| Autor |
"Napiecie na kranie w lazience" |
|
|
sempth
|
|
Wysłana - 3 grudzień 2006 19:48 | zgłoś naruszenie regulaminu
Mam taki problem, otoz gdy w lazience zostanie podlaczona pralka do gniazdka z bolcem to:
- po pierwsze na drugim bolcu tego gniazdka pojawia sie faza,
- po drugie na kranie pojawia sie napiecie,
co jest nie tak? i jak to naprawic?
| |
|
 |
|
|
|
el_bart
|
|
a sprawdzals, czy to aby na pewno wina pralki? jak podlaczysz cos innego to masz ten sam problem?
tego typu "niespodzianki" dzieja sie typowo w 2 przypadkach:
- kiedy masz instalacje 2 przedowa i masz "mostek" z zera na mase, ktory z jakiegos powodu jest gdzies zle podlaczony (czasem sie to zdarza po remontach, jak majster podlaczy inaczej niz bylo)
- urzadzenie podlaczane ma dziwne zwarcie i przez obudowe "zasila" bolec.
|
|
sempth
|
|
Dzieje sie to tez przy innych odbiornikach.
A jak znalesc ten blad w instalacji?
Dzieki za zainteresowanie:) |
 |
|
|
|
el_bart
|
|
z Twojego opisu wydaje mi sie, ze to moze sie dziac "niezaleznie" od tego czy cos jest wpiete czy tez nie - sprobuj jeszcze sprawdzic czy masz ten problem, kiedy zadnego urzadzenia nie wpinasz.
tak czy siak - problem prawdopodobnie tkwi w gniazdku. sprobuj je rozkrecic i sprawdzic czy nie ma zwarcia. jezeli to instalacja 2-przewodowa (jezeli budynek nie jest dosc nowy, to jset to niemal pewnik ;)), odlacz mase (bolec) od zera i sprawdz czy nadal jest problem.
jezeli bedzie nadal, to wyglada na to, ze zwarcie jest gdzie indziej (potencjalnie nawet nie w Twoim mieszkaniu!).
od kiedy sie tak dzieje? nie zbieglo sie to przypadkiem z jakims remontem/przeprowadzka?
|
|
sempth
|
|
No wlasnie dzieje sie tak tylko wtedy, kiedy do gniazdka podlaczony jest jakis odbiornik.. A od kiedy tak sie dzieje to nie wiem, bo to nie moje mieszkanie heh:) |
 |
|
|
|
Preskaler
|
|
Zdecydowanie nie polecam szukać tego na "własną rękę" bo na to może sobie tylko pozwolić osoba z określoną wiedzą. nie da się "korespondencyjnie" od zera nauczyć śpiewać, robić operacji chirurgicznych, naprawy instalacji elektrycznej itp. Przyczyn takiego stanu rzeczy może być wiele a tylko metodą badań (pomiarów i prób) można je kolejno eliminować aż w końcu dojdzie się do tej jednej. Zalecam użycie jakiegoś DOBREGO fachowca i przy jego pomocy usunąć problem.
Ja w swoim życiu miałem różne takie przypadki i w jednym powodem było zastosowanie pieca CO z jakiegoś nienormatywnego regionu (Azja?). W innym przypadku uszkodzenie grzałki w pralce a w jeszce innym złe podłączenie przewodów w puszce podczas remontu. Widziałem też takie gniazdka (podwójne) że w jednym z nich faza była na kołku (!).
|
|
xnt
|
|
A ja myślę, że:
1. Pralka ma przebicie na obudowę.
2. Gniazdko do którego jest podłączona ma źle podpięty "bolec". Być może nie ma tam mostka (jeśli jest to instalacja 2-przewodowa) lub trzeci przewód gdzieś się urywa (przy instalacji 3-przewodowej).
3. Pralka używa rury z wodą jako uziemienia.
4. ...Ale jest ono nieskuteczne z racji tego, że mogli Ci wymienić pion na plastikowy.
5. Uziemieniem dla pralki stajesz się Ty, gdy dotykasz kranu.
Napisz czy masz tak od zawsze, czy od zakupu pralki, czy może od jakiegoś wydarzenia...
Ciekawe w ilu punktach mam rację ;) .
Zmieniony przez - xnt w dniu 2006-12-04 09:08:44
[http://www.radioarts.pl/leksykon/] - Leksykon techniki radiowej ;) |
 |
|
|
|
Wini 230
|
|
Witam
Zgadzam się z Kolegą Preskalerem.Zdecydowanie wezwij i to jak najszybciej dobrego elektryka z uprawnieniami do pomiarów.Przyczyny takiej awarii szuka się wykonując odpowiednie pomiary specjalistycznymi miernikami,które może wykonywać tylko uprawniony do tego elektryk.
Pozdrawiam |
 |
|
|
|
Marcin91
|
|
Mam podobny problem. Gdy mam podłączoną pralkę to gdy zmiwrze między centralnym a pralką to mam ponad 40V zmiennego... CO z tym zrobić? |
 |
|
|
|
xnt
|
|
|
|
|
Manieq
|
|
XNT drogi kolego powiedz mi od kiedy pralka uziemiana jest przez instalacje wodną??....po pierwsze instalacje wodne są teraz wykonane z plastiku ...po drugie pralka jest zasilana w wodę poprzez gumowy wąż ... więc nie widze możliwości uziemienia pralki przez instalacje wodną ... prawdopodobna przyczyna pojawienia się napięcia na kranie i bolcach?? wada urządzenia (tzn pojawia się minimalne przebicie na obudowę) być może jest to spowodowane zużyciem się izolacji któregoś z przewodów w pralce ....prawdopodobnie źle wykonany "mostek" ... lub źle zaizolowany przewód w puszce który przerzuca napięcie na rurę wodną poprzez wilgotną ścianę (jeśli w mieszkaniu instalacja nie jest z pcv)... czy powinien skorzystać z pomocy elektryka?? myślę że niekoniecznie ... skasuje pewnie sporo kasy za niewspółmierną prace ...moja rada jest taka ...albo ostrożnie zabierz się za to sam (lub pomocą kolegów z forum) albo zgłoś to administracji/spółdzielni mieszkaniowej jeśli mieszkanie nie jest własnościowe ... tyle z mojej strony ... Pozdrawiam |
 |
|