| Autor |
"Nieprzyjazny bas" |
|
|
larry_new
|
|
Wysłana - 23 maj 2007 19:28 | zgłoś naruszenie regulaminu
Kupiłem tube do samochodu firmy Voice Kraft 400W (i wzmacniacz równierz 400W), problem tkwi w tym że w tubie czasami jest taki ciągły bass (nawet uszy zatyka), nie wiem co z tym zrobic.
Tuba jest podłączona do radia ( bo z radia wychodzi chinch "sub") i jeszcze filtr basowy.
Ten wzmacniacz:
[allegro.pl/item184325296__wzmaczniacz_voice_kraft_238_400_watt_fvat.html]
Niestety linku do tuby juz nie ma
| |
|
 |
|
|
|
Preskaler
|
|
Opisz całą instalację możliwie dokładnie! Jakie radio? Jakie głośniki itp.? Wyjście na "suba" to jeden kanał wzmacniacza a co z drugim? Rozumię, że masz w tej cwili podłączone radio do głośników a wzmacniacz do tuby i z tuby masz za dużo basów. W takim przypadku trzeba zrobić regulację poziomu. Wstaw potencjometr (regulowany?) między wyjście z radia do "suba" a wejście wzmacniacza. Wtedy będziesz mógł ustawić taki poziom basu jaki Ci odpowiada.
|
|
|
R. Horror
|
|
Tytuł tematu poprawiono - nie ma w polskim języku takiego słowa jak "bass".
 |
|
|
|
larry_new
|
|
Radio mam Dalco (modelu nie znam ale jest nowe tzn. odtwarza płyty CD mp3,), wzmacniacz jest uruchamiany poprzez radio (bo zasilania jest potrzebne 12V (z akku) 12V (jak włączam radio to włącza się wzmaciacz)) i do tego głośniki tylne firmy lord wood a z przodu tanie z allegro - niby 60W ale to są tylko na chwile, radio ma regulowany poziom basu (to moze tym regulowac?). z radia wychodzą 3 chinche (lewy, prawy i sub) w wzmacniacz jest pod tego chincha "sub" (pod jeden lewy kanał- nie wiem czy to dobrze bo boje się zmostkowac), i pomiędzy wzmacniaczem a subem jest filtr basowy,
wzmacniacz ma potencjometr
Zmieniony przez - larry_new w dniu 2007-05-24 15:02:15
ps. w zmac. są 4 gniazda chinche, dwa opisane LOW a drugie dwa HIGHT i ja podłączam pod HIGHT
Zmieniony przez - larry_new w dniu 2007-05-24 15:04:30 |
 |
|
|
|
Preskaler
|
|
Nie chodzi mi o potencjometr siły głosu w radiu bo on reguluje poziom (chyba?) na wszystkich trzech "chinch'ach". Chodzi o to, żeby tylko sam sygnał podawany na "suba" był regulowany.
|
|
|
larry_new
|
|
w radiu jest regulowany poziom basu we wszystkich głośnikach (i w tej chinchy też) to znaczy ze jak tam ustawie małą wartośc to bass jest mniejszy (w subie i w głośnikach! |
 |
|
|
|
Rafacker
|
|
^_^
|
|
Ten Bas spowodowany jest wieloma czynnikami:
- Obudowa w kształcie walca, wykonana z papieru
- prawdopodobnie brak wytłumienia
- kiepski glosnik
- źle dostrojony otwor bassreflexu bo daje 99% ze tam jest
- kiepski wzmacniacz wprowadzający duzo zniekształcen i o slabej dynamice.
 |
|
|
|
larry_new
|
|
obudowa wykoonana z drewna a wytłumienie jest, co do reszty to moze byc róznie ale sprobuje jeszcze poregulowac
|
 |
|
|
|
Preskaler
|
|
Można jeszcze do tego dodać - "miekki" akumulator lub cienkie przewody zasilające. Bywa tak czasem,. że wzmacniacz (radio) samo się wzbudza na "niskich" jeśli nie jest zblokowany dużą pojemnością (1 - 1,5 F).
|
|
|
larry_new
|
|
przewody są kupione grube (chyba 2,5) a co do radia to miałem taki problem ze rozładował mi się akku (ale udalo mi się odpalic samochód) i gdy włączyłem radio to ono samo się wyłączało (co kilka chwil). A może byc to spowodowane tym że "-" jest wzięty z masy z bagarznika ?
ps. Co do znaczy "miękki" akumulator?
Zmieniony przez - larry_new w dniu 2007-05-26 15:21:10 |
 |
|
|
|
Rafacker
|
|
^_^
|
|
minus najlepiej podlaczyc bezposrednio do akumulatora.
Pozatym jakosc basu ktorą prezentuje firma voicecraft jest niestety kiepska i to co slyszysz to zapewne przeciagniety bass spowodowany otworem BR i zle dobraną obudowa oraz samym glosnikiem.
BTW - w jakim kształcie jest Twoj subwoofer ?
 |
|