| Autor |
"Odroznienie glosnikow." |
|
|
fad
|
|
Wysłana - 10 marzec 2004 21:45 | zgłoś naruszenie regulaminu
Po czym mozna rozroznic glosniki (moze jaies fotki) nisko, srednio i wysokotonowe? Czy robiac kolumienki powinny byc wszystie uzyte?
| |
|
 |
|
|
|
tiax
|
|
Witam
To zależy do czego te kolumny będą używane czy do sluchania muzyki czy do podłączenia do nich jakiegoś instrumentu muzycznego bo wtedy lepiej kupić jeden szeroko pasmowy.Więc jeśli chodzi o kolumne do sluchania muzyki to lepiej miec wszystkie bo jest lepsza jakoś dzwięku.Jeśli chodzi o ich rozpoznawanie to wysoko tonowe "gwizdki" sa bardzo małe i maja twarde membrany z kolei średniotonowe są o wiele wmiejsze od basowych i to chyba cala filozofia. |
 |
|
|
|
fad
|
|
A sa jakies przedzialy srednic srednio i niskotonowych, ze np w przedziale 3-10cm to srednio, a od 10 do np 40 to wysoko? |
 |
|
|
|
tiax
|
|
Raczej nie ma jakichs takich przedzialów (przynajmiej ja o czymś takim nie slyszałem ).Ale jak już ci pisałem niskotonowe sa bardzo male i maja bardzo twarde membrany i łatwo je odróżnić od średniotonowych .A tak po za tym co chcesz budowac ,do czego ma to służyc??? |
 |
|
|
|
fad
|
|
|
|
|
wolo
|
|
"niskotonowe sa bardzo małe i maja bardzo twarde membrany"...
sory ale gorszych bredni dawno nie slyszalem...
o ile mi wiadomo niskotonowe glosniki wlasnie naleza do najwiekszych, natomiast wysokotonowe sa zazwyczaj dosyc małe. a i z ta twardoscia membrany nie wiem skad to wziales... moze i nie powinna byc miekka ale nie slyszalem o takiej zasadzie
|
|
fad
|
|
spox wiek ktore to przyslowiowe "syczki" chodzi mi o tamte srednio i niskotonowe. MOze jakies pasmo przenoszenia, czy co? |
 |
|
|
|
DjDamian
|
|
Z reguły głośniki do 18cm można użyć jako niskośredniotonowe.
Ciężko na oko odróżnić czy jest to niski czy typowy średniak.
Czasami średniaki są zabudowane z tyłu, ale to nie jest reguła bo Tonsil takie produkuje i Tesla.
Co do wysokich to napewno je odróżnisz, za duże nie są, z reguły to
kawałek plastiku lub odpowiedni materiał w środku którego jest kopułka. Popatrz sobie na oferty na [www.akkus.com.pl] - to powinno rozjaśnić Ci problem.
Pozdr.
Znawca -
 |
|
|
|
Ramzes7
|
|
w Zasadzie to jest tak łatwy temat że aż trudno go wytłumaczyć.
W każdym razie najbardziej typowe głośniki wysokotonowe wyglądają tak ja na 1 i 2 zdjęciu.
Zdjęcie 1 głośnik wysokotonowy kopułkowy: magnes jest ich największą i najcięższą częścią, poza nim jest tylko plastikowa obudowa przykręcana bezpośrednio do magnesu oraz cewka kopułkowa która jest odpowiedzialna za wydawanie dźwięków.Konstrukcja ta jest bardzo popularna wśród wysokotonowych tonsilów.
Zdjęcie 2 głośnik wysokotonowy tubowy: magnes jest w tym przypadku dużo mniejszy ,do niego jest przykręcona tuba w której znajduje się mała membranka grająca
Jeżeli chodzi o zakresy tonów jest to bardzo płynna granica ale mniej więcej można przyjąć że:
*20-1200Hz-tony niskie
*1200-6000-tony średnie
*6000-2000Hz-tony wysokie
Pozdrawiam:))
|
|
Ramzes7
|
|

Głośnik wysokotonowy kopułkowy
|
|