| Autor |
"Nietypowy zasilacz 110V DC /8V DC" |
|
|
dampflok
|
|
Wysłana - 6 luty 2007 20:46 | zgłoś naruszenie regulaminu
Witam!
Od pewnego czasu szukałem czegoś do słuchania muzyki z płyt w pracy . Wybór padł na Philips EXP 3373 [http://www.euro.com.pl/przenosne-odtwarzacze-cd/philips-exp3373.bhtml] discmen z głośnikami w stacji dokującej
Teraz szukam nietypowego zasilacza do tego urządzenia (ten w komplecie jest nieprzydatny w mojej pracy) który zamieniłby stałe napięcie 110V na 8V 1200mA W swoim mieście przeszedłem wszelkie możliwe miejsca zajmujące się tymi sprawami i nic. Jeśli ktoś spotkał się z czymś takim lub może coś podpowiedzieć byłbym wdzięczny za jakikolwiek namiar.
| |
|
 |
|
|
|
R. Horror
|
|
Tytuł tematu poprawiono - wyłącz Caps Lock.
 |
|
|
|
Preskaler
|
|
Czego to ludzie nie wymyślą? Jest to tak nietypowe zapotrzebowanie, że nie spodziewaj się możliwości zakupu takiego zasilacza! Trzeba go (niestety( zbudować! Najlepiej by to było zrobić na przetwornicy. Nie jest to jednak takie łatwe bo nawet takiego gotowego schematu nigdzie (chyba) nie znajdziesz. Muszę przyznać, że mnie by się nie chciało tego robić i wolałbym korzystać z dwóch kompletów akumulatorków ładowanych przemiennie.
|
|
|
zbys
|
|
Jaka lokomotywa jezdzisz?
Znawca -
 |
|
|
|
dampflok
|
|
|
|
|
zbys
|
|
Eee nie badz taki, pytam z ciekawosci, kiedys pracowalem na SHP.
Znawca -
 |
|
|
|
dampflok
|
|
To nie żadna złośliwość. A oto typy ET22 ET41 EU07 ET21 EP07 EP08 EP09 EN57 ED72 wraz z wszelkimi obecnymi mutacjami EZT-ów. Pierwszymi trzema w tej chwili jeżdżę najczęściej i EZT z doskoku A wracając do meritum jak się zachowa zasilacz impulsowy do komórki 110 do 230 V AC a na wyjściu 4.5 do 9 V 550 mA DC (napis na tabliczce) ? |
 |
|
|
|
zbys
|
|
Dobrze by bylo, gdybys znalazl zasilacz z napisem 90-230V. Chodzi o to, ze 110V po wyprostowaniu laduje kondensator do nieco ponad 150V, i na tym napieciu chodzi przetwornica. (Napiecie sieci razy pierwiastek z 2 ). A ty w sieci pokladowej masz 110 , albo mniej jak lok postal dluzej. I przetwornica moze nie ruszyc, albo nie bedzie w stanie dac potrzebnego pradu. (im nizsze napiecie, tym wiekszy kat wysterowania przetwornicy, ale zbyt duzy zerwie drgania) . W zaleznosci od konstrukcji albo bedzie sie przytykac na niskim napieciu, albo padnie (tanie, zle zaprojektowane przetwornice zaczna przepuszczac dlugie impulsy i najczesciej zwala to tranzystor - stad tak niebezpieczne dla zasilaczy impulsowych silne wahania napiecia sieci - w dol).
Poza tym Ty potrzebujesz wiekszy prad, teoretycznie mozesz polaczyc np. trzy rownolegle, przez jakies oproniki wyrownawcze, np. 1 ohm. A wiec sprobowac taki zasilacz zawsze mozesz. Najlepiej wez kup w sklepie z mozliwoscia zwrotu i jak padnie to oddaj. A jak bedzie zachowywal sie poprawnie to dokup dwa i polacz razem.
PS. O to widze ze jezdzisz wszytkim co mozliwe. A ja jak pracowalem w Prokocimiu, to maszynisci mieli zwykle na stale przypisane maszyny. A juz szczegolnie EU06 (orginalne "angliki"). I dbali o nie jak o wlasne samochody.
Znawca -
 |
|
|
|
dampflok
|
|
Dzięki za odpowiedzi. Sam discmen może być zasilany 4.5V 450 mA tak jest na tabliczce i taki zasilacz powinien być OK. (ale to tylko rozwiązanie na słuchawki nie dla mnie a w każdym razie nie w czasie jazdy) Jeśli chodzi o stacje dokującą czyli podstawkę z głośnikami do mocowania discmena z funkcją ładowarki (albo ładowarka albo głośniki) to tam jest 8 V 1200 mA Ale tak duży pobór prądu jest potrzebny do ładowania akumulatorków a ja z tego w pracy nie będę korzystał . Teraz rozejrzę się za czymś w miarę porządnym A tak przy okazji co sądzisz o tym z Allegro [http://www.allegro.pl/item163396822_zasilacz_stabilizowany_impulsowy_3_12v_1a_nowy_fv.html] chyba że możesz polecić coś innego.
Na warsztacie przepracowałem też kilka lat U nas mówiło się na to brygada sterowania . Lokomotywy Na Ręce skończyły się kilka lat temu wraz z końcem noclegowni (do Warszawy też jeździłem To była ciężka służba ). Z tych angielskich oryginałów z EU 06 pozostały tylko oznaczenia przewodów jakie stosuje się do tej pory na EU 07 czy ET 41 (a to w końcu dwie sparowane siódemki ) np. minus to CN
|
 |
|
|
|
zbys
|
|
Wyglada niezle, na 7,5V ma nawet te 1,2A prad. Powinien dzialac na nizszym napieciu niz te 100V zmiennego, bo ma zapas w kacie wysterowania (dla osiagniecia 12V na wyjsciu) . 110V stalego podane na taki zasilacz, to jak 78V zmiennego, a wiec nisko.
Przypomnialo mi sie jak maszynista opowiadal, jak po przesiadce z EU07 na ET41 w sytuacji awaryjnej zadzialal w nim stary odruch. Prowadzacy sklad jadacy przed nim ostrzegl przez radio o wiszacym na sieci poprzeczniku. I opowiada, jak go zauwazyl to odruchowo kliknal nie ten hebelek (w EU07 jeden niestabilny byl do stawiania pantografu, a drugi do opuszczania, w ET41 hebelki byly stabilne i byly od przednich i tylnych) i dostawil jeszcze przednie i scial wszystkie cztery patyki. Ech to byly czasy...
Zmieniony przez - zbys w dniu 2007-02-09 00:51:59
Znawca -
 |
|
|
|
dampflok
|
|
Dzięki za wszystkie podpowiedzi. Po zakupie skrobnę jak się zachowuje.
Co do opuszczania patyków to w nowozmodernizowanych EZT (nich szlak trafi je tych którzy je projektowali i ich następców z takim podejściem po siódme pokolenie) zamieniono miejscami przyciski kasowania czuwaka/SHP z opuszczaniem pantografów. Pisma monity nic nie dały aby przywrócić stary układ ( z prawej czuwak z lewej patyki) więc aby w czasie jazdy nie opuszczać patyków wycina się górną część plastikowej butelki z nakrętką i nakłada się na przycisk. Czyli jak mówi stare przysłowie kolejowe Ze wszystkich klejów najlepiej trzyma gwóźdź
|
 |
|