Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 1384 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Radio
Odbiornik [pomóżcie, np. Preskaler] 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Odbiornik [pomóżcie, np. Preskaler]"   

itey
 Wysłana - 6 lipiec 2006 09:21        | zgłoś naruszenie regulaminu

Jak uruchomić odbiornik superreakcyjny? Składam i nic mi nie działa. Co to za ustrojstwo :)? Przeczytałem już tyle różnych postów i dalej nic, więc może jakieś rady?
Kiedy będę miał największe wzmocnienie?
Jaki wpływ na działanie ma użyty tranzystor i co zrobić żeby ten wpływ był mniejszy nie zmieniając tranzystora?
Mi już brak normalnie słów, pomóżcie :)

Dodam jeśli to coś pomoże że zasilanie to 5V [niestety nie więcej],
używam tranzystora MPS3904 [takimi dysponuje bo mam ich ok 20szt]
dławik to ponad 100 zwojów na rdzeniu od jakiegoś fabryczenego małego dławika
powietrzna cewka w kolektorze to ok 11zw zwykłego drutu na średnicy 5mm

zbys
 Wysłana - 7 lipiec 2006 22:52      [zgłoszenie naruszenia]

Za malo danych, zarzuc schematem tego odbiornika i powiedz co chcesz odbierac? (srednie, krotkie???)

Lepsze jest wrogiem dobrego.

Verizon Wireless Agent. [http://www.lucki.com]

Preskaler
 Wysłana - 19 lipiec 2006 10:59       [zgłoszenie naruszenia]

Myślę, że chodzi o odbiornik UKF ale to nie zmienia faktu, że schemat byłby przydatny.
Pytający przepadł ale może jeszcze komuś się to przyda więc przy budowie piewrwszego amatorskiego odbiornika trzeba zachowa podstawową zasadę, że możliwie dokładnie z opisem należy wykonywać budowę takiego urządzenia. Każde odstępstwo może spowodować niepowodzenie w uruchomieniu. Podstawowym jednak problemem jest posiadanie SPRAWDZONEGO schematu z możliwie dokładnym opisem. Należy także pamiętać, że tranzystor tranzystorowi nie równy i lepiej jest zakupić (za np. 40 gr.) nowy w sklepie niż łakomić się na oszczędzanie i stosowanie jakichś mało popularnych stwarzających ryzyko poniesienia fiaska. Tranzystor to nie tylko moc, częstotliwość graniczna, dopuszczalne napięcia itp. ale także współczynnik wzmocnienia (inny dla każdego egzemplarza). Niektórzy producenci oznaczają nawet przedziały tego wsp. bo jest to bardzo waży parametr w szczególności w odbiornikach superreakcyjnych.

Preskaler

Znawca -
[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Odbiornik [pomóżcie, np. Preskaler]

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL