Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 913 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Różne
Nawalający TV 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Nawalający TV"   

sterydall
 Wysłana - 5 grudzień 2003 23:58        | zgłoś naruszenie regulaminu

Ogladam TV samsung troche juz stary ok 10 lat ale jary:))i zaczoł nawalać tj, zaczoł obrwaz sie zwężać a ostatnio sie sam wyłacza ale jak sie go czepnie z pięści z góry to sie włacza i trosze pochodzi i tak w koło macieju nieraz to chodzi dobrze ale nieraz to szaleje.Czy ktos może wie co moze sie psyć albo co zrobić>??

STERYDALL
"Mięśni nigdy za dużo"
Specnaz"Quatro"

Preskaler
 Wysłana - 6 grudzień 2003 14:56      [zgłoszenie naruszenia]

Cześć!
No to masz dwie pożyteczne funkcje TV! Jedna tradycyjna a druga to wyrabianie mięśni /przez to walenie pięścią/. Poważnie sprawę rozpatrując to nie da się jednoznacznie wskazać co jest uszkodzone, ale można otworzyć TV i delikatnie ostukiwać go /np. prętem plastikowym wielkości i kształtu ołówka/ jednocześnie obserwując w którym miejscu najbardziej jest wrażliwy na stukanie. Sprawdż także przewody /wiązki/ delikatnie je odchylając. To może być tzw. zimny lut, tj. pęknięcie cyny przy przylutowanej końcówce jednego z elementów. To zawężanie obrazu /jeśli jest góra-dół/ to może być sprawka elektrolitów w układzie OR. Jeżeli natomiast zawęża lewo-prawo, to należy szukać uszkodzenia w bloku OL /wysokiego napięcia, transformatora i układów korekcyjnych. Tu często długotrwałe oddziaływanie podwyższonej temperatury powodyje częste "zimne luty".
Pozdrawiam!

Preskaler

Znawca -

sterydall
 Wysłana - 6 grudzień 2003 17:39      [zgłoszenie naruszenia]

masz soga,zwęża sie góra-dól to może cos bliżej o tym OR :)

STERYDALL
"Mięśni nigdy za dużo"
Specnaz"Quatro"

Preskaler
 Wysłana - 6 grudzień 2003 18:45      [zgłoszenie naruszenia]

To mi wygląda, tak jak wcześniej wspomniałem, na stratę pojemności któregoś z elektrolitów w układzie OR /odchylanie ramki, nazywane także odchylaniem pionowym/. Objawia się to zbyt małą pojemnością kondensatora elektrolitycznego "na zimno". Po jakimś czasie, jak się taki elektrolit nagrzeje, objaw uszkodzenia zanika lub znacznie się zmniejsza. Najtrudniej będzie zlokalizować ten elektrolit. Najpierw, z grubsza musisz znależć ukł. OR i w nim elektrolity. Jeśli akurat TV jest zimny i uszkodzenie jest widoczne, należy spróbować podgrzewać /np. przy pomocy suszarki do włosów/ podejrzany elektrolit. Po takim podgrzaniu jego pojemność powinna się zwiększyć i objaw uszkodzenia zaniknąć. Czynność podgrzewania należy wykonać w taki sposób, aby nie podgrzewać kilku elrktrolitów, tylko jeden. W tym celu trzeba nałożyć na suszarkę cienką rureczkę i przy jej pomocy skierować strumień ciepłego powietrza tylko na wybrany kondensator. Oczywiście po odnalezieniu podejrzanego, wymieniamy na nowy o tych samych parametrach. Na uszkodzenie może się składać kilka kondensatorów i nie należy tracić cierpliwości przy lokalizowaniu ich. Najbardziej narażone na taki rodzaj uszkodzenia są te elektrolity, które najbardziej podgrzewają się od innych elementów /np. rezystorów, tranzystorów i układów scalonych/.
Życzę Powodzenia!

Preskaler

Znawca -

sterydall
 Wysłana - 7 grudzień 2003 12:21      [zgłoszenie naruszenia]

wszystko fajnie tylko on raczej jak sie nagdzieje to usterka nie ustępuje,może nawet niekiedy sie nasila ale teraz bardziej mi zależy na tym ze sie wyłacza a nie zwęza obraż bo jak sie zwężi to można oglądac a jak sie wyłaczy to czeba sie zrywac i walic go z pięśći:))

STERYDALL
"Mięśni nigdy za dużo"
Specnaz"Quatro"

Preskaler
 Wysłana - 7 grudzień 2003 14:15      [zgłoszenie naruszenia]

No to trzeba zastosować ten wariant, o którym pisałem wcześniej, z delikiatnym opukiwaniem elementów.

Preskaler

Znawca -

sterydall
 Wysłana - 7 grudzień 2003 16:35       [zgłoszenie naruszenia]

opukałem zlutowałem i jak narazie chodzi:) THX!

STERYDALL
"Mięśni nigdy za dużo"
Specnaz"Quatro"

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Nawalający TV

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL