Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 747 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Różne
Odtwarzacz multimedialny z DVB-T na androidzie - Media-Droid MT7001,  
MT7002 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Odtwarzacz multimedialny z DVB-T na androidzie - Media-Droid MT7001, MT7002"   

aldur
 Wysłana - 7 listopad 2011 14:21        | zgłoś naruszenie regulaminu

Media-Droid to młoda, należąca do firmy Media-Tech marka, która wkrótce wprowadzi na rynek dwa urządzenia zmieniające odbiornik TV w multimedialne centra rozrywki wykorzystujące system Android.

Jedną z podstawowych funkcji modeli MT7001 i MT7002 jest odtwarzacz multimedialny, który pozwala na oglądanie filmów i słuchanie muzyki. Dodatkowo, otrzymujemy także dostęp do przeglądarki zdjęć oraz czytnika eBooków. Możemy także grać w gry, m.in. popularny ostatnio tytuł: Angry Birds.

Jeśli zaś chodzi o funkcje internetowe, urządzenia wyposażone zostały w pełnoekranową przeglądarkę internetową, która daje nam dostęp do wszystkich dobrodziejstw internetu (bez ograniczeń do wybranych serwisów). Nie zabrakło także szeroko rozwiniętych opcji społecznościowych - za pomocą kilku kliknięć otrzymujemy dostęp do facebooka, twittera czy nk. Wśród "polecanych" serwisów znajdziemy również YouTube, Google oraz Allegro.

Instalując zatem to urządzenie zapewniamy sobie dostęp do TV, internetu, radia oraz dodatkowych opcji w jednym miejscu, tworząc tym samym multimedialne centrum rozrywki.

Aby korzystać jednak z funkcji internetowych, należy podłączyć urządzenie do sieci. Możemy dokonać tego na dwa sposoby - albo poprzez wbudowany odbiornik WiFi 802.11b/g/n, albo gniazdo sieciowe RJ45.

Co znajduje się w środku "skrzynki"? W MT7001 podstawę stanowi procesor ARM Cortex A9 (800 MHz), 512MB pamięci RAM oraz pamięć Flash o pojemności 4 GB, a w MT7002 procesor ARM Cortex A8 (1,2 GHz), 512 MB RAM oraz 2 GB pamięci. Obydwa urządzenia pracuje natomiast na systemie Google Android 2.3, dzięki któremu całość uruchamia się bardzo szybko i po kilku sekundach jest już gotowa do pracy, a także otrzymujemy dostęp do tysięcy płatnych i darmowych aplikacji z Android Market.

W zestawie, poza samym urządzeniem, znajduje się także pilot, z poziomu którego mamy dostęp do wszystkich najważniejszych funkcji. Dodatkowo poprzez porty USB podłączyć możemy dodatkowo mysz oraz klawiaturę. W przypadku modelu MT7001 możemy także podłączyć klucz DVB-T MT4163, dzięki któremu urządzenie może stać się tunerem cyfrowej telewizji naziemnej.

Premiera obydwu urządzeń, według zapowiedzi producenta, nastąpić ma jeszcze przed końcem bieżącego roku, a już wkrótce powinniśmy poznać sugerowane ceny detaliczne.

Źródło: [www.benchmark.pl/aktualnosci/Media-Droid_odtwarzacze_multimedialne_z_Androidem_-_MT701_i_MT702-37201.html]

Jak dla mnie bardzo fajne i przyszłościowe urządzenie, tanim kosztem w połaczeniu z TV możemy mieć praktycznie wszystkie możliwości PC. Czy testował ktoś już to, albo podobne urządzenie, jak wy to widzicie?

Zmieniony przez - aldur w dniu 2011-11-07 14:34:38

Preskaler
 Wysłana - 8 listopad 2011 10:58      [zgłoszenie naruszenia]

I co, chcesz przez to powiedzieć, że można już zacząć wyzbywać się pecetów? Przecież to gołym okiem widać nonsensowność pomysłu polegającą jedynie na wypuszczeniu jeszcze jednej puszki, która będzie nam zaśmiecać mieszkanie i chęci wytworzenia sztucznego popytu czyli mody na taki sprzęt! Ja mam TV z czytnikiem kart i wejściem USB oraz komputer na stałe z nim sprzęgnięty poprzez wejście RS232. TV ma tuner DVBT i do tego wszystkiego ma podłączony wzmacniacz stereo z dwoma (starymi) kolumienkami a do wzmacniacza gramofon. Poprzez komputer mogę odtwarzać filmy, muzykę z płyt i z sieci a z tunera sat wszystkie programy i filmy na jakie mnie stać. Nie wiem jak Ty (Wy) ale ja komputera się nie pozbędę bo jak będę obrabiał zdjęcia, filmy z kamerki, muzykę (jakieś tam własne wypociny) oraz innych wiele prac, które może zrobić tylko na dobrze oprogramowanym komputerze?
Mnie to wygląda na akcję reklamową firmy a co Wy o tym myślicie?

Preskaler

Znawca -

aldur
 Wysłana - 8 listopad 2011 16:39      [zgłoszenie naruszenia]

no ja akurat nie jestem związany z tą firmą, bardziej siedze na sfd ale natknąłem się na produkt i jestem ciekaw opinii, wiec napisałem tutaj nie na sfd, miałem nadzieje że może znajdzie się ktoś kto testował.
Ja nie mówię że to urządzenie ma zastąpić pc, ale taki laik jak ja używający komputera do przeglądania głównie fb/nk sfd i kilku stron, plus oczywiście odlądam sobie co jakiś czas film, mając do wyboru takie coś a kupić nowy komputer koszt ok 9stówek, to chyba wolał bym wydać 500zł (tyle kosztuje na allegro), pozatym majac tel na androidzie widzie jakie możliwości mają te urządzenia

zbysiu13
 Wysłana - 9 listopad 2011 11:21      [zgłoszenie naruszenia]

Skoro premiera urządzenia dopiero nastąpi, to trudno o opinie użytkowników
Dla mnie jest to bardzo ciekawa rzecz, no i dowód ekspansji androida.
Schować toto gdzieś pod telewizorem i mieć w pełni funkcjonalną przeglądarkę internetową w każdej chwili dostępną za niewielkie pieniądze (mam nadzieję)- super sprawa. Przynajmniej dla mnie-mam odtwarzacz multimedialny WD- w nim poza youtube niewiele można zdziałać.
Nie trzeba czekać na załadowanie systemu, dbać o antywirusa, aktualizacje, fragmentacje itd, itd
Znalazłem jeszcze dwa z androidem.
[http://www.humanmedia.pl/news.html]

P/S Komputer z TV chyba nie jest połączony przez RS232??

Zmieniony przez - zbysiu13 w dniu 2011-11-09 13:02:33

Volenti non fit iniuria.
Verba volant, scripta manent.

aldur
 Wysłana - 9 listopad 2011 16:27      [zgłoszenie naruszenia]

To jest kopia art z przed kilku dni, już widziałem produkt na allegro, więc może znajdzie się ktoś kto ma/testował, albo wie gdzie można się takim czymś pobawić w warszawie.

Preskaler
 Wysłana - 9 listopad 2011 22:53      [zgłoszenie naruszenia]

P/S Komputer z TV chyba nie jest połączony przez RS232??

A dlaczego pytasz? Tak mam właśnie podłączone. Jest wejście w TV oznaczone PC i tak się chyba to złącze nazywa (RS 232)? Jest to typowe złącze takie jak w monitorze CRT i LCD.

Preskaler

Znawca -

zbysiu13
 Wysłana - 10 listopad 2011 10:59      [zgłoszenie naruszenia]

Pytam, bo to nie jest RS232. W nowych komputerach złącze standardu RS232 już praktycznie nie pojawia się. Złącze z dziewięcioma stykami DE-9. Czyli 9 styków, w dwóch rzędach. Kiedyś było to popularne złącze w pecetach, wykorzystywane do transmisji danych w standardzie RS232. Ostatnio wykorzystywałem RS232 przy podłączaniu programatora mikrokontrolerów do peceta, a wcześniej portu IRDA do komunikacji ze starą komórką.
W nowych telewizorach i innych urządzniach (np dekodery SAT)złącze DE-9 czasem występuje, ale służy wyłącznie jako interfejs przesyłania danych właśnie w standardzie RS232. Czyli można sobie tą drogą na przykład zmienić oprogramowanie urządzenia.

Wracając do telewizora- kartę graficzną masz podłączoną do telewizora za pomocą złącza DE-15, obsługującego VBE, czyli jak kto woli SVGA i VGA.
[en.wikipedia.org/wiki/VGA_connector]
Inna ilość pinów, inna ilość żył sygnałowych, zupełnie inne sygnały. W porównaniu z RS232. Jedna jedyna rzecz podobna: kształ zewnętrzny wtyczki i gniazda.
Kiedyś dawno, dawno temu karty graficzne wykorzystywały złącze DE-9. Ale jakie to wtedy były karty...
Piszę to wszystko, bo młodzież czyta i uczy się

Zmieniony przez - zbysiu13 w dniu 2011-11-10 11:04:29

Volenti non fit iniuria.

Preskaler
 Wysłana - 10 listopad 2011 18:19      [zgłoszenie naruszenia]

No widzisz, że nie tylko młodzież bo ja też!

Preskaler

Znawca -

zbysiu13
 Wysłana - 11 listopad 2011 14:08      [zgłoszenie naruszenia]

Uzupełnienie dla wzrokowców, w jednym z Sharpów fragment tylnej ścianki wygląda tak, jak na rysunku. Gniazdo interfejsu RS jest typu męskiego (piny), gniazdo VGA żeńskiego (dziurki).

CO do odtwarzaczy multimedialnych... na pewno wyjdzie nieco taniej niż nowy telewizory wyposażony we w pełni funkcjonalną przeglądarkę internetową

Volenti non fit iniuria.

zoltarek
 Wysłana - 12 listopad 2011 10:01      [zgłoszenie naruszenia]

Powiem, szczerze. Mój smartfon potrafi więcej. Do tego nie cierpię odtwarzaczy, w których jak chcę wybrać plik, np: z muzyką mp3, muszę włączyć telewizor, żeby go odnaleźć.

[simedia.pl/]

zbysiu13
 Wysłana - 12 listopad 2011 13:29       [zgłoszenie naruszenia]

Nie wiem jak inni, ale ja nie używam multimedialnego odtwarzacza WD do muzyki, mimo że potrafi, cytuję:
.Audio: MP3, WAV/PCM/LPCM, WMA, AAC, FLAC, MKA, AIF/AIFF, OGG, Dolby Digital, DTS
Nie ma takiej potrzeby. Podobnie nie używałem nigdy do przechowywania i odtwarzania muzyki posiadanego od kilku lat tunera sat. Mimo, że ma on na dysku zarezerwowaną na muzykę pięciogigabajtową partycję.
Co używam... najczęściej laptopa lub telefonu SE podłączonych do wzmacniacza stereo.
Zatem wygodne lub niewygodne korzystanie z mp3 na takich odtwarzaczach nie świadczy o ich użyteczności lub jej braku.

Volenti non fit iniuria.

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Odtwarzacz multimedialny z DVB-T na androidzie - Media-Droid MT7001, MT7002

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL