Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 1424 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Różne
Naszkicowac schemat 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Naszkicowac schemat"   

fad
 Wysłana - 3 luty 2004 01:34        | zgłoś naruszenie regulaminu

Mam taka sprawe do was, czy mogl by mi ktos narysowac schemacik ideowy tego co podalem. Dokladnie przerysowalem z plyti drukowanej.

T-to sa tranzystory takie polwalcowe jak na rys. i na tej scietej pow sa dane tego cacka (ale to malo istotne to chyba bardziej sie przyda do ustalenia gdzie jesty E C bo B to na srodeczku)

a CII to chyba kondensator ceramiczny (nie wiem) wyglada tak jak na rys.

Zmieniony przez - fad w dniu 2004-02-03 01:35:10

Zmieniony przez - fad w dniu 2004-02-03 01:35:35

fad
 Wysłana - 3 luty 2004 01:35      [zgłoszenie naruszenia]

Rys bo tam cos nie weszlo!

Preskaler
 Wysłana - 3 luty 2004 12:38      [zgłoszenie naruszenia]

Chciałbym choć trochę pomóc ale mam kłopot z rozszyfrowaniem tego układu. Rv to pewnie jest potencjometr lub Pr. Ważne są także typy tranzystorów bo na środku (w zależności od typu może być B lub C). Także DI ... DIII nie wiem czy to LEDY? A tak w ogóle to do czego to ma służyć? Punkty połączeń zaznacza się kropą.

Zmieniony przez - Preskaler w dniu 2004-02-03 12:39:51

Preskaler

Znawca -

fad
 Wysłana - 3 luty 2004 22:17      [zgłoszenie naruszenia]

A wiec tak: wszystkie R to zwykle rezystory, tak jak i zarowno wszystkie D to diody led (takie duze super swiecace), a te palki i V przy oznaczeniach to numeracjia bo juz nie wstawialem liczb tylko rzymskie wcisnolem a wiec RV to R5 rezystor piaty . punkty laczenia oznaczylem kropkami, a taki uskok na niektorych liniach to po to zrobilem zeby bylo wiadomo ze to sie nie laczy, czyli dwie oddzielne linie.
A co do tranzystorow to:
T I czyli T1 ma na sobie "ITI 2907 A
T II czyli T2 - "ITI 2222 A"
T III czyli T3 - "ITI 2222 A"

Zmieniony przez - fad w dniu 2004-02-03 22:19:39

Preskaler
 Wysłana - 4 luty 2004 11:27      [zgłoszenie naruszenia]

Nadal jestem głupi! Co oznaczają te kropki, od których dalej nic nie odchodzi? I dlaczego Rv ma trzy wyprowadzenia? Jest to dla mnie niejednoznaczne! Może to jest druk dwustronny?

Preskaler

Znawca -

fad
 Wysłana - 4 luty 2004 14:26      [zgłoszenie naruszenia]

Tak to jest dwustronny druk. Kropki to punkty gdzie cos jest wlutowane. A ta kropka na Rv to poprostu przechodzi na druga strone i tak narysowalem.

Preskaler
 Wysłana - 4 luty 2004 15:00      [zgłoszenie naruszenia]

Coś tutaj pominąłeś na tym schemacie bo minus zasilania jest podawany tylko na jedną LED. Poza tym wygląda tak jakby brakowało jakichś połączeń. Z tego rysunku nie da się zrobić schematu ideowego. Nawet nie wiadomo co to za układ i do czego ma służyć? Jest to zadanie z tak wieloma niewiadomymi, że jest nierozwiązalne w tej postaci.

Preskaler

Znawca -

fad
 Wysłana - 6 luty 2004 13:00      [zgłoszenie naruszenia]

Polaczenia sa na 100% wszystkie tylko tego minusa nie pocisnolem dalej, ale juz jest.

To jest schemat lampki do roweru, miagajaca z 3 jasnymi przezroczystymi diodami to te super jasne chyba!

Zmieniony przez - fad w dniu 2004-02-06 13:00:58

fad
 Wysłana - 6 luty 2004 13:01      [zgłoszenie naruszenia]

Zmieniony przez - fad w dniu 2004-02-06 13:02:25

fad
 Wysłana - 6 luty 2004 13:02      [zgłoszenie naruszenia]

Jezu co sie wali!!

Preskaler
 Wysłana - 6 luty 2004 19:37       [zgłoszenie naruszenia]

no teraz trochę lepiej ale i tak nie wiem dlaczego r4 i r6 są zwarte? w tkim układzie nie są potrzebne.

zmieniony przez - preskaler w dniu 2004-02-06 19:38:16

Preskaler

Znawca -
[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Naszkicowac schemat

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL