| Autor |
"Nadajnik i odbiornik - kupno i sposób połączenia" |
|
|
electrical
|
|
Wysłana - 29 styczeń 2011 20:14 | zgłoś naruszenie regulaminu
Witam. W elektronice jestem raczej zielony, wiem co to rezystor, kondensator czy dioda, wiem jakie mają zastosowanie, ale ogólnie takie całe zestawy na płytce to dla mnie czarna magia ;)
Ogólnie na początku chciałem sobie sam zrobić takie zdalne sterowanie. Schematy nie są tragiczne, ale jednak jest z tym trochę zabawy (jak dla mnie nawet sporo).
Chciałem kupić sobie jakąś zabawkę, ale ich zasięg nie jest za ciekawy. Interesowało by mnie z 100-200m, więcej mi raczej nie potrzeba.
Na odbiorniku potrzebuje 2 wyjścia na np. dwie żarówki , czyli na nadajniku dwa przyciski. Gdzie mogę takie coś kupić? Znalazłem to:
[sklep.avt.pl/go/_info/?id=46728]
[sklep.avt.pl/go/_info/?id=46727] ,
ale nie wiem czy da się to zastosować tak jak chcę i czy poradził bym sobie z podłączeniem tego. Zasilanie nadajnika najlepiej 3V lub 4,5V, aby można było używać AA. Zasilanie odbiornika również nie duże.
Moglibyście powiedzieć coś o tym nadajniki i odbiorniku ze sklepu, oraz jeżeli znacie dać namiar na coś prostszego lub nawet własnej roboty sprzętu?
| |
|
 |
|
|
|
Preskaler
|
|
Praktycznie nie znam tego sprzętu i niewiele mogę na jego temat powiedzieć bo bardzo oszczędny jest jego opis. Co do budowy odbiornika i nadajnika zdalnego sterowania to jest to dość trudna sprawa i absolutnie, dla człowieka początkującego, jest poza jego możliwościami budowy. Zaczynać należy od budowy prostych odbiorników detektorowych AM (fale średnie i długie). Potem można spróbować budować odbiorniczki i nadajniczki na fale krótkie i UKF a dopiero po opanowaniu tej techniki można się podejmować budowy aparatury do zdalnego sterowania. Równocześnie z praktycznymi ćwiczeniami trzeba pogłębiać wiedzę teoretyczną. W obecnym czasie bardzo łatwo jest zdobyć tanią aparaturę (używkę). Można też kupić gotowe panele ale też nie jest sprawą prostą uruchomić je i doprowadzić do bezawaryjnego działania.
|
|
|
zbysiu13
|
|
|
|
|
electrical
|
|
No właśnie dlatego też rezygnuję z własnoręcznego robienia. A gdyby zasięg był 20 - 60m? Umiał by ktoś to zrobić? Lub zna jakieś tanie sklepy? To za 150zł to duży wydatek. Głównie zabawki są drogie właśnie dlatego że są zabawkami... Kawałek plastiku kosztuje więcej od tego na czym mi najbardziej zależy. |
 |
|
|
|
Preskaler
|
|
Odszukałem artykuł o budowie takiej aparatury i autor określa jej koszt na ok. 300 zł. Twierdzi (podobnie jak ja) że taka budowa nie ma innego uzasadnienia jak tylko satysfakcję z wykonania układu elektronicznego i walory poznawcze. Ekonomicznie jest to nieuzasadnione. W pisz w "Google" hasło - "RC aparatura zdalnego sterowania" i poprzeglądaj to co Cię zainteresuje. Dodam jeszcze, że zdalne sterowanie radiowe może być zrealizowane na różnych częstotliwościach. Stare urządzenia (sprzed 30 lat) były robione na częstotliwościach w okolicach 27 MHz (ok. 11m). To pasmo jest już tak zaśmiecone, że tylko jakieś małe samochodziki czy czołgi jeżdżące po pokoju mogą być sterowane na tej częstotliwości. Później pojawiły się wyższe pasma i w chwili obecnej najpopularniejsze są 430 MHz (ok. 70cm) i 2,7 GHz (ok. 11 cm). Aparatura na pasmo 27 MHz jest najłatwiejsza do zbudowania a im częstotliwość wyższa tym trudniejsza i droższa. Nie napisałeś do czego chcesz używać tej aparatury więc i porady będą mało konkretne. Poszukaj też na tym "Forum" dyskusji na ten temat! Powinno być coś ciekawego.
|
|
|
electrical
|
|
Satysfakcję dało by to na pewno. Ale niestety, wolę się za to nie brać, bo i tak bym nie skończył. 300zł to dużo. Częstotliwość jest nie ważna, chodzi tylko o zasięg. Ogólnie na strzelnicy mamy nietypowe urządzenie, które posiada lampkę sygnalizacyjną - zapalana podczas przyciśnięcia przycisku, drugi przycisk daje napięcie na przekaźnik, który zasila tam badziewia jakieś. Początkowo wszystko było zasilane przewodowo. Było to bardzo niefunkcjonalne. Zmieniliśmy to na jakieś śmieszne zdalne sterowanie i było by ok, gdyby zasięg był większy... |
 |
|
|
|
Preskaler
|
|
Eeee, do takiego sterowania można przystosować byle jaką radiostację! Może to być komplet PMR, CB radio, itp. Nie ma jednak lepszego rozwiązania jak kabelek.
|
|
|
electrical
|
|
No można by, ale chodzi o wielkość i zasilanie wszystkiego. Cena też wchodzi w grę. |
 |
|
|
|
zbysiu13
|
|
O ile dobrze pamiętam: znajomy kiedyś robił załączanie czegoś tam na 100 m odległości, chyba jakiegoś dzwonka i wyszło tanio. Z jednej strony wskaźnik laserowy (taki do 10 zł), z drugiej fotorezystor na końcu czarnej rurki z czerwonym filtrem, do tego tranzystory i przekaźnik. Warunek to stabilnie umocowane na budynkach itp.
|
|
|
electrical
|
|
Ale tu potrzeba wycelowania w odbiornik, tak? Bo jeżeli nasz sprzęt będzie ruszany raz tu, raz tam, to to odpada. |
 |
|
|
|
zbysiu13
|
|
No tak, wtedy pozostaje droga radiowa. Ale za 10 zł to będzie Ci trudno coś zmontować
|