Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 1076 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Radio
Nadanie fal radiowych 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Nadanie fal radiowych"   

Kutagawa
 Wysłana - 23 lipiec 2010 02:21        | zgłoś naruszenie regulaminu

Siema, jestem zupełnym laikiem w tym temacie, samo pytanie pewnie zabrzmi śmiesznie, ale: chciałbym nadać 'dźwięk', tak, aby był niesiony przez fale radiowe, jak coś takiego zrobić? Proszę o wytłumaczenie jak i zależy mi aby, były to fale dużego zasięgu i szybkości, jeśli to cokolwiek zmienia :P).

Od razu lecą sogi za odpowiedzi

Zmieniony przez - Kutagawa w dniu 2010-07-23 02:22:50

TDArti
 Wysłana - 23 lipiec 2010 13:27      [zgłoszenie naruszenia]

Od razu przypomnę że domowe nadajniki dużej mocy są nielegalne.Ale do rzeczy,zapewne chodzi Ci o nadajnik FM.Jest tego pełno w internecie wpisz w Google nadajnik FM i wyskoczy Ci pełno odpowiedzi schematów itp. Ale żeby coś zbudować, przynajmniej trochę musisz mieć pojęcie o elektronice inaczej nic nie zdziałasz.Jeżeli chciałbyś takie coś do auta to możesz kupić gotowy transmiter FM łatwo dostępny w elektronicznych sklepach.

Preskaler
 Wysłana - 23 lipiec 2010 14:49      [zgłoszenie naruszenia]

Ten problem trochę przypomina mi taki temat.
Chcę zbudować sobie auto i żeby szybko jeździło, daleko i miało duży udźwig.
Co byś na to odpisał?
Legalnie można budować nadajniki o zasięgu kilkunastu, no może kilkudziesięciu metrów. Czy to jest już duży zasięg u Ciebie? Nielegalne (?) no mogą mieć większe zasięgi ale w takim przypadku pomóc nikt nie może bo ten kto pomaga w przestępstwie łamie prawo. Poza tym zastanawia mnie Twój problem! Dlaczego nie mając zielonego pojęcia o elektronice chcesz budować nadajnik? Będzie to droższe i praktycznie niewykonalne zadanie! Czy nie lepiej kupić urządzenie fabryczne za 50 do 100 zł i zrealizować swoje (choć też nie będzie łatwo). Poza tym wszystkim nie da się niczego konkretniejszego doradzić bo nieostre są określenia - (cyt.) chciałbym nadać 'dźwięk' i zależy mi aby, były to fale dużego zasięgu i szybkości (koniec cyt.). Wyobraź sobie, że dźwięki są różne i różne też są sposoby ich transmisji (przesyłania). Bez DOKŁADNEGO opisu nic nie da się poradzić! Szybkość rozchodzenia się fal radiowych jest stała (prawie) i wynosi ok. 300 000 km/sek i jest taka sama dla wszystkich częstotliwości. Największe zasięgi można uzyskać przy użyciu fal długich i sięgają one do 10 000 km a nawet czasem i więcej. Wymaga to jednak bardzo dużych mocy (rzędu megawatów) i bardzo dużych masztów nadawczych (rzędu pół kilometra). Można też czasem uzyskiwać też duże zasięgi na innych częstotliwościach (np. fale krótkie) ale te zasięgi są sporadyczne i nie dające się dokładnie przewidzieć kiedy i na jakim kierunku powstaną.

Preskaler

Znawca -

Kutagawa
 Wysłana - 24 lipiec 2010 10:31      [zgłoszenie naruszenia]

Poleciały Sogi :)

Hmmm... Racja, zupełnie nie sprecyzowałem, a więc poprawiam się ;) Wiecie czym jest program SETI, to taki projekt mający na celu wysyłanie fal radiowych w kosmos i nadanie ewentualnych informacji innym cywilizacjom pozaziemskim(właśnie za pomocą pieprzonych fal ). No więc mi zależy na nadania dźwięku w falach, które opuszczą Ziemię i w takich w jakich nadawane są sygnały SETI(jeśli to możliwe), lub innych które umożliwią przesłanie sygnału w kosmos(jak największa prędkość rozchodzenia się fali i maksymalny zasięg). Oczywiście jeśli tylko coś takiego się da, legalność mnie nie interesuje :P

Zmieniony przez - Kutagawa w dniu 2010-07-24 10:35:12

TDArti
 Wysłana - 24 lipiec 2010 15:50      [zgłoszenie naruszenia]

To może być trudne nawet dla bardzo doświadczonego elektronika a co dopiero zwykłego amatora(raczej jest to nie możliwe w domowych warunkach i bez skomplikowanych urządzeń,anten itp).A po drugie chyba jest to nie legalne.(Jeśli kosmici istnieją to prędzej czy później nas odwiedzą )

Preskaler
 Wysłana - 24 lipiec 2010 16:20      [zgłoszenie naruszenia]

Znów piszesz o szybkości rozchodzenia się fal. Tłumaczyłem już tę kwestię. W sprawie możliwości uzyskania zasięgów kosmicznych to trzeba wybrać częstotliwość powyżej 100MHz bo niższe częstotliwości odbijają się od wyższych warstw atmosfery i nie mogą opuścić tej strefy. Zasięg fal nie zależy tak bardzo od częstotliwości a jedynie od tzw. zysku antenowego czyli skupienie fal i wysłanie ich w danym kierunku. Ma to podobne działanie jak reflektor samochodowy i możesz sobie porównać zasięg samej, gołej żarówki z zasięgiem reflektora. Skupić takie fale można (np.) przy pomocy olbrzymich anten parabolicznych. O powierzchni zbliżonej do stadionu. Moce też powinny być możliwie duże.

Preskaler

Znawca -

Kutagawa
 Wysłana - 25 lipiec 2010 02:10      [zgłoszenie naruszenia]

Wielkie dzięki za odpowiedzi, Preskaler poszukam Cię winnym temacie i dam soga +.

I ostatnie, jest jakaś możliwości alternatywna wysłanie czegoś poza Ziemię, jakaś emisja(nie wiem czego) tak, aby zasięg był prawie nieograniczony lub b.duży(poza U. słoneczny)? Proszę tylko o racjonalne wypowiedzi, przykro mi jestem kompletnym laikiem.

Preskaler
 Wysłana - 25 lipiec 2010 12:11      [zgłoszenie naruszenia]

Fale radiowe są wysyłane w kosmos (poza Ziemię) od chwili ich praktycznego wynalezienia (wynalezienia radia). Trwa to już przeszło 100 lat. Zasięg teoretyczny takich fal jest nieograniczony (dążą do nieskończoności) jednak w praktyce ich moc spadająca z kwadratem odległości spada poniżej progu szumów, ginąc w nich. Teoretycznie więc, człowiek wysłał fale na odległość ponad 100 lat świetlnych. Specjalne ośrodki naukowe wysyłały i zapewne wysyłają nadal fale, na które nakładane są różne informacje, z nadzieją, że ktoś to odbierze i zrozumie. Na o wiele większą skalę prowadzony jest także nasłuch radiowy kosmosu. Do tego celu stosuje się olbrzymie anteny paraboliczne, które można kierować w różne kierunki. Są też używane całe zestawy bardzo wielu mniejszych anten pokrywających duży obszar terenu, połączonych razem i sterowanych zdalnie co umożliwia ich kierunkowe nakierowanie w określone miejsce kosmosu. Odpowiadając na pytanie stwierdzam, że nie tylko jest możliwe ale praktycznie jest to realizowane i wysyła się oraz odbiera sygnały radiowe na odległości przekraczające rozmiar US.

Preskaler

Znawca -

Kutagawa
 Wysłana - 25 lipiec 2010 17:52      [zgłoszenie naruszenia]

Okey, pytanie więc tylko czy ja sam jestem w stanie wysłać taki przekaz, który będzie czytelny(nie zaniknie wśród szumu) po przekroczeniu US? I w jaki sposób nadać taką emisję?

Preskaler
 Wysłana - 25 lipiec 2010 18:25      [zgłoszenie naruszenia]

Tak, jeśli będziesz miał kilkadziesiąt milionów dolarów.

Preskaler

Znawca -

Kutagawa
 Wysłana - 26 lipiec 2010 02:31      [zgłoszenie naruszenia]

Czyli na chwilę obecną mogę się z tym pożegnać. Dziękuję :)

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Odpowiedzi jest na 2 strony.   | następną

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Nadanie fal radiowych

Strony: 1 2

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL