Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 346 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Audio
Obudowa do subwoofera 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Obudowa do subwoofera"   

marchal16
 Wysłana - 15 lipiec 2011 11:29        | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam!

Wiem, że takie tematy już się pojawiały, aczkolwiek ja chciałbym zadać kilka pytań na które nie mogłem znaleźć odpowiedzi w innych poszczególnych tematach. A więc tak: mam głośnik Sony 6ohm z kolumny od wieży(której nie mam, gdyż dostałem tylko jedną kolumnę od kolegi). Mam też obudowę od tego głośnika, która jest w takim sobie stanie, gdyż nie ma przedniej ścianki, bo była plastikowa i po długich latach po prostu odkleiła się od drewna, a oprócz tego nie wszystkie ścianki są idealnie dopasowane do siebie, gdyż tak jak piszę, drewno po prostu odklejając się od plastiku naderwało się i rozkruszyło. Chciałbym zrobić subwoofer aktywny, w którym wzmacniacz będzie pochodził z małego subwoofera Creative FPS 1600, który ma moc 17W i impedancję 4ohm (z tym nie jestem pewien, ale współpracował on z głośnikiem NO NAME 4ohm 20W, więc raczej producent zbudował wzmacniacz 4ohm). Pytanie jest takie: czy dobudować drewnianą ściankę do tej obudowy(dodam, że obudowa ma grubość 8mm, czy po prostu zrobić od nowa obudowę, która będzie w takich samych rozmiarach jak ta oryginalna, ale za to w "najnowszym wydaniu"? Dodam też, że mam dziadka, który z zawodu był stolarzem i mieszka obecnie na wiosce, na której ma swój własny warsztat stolarski, więc problemu nie będzie raczej ze zbudowaniem takie obudowy. Następne pytanie to jest takie, czy ten wzmacniacz bezie dał radę chociaż trochę "pociągnąć" ten głośnik Sony, gdyż on ma 6ohm i jakieś 30W mocy? Aha, i jeszcze jedno. Obudowa ma 13,3 litra objetosci.

smuk
 Wysłana - 15 lipiec 2011 18:02      [zgłoszenie naruszenia]

Zrób obudowę w takich wymiarach jak ta stara, gdyż była ona liczona konkretnie pod ten głośnik.
Wzmacniacz powinien uciągnąć ten głośnik. To, że ma 6Ohm to nawet lepiej dla wzmacniacza, bo nie będzie taki wyżyłowany.

boniol
 Wysłana - 16 lipiec 2011 19:27      [zgłoszenie naruszenia]

Jeśli nie masz więcej danych na temat głośnika sony, aby obliczyć obudowę w jakimś programie, zrób solidną obudowę o pojemności pobobnej do oryginalnej.

Nawiasem mówiąc nie ma słowa "ohm" w języku polskim.

Zmieniony przez - boniol w dniu 2011-07-16 19:29:46

marchal16
 Wysłana - 8 sierpień 2011 12:30       [zgłoszenie naruszenia]

Dzięki za odpowiedzi. Słowo "ohm" piszę po prostu z przyzwyczajenia, ale postaram się już nie pisać w taki sposób.

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Obudowa do subwoofera

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL