Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 1104 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Audio
Odtwarzacz MP4 - który wybrać? 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Odtwarzacz MP4 - który wybrać?"   

saib__
 Wysłana - 10 maj 2007 16:48        | zgłoś naruszenie regulaminu

Mam do wyboru dwa odtwarzacze (a raczej sam uznałem je za najciekawsze).
Myślę, że znajdą się tutaj znawcy tematu i pomogą mi dokonać wyboru.
Prosiłbym o wypisanie w podpunktach zalet jednego i drugiego i Wasz wybór.

MEIZU:
[allegro.pl/item190804099__meizu_mp4_2gb_2_4_dotyk_menu_20hpracy_gratis.html]

IRIVER:
[allegro.pl/item193200220_2gb_iriver_x20_odtwarzacz_mp4_szok_.html]

Po parametrach wydaje mi się, że Meizu jest lepszy, jednak iRiver to pewniejsza pozycja, ale nie znam się na mp4, dlatego pytam Was.
Proszę o wypowiedzi naprawdę zorientowanych, a nie tych, którzy po przeczytaniu opisów stwierdzą "ten chyba jest lepszy".

Były moderator/elita SFD i Insomnii.

R. Horror
 Wysłana - 10 maj 2007 18:14      [zgłoszenie naruszenia]

Mówiąc otwarcie - nie jestem znawcą odtwarzaczy mp3 (więc nie spełnię głównej prośby, aby wypowiedzięli się obeznani), postaram się jednak odpowiedzieć w miarę rzeczowo, w oparciu o informacje jakie udało mi się znaleźć na temat odtwarzaczy, oraz oczekiwania po tego typu sprzęcie.
Gdybym miał wybierać między tymi dwoma, wybór padł by najpewniej na iRivera, a to z dwóch powodów:

1. Pierwszy raz słyszę o firmie Meizu . Nie wiadomo zbytnio, czego można się spodziewać po tych odtwarzaczach - szczególnie, że firma pochodzi z Chin. O iRiverach słyszę natomiast raczej dobre opinie. Co prawda Korea, ale zawsze lepiej niż Chiny.
Z drugiej strony, dosyć zachęcająca jest informacja, że w Meizu zastosowano chipset Philipsa. A więc przynajmniej wiemy że istotna część elektroniki pochodzi z Holandii, a nie z jakiegoś azjatyckiego zadupia...

2. Bardzo nie podoba mi sie to, że w Meizu akumulator jest wbudowany na stałe. Po latach możemy stanąć przed sporym problemem znalezienia nowego, gdy oryginalny ulegnie wyeksploatowaniu. Nie da się też podmienić na drugi, gdy ten w trakcie słuchania zwyczajnie się rozładuje. Ja, jako człowiek który często zabiera muzykę w drogę, zawsze biorę ze sobą drugi akumulatorek kiedy widzę, że pierwszy może niedługo się skończyć. Nie ma nic bardziej wkurzającego niż "pad" zasilania w czasie słuchania. W iRiverze akumulator jest wymienny, więc można swobodnie wsadzić nowy w razie od potrzeby.

ROCKY HORROR

Właściciel drzewa bananowego :-)

Specjalista -

saib__
 Wysłana - 10 maj 2007 20:30      [zgłoszenie naruszenia]

Coraz bardziej przekonuję się do iRivera. Dzisiaj testowałem go w Media Markt. Jakość filmów jest wspaniała, dźwięk z głośnika również nie najgorszy, ale dopiero w słuchawkach zapewne można przekonać się, na co stać ten odtwarzacz. Ogólnie jestem oczarowany, hehe. Szkoda, że nie mogę dostać w łapy także tego Meizu i pobawić się nim trochę. Miałbym porównanie, ale cóż...

Dodatkowa ciekawostka... w Media Markt iRiver kosztuje... 599 zł. Na allegro, natomiast, 449 zł.

losiak59
 Wysłana - 11 maj 2007 08:36      [zgłoszenie naruszenia]

Zdecydowanie bierz ten pierwszy. Ma on większą przekontną ekranu a z doświadczenia wiem, że to naprawde duży plus, dużo lepiej ogląda się filmy na takim :)

R. Horror
 Wysłana - 11 maj 2007 14:14      [zgłoszenie naruszenia]

Hmmm... Wydaje mi się, że odtwarzacz mp3 ma służyć przede wszystkim do słuchania muzyki w formacie mp3. Oglądanie filmów to już kwestia zupełnie drugorzędna. Z resztą prywatnie gdybym miał szukać odtwarzacza, to w ogóle nie oglądałbym się za wyświetlaczami i filmami - zbędny bajer, który tak naprawdę znudzi się po tygodniu używania. Odtwarzacz powinien przede wszystkim dobrze brzmieć i działać niezawodnie. A doświadczenie wskazuje, że im coś jest bardziej przeładowane funkcjami, tym bardziej jest awaryjne.

Inna rzecz, że różnica pomiędzy 2,2" a 2,4" nie jest strasznie porażająca. Gdyby ekran miał być powiedzmy półtora raza większy (i rzecz jasna zależało by nam przede wszystkim na filmach), to już by było nad czym się zastanawiać.

ROCKY HORROR

Właściciel drzewa bananowego :-)

Specjalista -

saib__
 Wysłana - 11 maj 2007 14:36       [zgłoszenie naruszenia]

Kupuję odtwarzacz mp4, a nie mp3, więc nie tylko ważne jest dla mnie brzmienie, ale i jakość obrazu.

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Odtwarzacz MP4 - który wybrać?

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL