| Autor |
"Niesymetria w Diora WS 442" |
|
|
Breshnew
|
|
Wysłana - 12 styczeń 2004 13:47 | zgłoś naruszenie regulaminu
Witam wszystkich,
mój WS 442 a dość pokaźną niesymetrię, lewy kanał gra głośniej. Niesymetria owa powstaje prawie na pewno w obrębie samej końcówki. Czy ktoś pamięta z doświadczenia jakiś trik na ten model? Czy jedyną radą jest parowanie tranzystorów i regulacje punktów pracy ? Schemat na życzenie doślę pocztą, bo tu nie wejdzie (900 kB, jak by było mniej to będzie nieczytelny).
Dziękuję
Piotr
| |
|
 |
|
|
|
wirtpw
|
|
Nie przesadzaj. Myślę że wystarczy zmiana rezystorów sprzężenia zwrotnego R512, R514 (lub R511, R513 w drugim kanale).
|
 |
|
|
|
Breshnew
|
|
Dzięki, sprawdzę !!!!
Piotr |
 |
|
|
|
wirtpw
|
|
Śmiało ! Zapuszczasz lutownicę i jedziesz z koksem. Najgorsze będzie chyba odkręcenie dolnej blachy obudowy : cholerne wkręty z sześciokątnym łbem i gwintem o dużym skoku.Ja dostawałem cholery.
3m sie
Też Piotr
|
 |
|
|
|
tajniaczek
|
|
mam ten sam wzmachol i tem sam efekt jak scisze an maxa jedna kolumna gra cichutko ale mi to nie przeszkadz bo kto by cicho sluchal
|
 |
|
|
|
Preskaler
|
|
A to już może być z powodu wady potencjometru. Jadna jego część zjeżdża do zera a druga nie. Można się upewnić krzyżując przewody doprowadzające sygnał do potencjometra /podwójnego./ Wtedy powinien grać /przy max ściszeniu/ ten drugi kanał. Jeśli tak! to wymiana potencjometru może to zlikwidować.
Preskaler |
Specjalista -
 |
|
|
|
Breshnew
|
|
Witam,
nowy trop: tor regulacji głośności i regulacji barwy dźwięku to kolejne źródło niesymetrii. Zastanawiam się nad obejściem tych układów - eliminacja błędów przez nie wprowadzanych. Wstawiłbym przełącznik, aby można było z nich w razie czego korzystać. To też polepszy efekt, I hope.... Nie wiem tylko kiedy się za to wezmę :)
Piotr |
 |
|