Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 1611 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Telewizja
Na czym wzmacniacz .... 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Na czym wzmacniacz ...."   

panterka
 Wysłana - 1 marzec 2003 20:44        | zgłoś naruszenie regulaminu

Jak wiadomo wzmacniacze mocy audio budowane są ;na lampach, elementach dyskretnych, hybrydy czy gotowe układy scalone lub mieszane.Jakie jest wasze zdanie na temat konstrukcji i budowy poszczegulnych stopni wzmacniacza?

Ss
 Wysłana - 16 marzec 2003 11:45      [zgłoszenie naruszenia]

Robiłem kiedyś wzmacniacz na jakiśch LMxxxx o mocy podobno 100W. Działał dobrze, dorzuciłem do obudowy ekranik LCD z podświetleniem, i odbiornik IR. Sterowało się tym pilotem od TV. Można było wybrać jedno z 3 wejść i miał potencjometr cyfrowy. Można też było regulować głośność pokrętłem wieloobrotowym na obudowie. Grało dobrze, nie narzekałem. Ponoć do tej pory działa

Informacja to nie rozkaz. Zatwierdź lub zignoruj.

Doctor
 Wysłana - 19 marzec 2003 20:41       [zgłoszenie naruszenia]

z tego co pamiętam...końcówka na lampach...dobra jakość (lecz)niewielka moc ,zależy co Cię interesuje,możesz kombinować przedwzmacniacze itp. na elementach superniskoszumowych ,ale pamiętaj że szum w niewielkim stopniu zależy od elementów wzmacniacza tylko od urządzenia zwanego źródłem sygnału ;) ale mi się ładnie napisało.Jeśli zdecydujesz się na końcówkę na tranzystorach to pamiętaj że najlepszy efekt dają elementy "parowane",jeżeli chodzi o kondensatory stosuj w miarę możliwości tantalowe,elementy pasywne tj.rezystory to najniższe szumu wnoszą tzw.metalizowane.Źródło zasilania powinno nie wnosić zakłoceń więc zastosuj baterie kondensatorów i elementy przeciwzakłoceniowe.Możesz też pokombinować na mosfetach mają dobre parametry...lub scalone hybrydowe elementy jak np. STK 4164 MKxx (taki jak mam we wzm Marantz(solidna firma;)
gdzieś mam schematy lampowych wzm.głównie gitarowych...jeżeli ktoś jest zainteresowany to...mailme

Zmieniony przez - Doctor w dniu 2003-03-19 20:42:15

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Na czym wzmacniacz ....

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL