&speaker_size=12&SUB_CAT_ID=4]

chce to podpiac do koncowki mocy:
[http://www.megamusic.pl/ProdInfo.aspx?prodCode=926]

Moje pytanie jest nastepujace:
jaki mostek do tego bedzie potrzebny i ile, tak orientacyjnie, takie cos by kosztowalo ?

Preskaler
 Wysłana - 3 czerwiec 2006 16:20      [zgłoszenie naruszenia]

Na podstawie tych opiosów nie można niczego konkretnego powiedzieć. Przy obu sprzętach nie podano jakiego rodzaju jest top moc? W związku z tym można śmiało ZREZYGNOWAĆ z zakupu sprzętu w firmie, która nie orientuje się w parametrach swych wyrobów lub świadomie nie podaje ich z myślą o wprowadzeniu w błąd kupującego! Mostek (w tym przypadku) nie jest to rzecz tylko sposób podłączenia głośników. O mostkowaniu wzmacniaczy było już kilkakrotnie mówione na "Forum".

Zmieniony przez - Preskaler w dniu 2006-06-03 16:21:23

Preskaler

Specjalista -

Graver
 Wysłana - 4 czerwiec 2006 14:33      [zgłoszenie naruszenia]

Generalnie to wybralem ta koncowke po konsultacji z znajomymi muzykami i ludzmi ze studia tarnowskiego i kazdy mi polecal Samsona jako dobra i tania firme.
A znalazlem instrukcje obslugi:
[http://www.samsontech.com/products/relatedDocs/Servo120a_ownman_v1_2.pdf]
na stronie 10 jest cos o tym.

DjDamian
 Wysłana - 6 czerwiec 2006 11:47      [zgłoszenie naruszenia]

Mostek mono czyli zmostkowane 2 wyjścia końcówki "jako jedno", które czerpią sygnał z jednego kanału (wejścia) i dlatego zwie sie to jak sie zwie, zresztą nie widze w tym nic błędnego

Co do samej myśli to moge Ci napisć że ok, mostek Ci nie będzie potrzebny, jeden głośnik pod jedno wyjście w końcówce, drugi pod drugie. Jednak lekko będzie za słaby, moc przy 4om to 2x60W, ale przy 8om (takie wybrałeś głośniki) będzie mniej, może coś mocniejszego ?

-------------------------

Jeżeli muzyka męczy to znaczy że jest hałas

Znawca -

Graver
 Wysłana - 6 czerwiec 2006 16:22      [zgłoszenie naruszenia]

Wlasnie sie wczoraj dowiedzialem o tym ze jak sie podlaczy te glosniki to bedzie 25% mniej mocy, czy cos takiego...
Ale bylem u znajomego i ma podlaczone do koncowki glosniki normalnie stereo, ma dwa glosniki w kolumnie, i jeden na jeden kanal i drugi na drugi.
Moze by to podlaczyc tak wlasnie ?
Jakie glosniki polecacie, bo Eminence nie maja chyba wogole z tego co zauwazylem 4ohm glosnikow ?

Zmieniony przez - Graver w dniu 2006-06-06 16:34:14

DjDamian
 Wysłana - 7 czerwiec 2006 00:31      [zgłoszenie naruszenia]

Zgubiłem sie nieco chcesz 2 głośniki czy 4 ?

Rozglądnij sie za firma Celestion bądź też Beymą, jednak Celestiony lepiej sie nadadzą, któren to juz niestety nie pomogę, możesz też wykorzystać poczciwe Tonsilki GD 30/50, stosowane w wielu wielu piecykach gitarowych

Znawca -

Graver
 Wysłana - 7 czerwiec 2006 14:42      [zgłoszenie naruszenia]

2 glosniki tam wsadze.

I wlasnie planuje te wlasnie Tonsile zamontowac, tylko, ze na stronie Tonsila nie ma tego modelu w cenniku, wogole szerokopasmowych nie ma w cennikach.
Jak znajde w Tarnowie sklep ktory mi te sprowadzi to tak zrobie, bo w jednym (Betatronic) maja tylko Alphardy, a z tego co wiem to one nie za fajne sa.

DjDamian
 Wysłana - 7 czerwiec 2006 15:41      [zgłoszenie naruszenia]

[wieszczecinski.pl/gluni.html]

Znawca -

Graver
 Wysłana - 7 czerwiec 2006 22:16      [zgłoszenie naruszenia]

O dziekuje bardzo.

A tak wracajac jeszcze do koncowki to mam to normalnie podpiac, jeden kanal do jednego glosnika, drugi do drugiego, z zachowaniem + i - i bedzie to dobrze gralo ?

Edit:
Bylem dzisiaj w sklepie elektronicznym ktory sprzedaje glosniki Tonsila, powiedzialem kolesiowi co chce zrobic to mi powiedzial, ze to nie bedzie sam szerokopasmowy, ze trzeba bedzie wysokotonowy jeszcze dac, a to znowu, ze jak w jednej kolumnie bedzie jeden i drugi kanal to sygnal z jednego moze tlumic sygnal z drugiego i, ze nie moga te glosniki byc w jednej obudowie, to znowu, ze nie bedzie efektu stereo.
Powiedzialem, ze nie chce miec efektu stereo tylko zeby cala moc wykorzystac, to on mi dalej pierdzieli, ze nie bedzie efektu stereo i, ze lepiej dwie kolumny zrobic bo bedzie lepszy efekt stereo
Generalnie to nic mi nie wyjasnil tylko wprowadzil duzo watpliwosci.

A konsultowalem sie ze znajomym, ktory juz dosc dlugo sie takimi rzeczami zajmuje i ma kolumne typowo gitarowa z dwoma glosnikami, wzmacnicz Soundmana stereo i ma podlaczony jeden kanal do jednego glosnika, drugi do drugiego i mu ladnie to gra, wiec ja nie wiem co mam zrobic.

Zmieniony przez - Graver w dniu 2006-06-08 18:04:31

DjDamian
 Wysłana - 8 czerwiec 2006 18:32      [zgłoszenie naruszenia]

Nie musisz dawac wysokotonówki, w markowych piecykach ich nie ma i świat sie nie zawala, efekt stereo - jak są piecyki robione na jednym głośniku to gdzież ten efekt ? Efekt to mozna uzyskać poprzez przester, reverb a nie stereo

Piece są w 1/2, 3/4 otwarte wiec tłumienie jest bardzo małe, sygnał i tak będziesz miał ten sam podawany na głośnik, więc przez różnice sygnału nie będzie żadnego tłumienia, możesz ew. zrobić przegrode w środku między głośnikami, zresztą i tak nie wiem po co

Znawca -

Graver
 Wysłana - 8 czerwiec 2006 22:16       [zgłoszenie naruszenia]

Ok, wielkie dzieki.
Ten koles w sklepie mi taka wode z mozgu zrobil, ze juz nie wiedzialem co zrobic.
Jutro tam pojde zamowic glosniki.

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Mostek do kolumny gitarowej

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL