Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 1394 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Audio
Nie ma to jak Unitra.... 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Nie ma to jak Unitra...."   

przemeq
 Wysłana - 3 grudzień 2004 21:32        | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam!!! Przeglądając powierzchownie forum zauważyłem, że nie ma nic o naszym rodzimym przemyśle elektronicznym. Nie chodzi mi tu o pytania typu: jak przestroić stare radio czy szukam schematu. Chodzi mi tu o porównanie dawnych wynalazków epoki PRL-u z dzisiejszym towarem stojącym na półkach w sklepie. Wydaje mi się, że nasze Diory, Eltry czy Kasprzaki nie są takie złe. Sam posiadam wieżę Diory, która może nie jest piękna (rzecz gustu) to gra napewno lepiej niż większość dzisiejszych zestawów niby Hi-Fi. Chciałbym żeby każdy wyraził swoją opinię o swoich sugestiach i spostrzeżeniach. Moje zdanie jest takie: kiedyś produkcja elektroniki była pasją i wytwarzano sprzęt solidny, w miarę niezawodny i trwały. Teraz w dobie wysokich (ale bardzo zawodnych) technologii produkowane jest wiele masowej i taniej elektroniki, która z trwałością ma się nijak. No bo przecież ile jest zestawów nawet dość znanych firm na aukcjach czy w ogłoszeniach z dopiskiem uszkodzony? A nasze Unitry? Wyciągnięte po latach z szafy po małych regulacjach zagrają pełnią dźwięku jeszcze przez wiele lat....

adamkaktus
 Wysłana - 5 grudzień 2004 16:00      [zgłoszenie naruszenia]

rzecz polega na samym projekcie.jak coś może sie zepsuć to zepsuje sie na pewno.wzmacniacze polskiej produkcji były projektowane z dużym zapasem.tranzystory wybierane tak żeby ich nie popalić a obliczenia-żadnej ściemy nt mocy...liczyło sie prawdziwe parametry.niestety trafiały sie także buble i partactwo ale to normalne gdy liczy sie to żeby przyjść zrobić "coś" a nie dobrze.ogólnie liczono sie kiedyś z możliwością naprawy i rozrzutu parametrów.dziś popsujesz-element jest warty tyle co twój wzmacniacz na giełdzie.

mistrzu co sie mało zna

przemeq
 Wysłana - 20 grudzień 2004 17:29      [zgłoszenie naruszenia]

Witam!!! I znów muszę się wypowiedzieć na temat obecnej elektroniki. 3 lata temu kupiłem miniwieżę Panasonic SA-AK22 i byłem z niej zadowolony. Przeniosłem się jednak na moją Diorę. Panasonic stał nieużywany przez około pół roku no i.... ma teraz problemy z prawidłowym działaniem. Nie działa jedna kieszeń magnetofonu, a dokładniej to nie prowadzi dobrze taśmy (widać jak taśma "chodzi" po głowicy, a nawet czasami się z sunie z wałka napędzającego w wpadnie tam gdzie nie powinna i trach!!! taśma zostaje zerwana...) Jednak wolę naszą starą ale solidną Unitrę... pełny szacunek dla naszych rodzimych konstruktorów.

Jan Terror
 Wysłana - 20 grudzień 2004 20:54      [zgłoszenie naruszenia]

UNITRA forever nima bata na jej sprzety.STARE ALE WIECZNIE JARE !!!!!!!

e co tu mam wpisac

adamkaktus
 Wysłana - 20 grudzień 2004 22:30      [zgłoszenie naruszenia]

no pewnie że tak.jedno co moge powiedziec to to ze zabraklo sprzetu HI-FI w klasie 40-70 wat bo potem byly koncertowki.oczywiscie pozostala diorka ale ona niestety kosztuje i jest ciezko dostepna.jak znacie jakis fajny model wybiegający poza 25-30 wat z grupy domowych to piszcie!pozdrawiam Adam!

mistrzu co sie mało zna

Arnold_S.
 Wysłana - 21 grudzień 2004 00:03      [zgłoszenie naruszenia]

Mam wzmacniacz Diory WS-502(2x35W), do tego korektor FS-502 oraz kompakt CD-502.

Są po prostu nie do zajechania !!!
Mimo iż wzmacniacz gra od kilku lat z podłączonymi 4 kolumnami(po dwie 8 omowe na kanał,co daje 4 Omy na kanał,choć niby znamionowo ma być 8 Ohm)...
I nic wzmacniacza nie rusza(choć imprezy bywały ostre).

To są oczywiście urządzenia z początku lat 90-tych, więc technika nowsza niż np. w starym "Zodiaku"...który z tego co pamiętam grał wyśmienicie i lepiej od wielu najnowszych wzmacniaczy/amplitunerów/kin domowych i innego szmelcu!

Jednak biedny Zodiak leży z upalonymi kanałami i nie mam czasu go zreanimować.

Usuńcie ten profil z forum(i wszystkie wypowiedzi).
Złamał wielokrotnie regulamin(wszystkie możliwe punkty).
Użytkownicy forum proszeni są o NIE stosowanie porad Arnold_S.
Profesjonalne forum to: [http://www.elektroda.pl]

Znawca -

przemeq
 Wysłana - 21 grudzień 2004 16:05       [zgłoszenie naruszenia]

Jest w tym sporo prawdy.... Choć szczerze to nawet Diory czy Eltry z lat 90 wcale nie grają źle :) Dźwięk jest porównywalny z innym sprzętem tej klasy czyli tańsze zestawy Technicsa, Sony itd. A Zodiaka warto naprawić i ustawić go gdzieś w np. w kuchni i cieszyć się, że mamy w posiadaniu relikt poprzedniej epoki.

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Nie ma to jak Unitra....

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL