Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 1258 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Telewizja
NEC 'kopie' pradem.. 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "NEC 'kopie' pradem.."   

staneq
 Wysłana - 5 marzec 2006 17:08        | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam.
Mam monitor NEC FE700+ (mam go od nowosci) ostanio przy wlaczaniu orazy wylaczaniu ekran strzela (przewaznie trzy razy), widac jak przeskakuja iskry gdy sie dotknie ekran normalnie "kopie" prad.. traz zauwazylem ze w dwoch m-cach z przodu peka mi plastik na obudowie..

Dodadtkowe dane:
-monitor przed usterka nigdy nie byl rozbierany czy przenoszony
-po wystapieniu usteki myslalem ze sprawca jest kurz i monitor rozebralm i wyczyscilem (nie pomoglo niestety)
-kondensatory wygladaja ok
-zadne kable w srodku nie da luzne
-poza "kopaniem" monitor dziala okej..

Ma ktos pomysł..

Preskaler
 Wysłana - 5 marzec 2006 17:32      [zgłoszenie naruszenia]

Pomysł? Na co? Wszystko się starzeje, nie tylko sprzęt! Moja plastykowa obudowa telewizora tak w nocy trzaska, że się budzę. Może więc po jakimś czasie popękać (takie jej zbójeckie prawo!). To że kineskop monitora elektryzuje się to nic dziwnego. Wystarczy pochodzić w filcowych pantoflach po wykładzinie i dotknąć kaloryfera też będzie kopał! Ładunki elektrostatyczne to (niestety) nasza współczesna rzeczywistość.

Preskaler

Specjalista -

staneq
 Wysłana - 5 marzec 2006 18:37      [zgłoszenie naruszenia]

wiesz dzieki za taka odp.. :/

Ja nie mowie o starym tv tylko 5letnim monitorze i nie wierze za nie mozna temu przedziwdzialac..napweno nie chodzi tu o starzenie bo problem pojawil sie dnia na dzien..

Preskaler
 Wysłana - 7 marzec 2006 15:45       [zgłoszenie naruszenia]

Ty o niczym nie mówisz tylko piszesz a resztę masz w pamięci. Przeglądnij pierwszy post i zobacz gdzie tam jest napisane - 5-cio letni monitor? W monitorze jest wysokie napięcie i w starzejących kineskopach bardzo często występyją przebicia. Trzeba oddać monitor do serwisu bo (naprawdę) stąd tego nie widzę! Jeśli nie stać Cię na dokładne opisanie problemu to nie ma mowy o możliwości obiektywnej porady a tym bardziej samodzielnej naprawie. Nie piszesz co w tym monitorze Cię kopło? Czyżby przez tą szczelinę w pękniętym plastyku iskra wyskoczyła!

Preskaler

Specjalista -
[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

NEC 'kopie' pradem..

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL