Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 3132 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Audio
Niesymetria w Diora WS 442 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Niesymetria w Diora WS 442"   

Breshnew
 Wysłana - 12 styczeń 2004 13:47        | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam wszystkich,
mój WS 442 a dość pokaźną niesymetrię, lewy kanał gra głośniej. Niesymetria owa powstaje prawie na pewno w obrębie samej końcówki. Czy ktoś pamięta z doświadczenia jakiś trik na ten model? Czy jedyną radą jest parowanie tranzystorów i regulacje punktów pracy ? Schemat na życzenie doślę pocztą, bo tu nie wejdzie (900 kB, jak by było mniej to będzie nieczytelny).
Dziękuję

Piotr

wirtpw
 Wysłana - 15 styczeń 2004 09:33      [zgłoszenie naruszenia]

Nie przesadzaj. Myślę że wystarczy zmiana rezystorów sprzężenia zwrotnego R512, R514 (lub R511, R513 w drugim kanale).

Breshnew
 Wysłana - 15 styczeń 2004 10:10      [zgłoszenie naruszenia]

Dzięki, sprawdzę !!!!

Piotr

wirtpw
 Wysłana - 15 styczeń 2004 10:53      [zgłoszenie naruszenia]

Śmiało ! Zapuszczasz lutownicę i jedziesz z koksem. Najgorsze będzie chyba odkręcenie dolnej blachy obudowy : cholerne wkręty z sześciokątnym łbem i gwintem o dużym skoku.Ja dostawałem cholery.
3m sie
Też Piotr

tajniaczek
 Wysłana - 21 styczeń 2004 12:09      [zgłoszenie naruszenia]

mam ten sam wzmachol i tem sam efekt jak scisze an maxa jedna kolumna gra cichutko ale mi to nie przeszkadz bo kto by cicho sluchal

Preskaler
 Wysłana - 21 styczeń 2004 12:37      [zgłoszenie naruszenia]

A to już może być z powodu wady potencjometru. Jadna jego część zjeżdża do zera a druga nie. Można się upewnić krzyżując przewody doprowadzające sygnał do potencjometra /podwójnego./ Wtedy powinien grać /przy max ściszeniu/ ten drugi kanał. Jeśli tak! to wymiana potencjometru może to zlikwidować.

Preskaler

Specjalista -

Breshnew
 Wysłana - 21 styczeń 2004 13:29       [zgłoszenie naruszenia]

Witam,

nowy trop: tor regulacji głośności i regulacji barwy dźwięku to kolejne źródło niesymetrii. Zastanawiam się nad obejściem tych układów - eliminacja błędów przez nie wprowadzanych. Wstawiłbym przełącznik, aby można było z nich w razie czego korzystać. To też polepszy efekt, I hope.... Nie wiem tylko kiedy się za to wezmę :)

Piotr

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Niesymetria w Diora WS 442

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL