Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 3255 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Audio
Nieszczesne tda7294-grzeje się... 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Nieszczesne tda7294-grzeje się..."   

Michel424
 Wysłana - 5 kwiecień 2007 22:01        | zgłoś naruszenie regulaminu

Mam problem z układem tda 7294... Mianowicie, zmontowałem układ i działał gdy wmontowałem i przkreciłem go w obudowie nie działał jak powinien gdyż bardzo mocno sie rzeje po podłaczeniu zasilania. Lecz, gdy nie podłacze głośnika jest wszytsko ok... CO może być przyczyną jak sprawdzić czy układ jest sprawny... wykluczam zwarcie na scieżkach!

Zmieniony przez - Michel424 w dniu 2007-04-25 19:04:24

:)) Rowing

Michel424
 Wysłana - 26 kwiecień 2007 07:06      [zgłoszenie naruszenia]

Momoże ktos??;p

Preskaler
 Wysłana - 26 kwiecień 2007 07:46      [zgłoszenie naruszenia]

Trudno jest zdefiniować przyczynę na podstawie tak lakonicznych informacji! Co u Ciebie oznacza słowo "grzeje się"? Te układy praktycznie nie mogą pracować bez dobrego radiatora i dość mocno się grzeją. Nie wiemy też w jakim układzie zasilania masz zastosowany ten scalak (symetryczny czy niesymetryczny)? Czy scalak grzeje się po przyłączeniu samego głośnika (bez sygnału sterującego i jest cisza w głośniku) czy dopiero po jego wysterowaniu? Są to bardzo istotne szczegóły, które decydują o kierunku podejrzeń. Poza tym sprawdż pobór prądu tego scalaka i ustal kiedy i do jakiej wartości wzrasta podczas grzania się układu? Tak zupełnie "na nosa" to może być wzbudzanie się układu na częstotliwościach nadakustycznych. Powinien pojawiać się szum w głośniku. Sposobem pozbycia się tego może być ujemne sprzężenie zwrotne dla tych częstotliwości.

Preskaler

Specjalista -

Michel424
 Wysłana - 26 kwiecień 2007 20:28      [zgłoszenie naruszenia]

NO tak:> A więc: Układ został zmontowany przeze mnie na płytce drukowanej samodzielnie wytrawianej. Układ "chodił" bez problemow, lecz gdy wmontowałem go w obudowe przestał. Zasilacz jest odpowiedni co do tego scalaka. Chodzi o to, że układ po podpieciu zasilania, podłaczeniu głośnika, podaniu sygnały dźwiękowego można powiedzieć sekunde po uruchomieniu jest nie do dotkniecia. Gdzieś jest ewidentny błąd, nie wiem własnie gdzie szukać,czy w scalaku czy gdzieś id=ndziej... Gdy nie ma sygnały dźwiękowego to jest tak samo, natomiast gdy odłacze głośnik to jest wszytsko ok i to mnie zastanawia własnie... AHA w głośniku prawie nic nie słychać czasem jakiś mały trzask i cały czas membrama grży...Wogóle to jak odłacze zasilanie to głośnik odrazu przestaje działać (powinen chwile jeszcze pracować tyle co ma w kondensatorach mocy przecież...!!!)wygląda na zwarcie gdzieś a nie moge tego wychwycić;/ czużby układ się spalil...;/???

Preskaler
 Wysłana - 26 kwiecień 2007 22:37      [zgłoszenie naruszenia]

No a jak z tym prądem? Jaki jest pobór bez głośnika a jaki z nim? Pytając o sposób zasilania miałem na myśli czy głośnik jest podłączony do scalaka przez kondensator czy zasilacz jest symetryczny i głośnik jest podłączony bez kondensatora. A najlepiej to wrzuć schemat!

Preskaler

Specjalista -

Michel424
 Wysłana - 27 kwiecień 2007 07:14      [zgłoszenie naruszenia]

NO ale najbardziej zastanawia mnie to, że układ chodził wczesniej. Badałem wartość na wyjściu na głośnik to koło 80V z głośnikiem 0V

Preskaler
 Wysłana - 27 kwiecień 2007 22:25      [zgłoszenie naruszenia]

Wszystko wskazuje na to, że uszkodzony jest układ! Bez głośnika na nóżce nr 14 powinno być ok. 0V mierząc je w stosunku do masy. W tej chwili masz chyba ok. 40V. Możliwe też, że zasilacz się uszkodził lub zrobiłeś jakiś błąd. Trzeba bardzo uważać przy tego typu zasilaniu +(-)35V. Może jeszcze narysuj schemat tego zasilacza?

Preskaler

Specjalista -

Michel424
 Wysłana - 30 kwiecień 2007 21:21      [zgłoszenie naruszenia]

Jest 43 Volt... a na drugim układzie 0 niby sprawny ale też mi coś podpada bo jak podłacze sygnał audio to sie piekiejnie grzeje i nie daje pełnej mocy ogólnie to wywale te układy. Za sztuke dałem 10 zl... pewnie jakieś g... jeden kanał ktory wcześniej zmostkowałem jest sprawny.

Michel424
 Wysłana - 6 lipiec 2007 12:40      [zgłoszenie naruszenia]

Czy to co narysowałem powinno zadziałać bo nie mam płytki a chce wymienić wzmacniacz w subie i nie moge sobie poradzić może mam spalony scalak nie wiem...;/bo nie działa...tylko produkuje dużo ciepła schemat brałem z poprzedniej str...

Michel424
 Wysłana - 6 lipiec 2007 12:51       [zgłoszenie naruszenia]

1

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Nieszczesne tda7294-grzeje się...

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL