| Autor |
"Naprawa radia samochodowego" |
|
|
larry_new
|
|
Wysłana - 19 maj 2007 22:26 | zgłoś naruszenie regulaminu
witam,
posiadam radio sony 4x10W i mam taki problem że nie wydaje z siebie żadnego dzwięku (nawet szumu), jak szukam stacji radiowychto czasami zaswieca się lampka ST. Po zdięciu dolnej obudowy moim oczu pokazała się przepalona ścieżka którą naprawiłem (kabelek na początku i na końcu ścierzki) lecz to nic nie dało, postanowiłem więc poszperac, udało mi się podłączyc głośnik centralnie pod wzmacniacz (bo przechodzą jeszcze przez pocentiometr), ale co nic nie dało. Prosze o pomoc, czy powodem tego moze byc np. spalony tranzystor mocy ?
| |
|
 |
|
|
|
Preskaler
|
|

Nie wiem czy wiesz, że firma "Sony" produkowała wiele odbiorników radiowych i każde z nich to inne rozwiązanie techniczne w całości lub w części. Nie mogę więc odpowiedzieć czy to jest wina tranzystorów końcowych mocy m.cz. bo nie wiem jaką "końcówkę" posiada to radio? Może być na układzie scalonym, dwóch układach, czterech układach lub na ośmiu tranzystorach. Jest jednak wielce prawdopodobne, że powodem awarii jest właśnie ta "końcówka". Rozpocznij najpierw od sprawdzenia przewodów głośnikowych i głośnika a póżniej od ustalenia rodzaju "końcówki" i odczytania jej symbolu. Zwykle jest ona przymocowana do metalowej obudowy radia stanowiącej radiator. Z katalogu należy ustalić, które wyprowadzenie "scalaka(ów)" powinno mieć napięcie zasilania i jakie napięcia powinny być na pozostałych wyprowadzeniach? Dziwi mnie jednak Twoja wypowiedż na temat "przeróbek". Głośnik nie może "przechodzić" przez potencjometr! Należy połączyć wszystko tak jak było wcześniej bo grozi to wyzłomowaniem radia. Możesz spróbować zrobić sobie taką odmianę sondy i jeden jej konieć połączyć z masą a drugim szukać sygnału audycji radiowej (przy podłączonym zasilaniu, sprawnego głośnika i anteny). Sygnał ten powinien dochodzić do "końcówki". Sondę wykonuje się ze słuchawek wysokoomowych (600 - 2000 Ohmów) nie nadają się do tego słuchawki od "walkmana" (chyba, że dorobisz do nich wzmacniacz na jednym tranzystorze) i do jednego wyprowadzenia tych słuchawek trzeba dolutować (jedną nogą) kondensator 0,1 - 1 uF. Druga noga tego kondensatora stanowić będzie końcówkę sondy. Drugi przewód od słuchawek należy podpiąćna masę!
Zmieniony przez - Preskaler w dniu 2007-05-19 23:27:44
 |
|
|
|
larry_new
|
|
Dzięki za pomoc, jeste jeden tranzystor mocy do którego przykręcony jest radiator, jutro (ponieważ dzisiaj jest niedziela) zorientuje się dokładniej co posiada to radio (oznaczenia układów itp.)
Nie ukrywam że jest to dla mnie ważne ponieważ dzięki temu zdobywam dużo doświadczenia a wiadomo że ono jest najważniejesze
Zmieniony przez - larry_new w dniu 2007-05-20 12:10:19
Zmieniony przez - larry_new w dniu 2007-05-20 13:26:20 |
 |
|
|
|
Preskaler
|
|
Albo to nie jest tranzystor albo nie jest tego jedna sztuka albo nie jest to radio z czterema wyjściami na głośniki (4 x 10 W). Tranzystor posiada trzy nóżki a układ scalony o wiele więcej (np. 14).
|
|
|
larry_new
|
|
jest tylko jeden, oczywiście jest miejsce na drugi ale w radiatorze jest fabryczne zaslepiony, a co do głóśników, jest tam więcej tych kabli na głośniki ale czy to możliwe ze by pisało 4x10W a głośników było więcej ?
ps. a mogą byc dwa tranzystory zespolone ze sobą?
Zmieniony przez - larry_new w dniu 2007-05-20 14:13:26
Zmieniony przez - larry_new w dniu 2007-05-20 15:19:37 |
 |
|
|
|
Preskaler
|
|
Jeśli to są dwa tranzystory w jednej obudowie to mają więcej niż 3 końcówki i jest to U. sc.
|
|
|
larry_new
|
|

U. sc. ? To oznacza dwa w jednym?
|
 |
|
|
|
Preskaler
|
|
Układ scalony (uk. sc.) jak sama nazwa wsazuje jest to scalenie kilku elementów! Tak więc dwa tranzystory w jednej obudowie trzeba tak nazywać choć mało prawdopodobne, żeby tak było w tym przypadku. Takie rozwiązania nie są już stosowane od kilkudziesięciu la. Chyba, że radio jest starsze. Nie podałeś modelu tego radia ani jego historii! Możliwe, że jest to radio stare a do tego jeszcze zdewastowane przez poprzedniego właściciela. Jeśli tak jest to TYLKO możesz zacząć działania od znalezienia schematu lub (przy pomocy wyżej przedstawionej sondy) przebadaniu go i pod warunkiem odnalezienia sygnału m.cz. i dobudowaniu stopnia m. cz. mocy na dowolnie wybranym wzmacniaczu.
|
|
|
larry_new
|
|
Chcę cos sprostowac:
z tego tranzystora wychodzi ogólnie 11 nóżek, marki radia nie znam powiewaz tabliczka na której to było napisane (zaślepka na kasety) jest obdarta. Radio nigdy nie było dewastowne, po prostu przestało grac.
ps. a tą sonde to do jednego głośnika słuchawkowego?
Zmieniony przez - larry_new w dniu 2007-05-21 16:07:33 |
 |
|
|
|
Preskaler
|
|
Jeśli to jest kostka, z której wychodzi 11 wyprowadzeń to jest układ scalony! trzeba go wymontować i odczytać symbol. Sonda składa się z ze słuchawek wysokoomowych, do których (do jednego kabelka dolutowuje się kondensator. Ten kabelek bez kondensatora lutuje się na masę (obudowę, "minus" zasilania) a tym niepodlutowanym (drugim) końcem kondensatora dotyka się do wszelkich ścieżek znajdujących się w radiu aż znajdzie się szum lub audycję. Słuchawki muszą być wysokoomowe a jeśli takich nie masz to trzeba zrobić sondę taką jak jest na drugim rysunku (z bateryjką i tranzystorem). Nie rozumię o jakim głośniku wspominasz. Do głośnika można dotknąć batryjką (1,5V) i wtedy głośnik powinien zatrzeszczeć. Oczywiście trzeba go wtedy odłączyć od radia. Może to poprostu głośnik dostał przerwy lub kabel głośnikowy?
|
|
|
larry_new
|
|
mam słuchawki takie od Odtwarzacza mp4 (takie malutkie) i od komputera (takie większe), które wybrac?
ps. miałem to na myśli że jak odetne mini jacka od słuchawek to są tam cztery przewody - lewy "głośniczek" i prawy.
Co do głośnika to jest on wpełni sprawny (wyjęty z działającego radia i testowany na innnym), podłączany pod różne kanały i ... nic |
 |
|