Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 4027 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Audio
Odwarzacz mp3 - problem 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Odwarzacz mp3 - problem"   

pan_duze_P
 Wysłana - 4 wrzesień 2005 12:36        | zgłoś naruszenie regulaminu

mam odwarzacz mp3 grundika 256 mega i ostatnio cos sie w nim zwalilo

Mianowicie jak chcialbym wgrać jakas mp3 do niego to pisze
G; nie jest dostepny
nie mozna wykonac zadania z powodu błędu urządzenia we/wy

a jak chce normalnie wlaczyc otwarzacz to pisze

Error! reformat interial
Media as fat16

Mógłby mi ktoś postarać się mi pomóc - naprawde bardzo byłbym wdzięczny.
Pozdrawiam

xnt
 Wysłana - 4 wrzesień 2005 16:22      [zgłoszenie naruszenia]

Hmm... nie wiem po co się pytasz? Przecież wszystko co powinieneś zrobić, masz napisane w komunikacie błędu: "Reformat internel media as fat16". W instrukcji też powinno być.

Pewnie sformatowałeś pamięć w odtwarzaczu w jakimś Łindołsie i nie zwróciłeś uwagi jaki system plików wybrałeś. Wziąłeś pewnie NTFS lub FAT32 (choć dla małych pojemności nie powinien być dostępny). Chyba większość aparatów cyfrowych i odtwarzaczy mp3 z pamięcią typu flash (szczególnie tych z małą pojemnością pamięci) nie potrafi obsłużyć innych systemów niż FAT16.

Jedyna rada, to sformatować pamięć w FAT16 w systemie operacyjnym lub w urządzeniu (jeśli ma tą funkcję). Oczywiście, funkcja "usuń wszystkie", to nie to samo co "sformatuj pamięć".

A jeśli błąd stał się sam z siebie i nie pomagają moje rady, to nie wiem...

[http://www.audiovoodoo.glt.pl/] - cała prawda o (pseudo)AUDIOFILACH
[http://www.hardwarebook.info/] - ZŁĄCZA, ROZPISKI, PRZEJŚCIÓWKI, TABELE
[http://www.tonsilspeakers.com] - parametry głośników TONSIL
[http://www.radioarts.pl/leksykon/] - Leksykon techniki radiowej ;)

zbys
 Wysłana - 4 wrzesień 2005 16:42      [zgłoszenie naruszenia]

Albo nastapilo jakies uszkodzenie danych na nosniku, a wlasciwie boot sektora i wymaga formatowania. Odtwarzacz informuje, ze ma to byc FAT16, a komp po prostu wogole nie chce pisac do niesformatowanego.

W kazdym razie jak powyzej: sformatuj. A jak nie da rady, to nosnik sie uszkodzil, a wtedy to w kubel.

Lepsze jest wrogiem dobrego.

Verizon Wireless Agent. [http://www.lucki.com]

Znawca -

pan_duze_P
 Wysłana - 4 wrzesień 2005 19:23      [zgłoszenie naruszenia]

jest tak

nieformatowalem nic .. samo z siebie tak sie zrobilo :(
Jak sformatować odwarzacz? wejść do menu nie moge bo sie pojawia ten error
a jak klikam prawym na Dysk wymienny D i biore "formatuj..." to nic sie nie pojawia... co mam zrobić?

aha i czy jak mam gwarancje( chyba mam) to chyba zrobią albo dadzą nowy co?

Pozdrawiam i dzieki za wszystkie rady i czekam na nastepne

pan_duze_P
 Wysłana - 5 wrzesień 2005 15:49      [zgłoszenie naruszenia]

to jak wie ktos?

zbys
 Wysłana - 6 wrzesień 2005 20:41      [zgłoszenie naruszenia]

Jak to, klikasz prawa mysza, dajesz formatuj i nic? No chyba jakis komunikat o bledzie sie pojawia.

A tak w ogole, to wyglada na to ze jednak media sie uszkodzily, powinni na gwarancji cos zrobic - wymienic lub naprawic, jak dadza rade.

Lepsze jest wrogiem dobrego.

Verizon Wireless Agent. [http://www.lucki.com]

Znawca -

xnt
 Wysłana - 7 wrzesień 2005 11:14       [zgłoszenie naruszenia]

Hmm... to nieciekawie z tą empetrójką... Nie wiem jakie są Twoje umiejętności komputerowe, więc najprościej by było, żebyś oddał sprzęt na naprawę gwarancyjną (pewnie wymienią na nowy).

Nie masz opcji formatowania pamięci w menu? Kiepsko. Miałem coś podobnego jak Ty, ale z aparatem cyfrowym. Bawiłem się w tworzenie partycji na 16MB wbudowanej pamięci (hehe, doszedłem chyba do litery "M:" :) ) i gdy go zbyt długo męczyłem, to aparat stracił kontakt z pamięcią. Na szczęście miałem opcję formatowania w menu.

> "jak klikam prawym na Dysk wymienny D i biore "formatuj..." to nic sie nie pojawia (...)"

A co się dzieje jak próbujesz wejść na na "Dysk wymienny (D:)"? Nie ma nic w stylu "Dysk w stacji D jest niesformatowany. Czy sformatowaćgo teraz?"? Jeśli jest coś takiego, to klikaj "Tak" i po problemie.

Z moich doświadczeń (z aparatem i nietylko) wynika, że podobnie dzieje się jeśli podłączysz do kompa pamięć, na której nie ma utworzonych partycji - pojawia się ikonka (bo sprzęt wykryto i system chce to pokazać), ale nie da się tam wejść i sformatować (no bo i jak, skoro partycja nie istnieje)...

Możliwe rozwiązania:
--------------------

1.
Czy nie dostałeś czasem z odtwarzaczem jakiejś płytki? Często oprócz sterowników do starszych windowsów dają jakiś program do szyfrowania danych na partycji (niektóre mp3 mają taką opcję) czy wgrywania nowego oprogramowania wewnętrznego... Może będzie tam opcja formatowania nośnika (powinna przywrócić też partycje)? Jak nie masz płytki, to szukaj na stronie producenta.

2.
Jak możesz, to popytaj na jakiś forach komputerowych o oprogramowanie do tworzenia bootujących (bootowalnych) partycji na pamięciach flash. Oprogramowania takiego używają osoby, które chcą używać przenośnego nośnika danych na USB (równierz empetrójki czy aparatu!) do uruchamiania z nich systemu operacyjnego (jak z dyskietki czy płyty startowej). Dzięki takiemu oprogramowaniu, można odpalić np. DOS-a czy jakiegoś mobilnego Linuksa (a nawet odpowiednio przygotowanego Windowsa).
W takim oprogramowaniu przy okazji powinna być opcja formatowania nośnika.
Popytaj, oni już powinni wiedzieć o co chodzi i powinni właściwie pokierować Cię przez formatowanie pamięci. Ja niestety nie mam z takimi programami żadnego doświadczenia, więc nawet nie podam Ci przykładowej nazwy. Raz na jakiś czas jest o tym w jakiejś gazetce. Czytałem o tym w "PC World Computer" lub w "Enterze" w bibliotece (numery prawdopodobnie z tego roku (2005) lub z końca poprzedniego), ale obecnie nie mam do nich dostępu...

3.
Możesz spróbować użyć jakiegoś Windowsowego narzędzia do tworzenia partycji "w locie". Usuń ewentualną starą partycję (może być uszkodzona) i zrób nową w systemie FAT16. Jeśli program będzie oferował możliwość zmiany rozmiaru tak zwanych klastrów, to lepiej zostaw tam domyślne wpisy.

4.
Jeśli czujesz się na siłach, to możesz spróbować pewna nietypową metodę. Raczej nic za jej pomocą nie pogorszysz, bo i tak nie możesz korzystać z odtwarzacza. Robiłem coś podobnego w Windowsie 98SE. Metoda wiąże się z użyciem systemowego programu "fdisk". Nie wiem czy takie narzędzie istnieje w systemach z linii NT (NT / 2000 / XP / 2003), wiem, że jest w 9x (95 / 98 / Me ). Nie gwarantuję, że to pomoże. Wręcz odradzam, jeśli nie wiesz jak używać FDISK-a - robisz na własne rysyko. Wiem, że niektórym niespodoba się uruchamianie FDISK-a nie w czystym DOS-ie, ale czasem inaczej się nie da:

-wejdź: Start --> Uruchom... (lub Windows+R)
-wpisz: "fdisk", pojawi się DOS-owe okno programu
-nie przestrasz się napisów, lepiej nie czytaj - M$ znowu coś bredzi...;)
-na dole zobaczysz komunikat: "Czy chcesz włączyć obsługę dużych dysków (T/N)...........? [T]"
-naciśnij literkę "N" i potwierdź Enterem - tylko wtedy będziesz pewny, że utworzysz partycję w akceptowanym przez odtwarzacz, starszym formacie FAT16
-wybierz "5. Zmień bieżący dysk twardy", wciskając "5" i potwierdzając Enterem
-zobaczysz "Wprowadź numer dysku twardego (1-2).......................[1]". Zmień numer w nawiasie kwadratowym na numer odpowiadający "dyskowi" empetrójki (powinien być to ostatni możliwy numer, najczęściej "2" jeśli nie masz więcej fizycznych dysków twardych prócz systemowego i właśnie nośnika flash) i potwierdź Enterem.
-zobacz najpierw co jest na nośniku wciskając "4". Możliwe będą dwa komunikaty:
a) "Brak zdefiniowanych partycji"
b) informacja o partycji - litera, numer, stan, typ, etykieta, zajmowany obszar (w MB), system plików i jakim jest procentem całego nośnika.
-wciśnij Escape
-jeśli jakaś partycja istnieje (pewnie uszkodzona), to musisz ją usunąć - naciśnij "3" i potwierdź Enterem.
-ewentualna partycja jest typu rozszerzonego, więc wybierz "1. Usuń podstawową partycję DOS". Wpisz numer partycji (powinien być "1") i Enter.
-wpisz etykietę. Powinna być pusta, więc powinien wystarczyć Enter. Jeśli nie będzie się zgadzało (bo etykietą będą jakieś dziwne, nie dające sie przepisać krzaczki, to gorzej...).
-wciśnij "T", bo jesteś pewien, że chcesz to zrobić. Wciśnij Enter
-"Tadaaa!", usunąłeś partycję! Klep Escape.
-a teraz zakładamy: "1", Enter
-"1. Utwórz podstawową partycję DOS" i ponownie Enter.
-wciskasz "T" (maksymalne miejsce), Enter i Escape
-wychodzisz z FDISK-a Escapem
-wyciągasz odtwarzacz mp3 z USB i wkładasz ponownie po kilku(nastu) sekundach. Można dodatkowo zrestartować Windowsa. Po kilku(nastu) sekundach (lub restarcie) wsadzasz mp3 do USB. Win powinien go wykryć.
-teraz trzeba sformatować nośnik. Normalka - klikasz prawym w ikonę dysku i "Formatuj...". Wybierz "Pełne" i "Brak etykiety". Pamiętaj żeby nie zmieniać systemu na inny niż FAT 16 (jeśli by się dało).
-odłącz i podłącz ponownie odtwarzacz

Pamiętaj żeby po udanym sformatowaniu odpaliś "Scandisk" (koniecznie "Gruntowny"!!!). Jeśli w komunikacie podsumowania będą uszkodzone sektory, to oznacza, że stało się to co przewiduje Zbyś - nośnik ukległ fizycznemu (no, może elektronicznemu) uszkodzeniu. W takim przypadku oddaj odtwarzacz do sklepu - zdecydowanie nikogo nie satysfakcjonuje niepełnowartościowe mp3.

Powinno pomóc, jak nie, to raczej nie mam nic więcej do powiedzenia - innych metod nie znam...

Jeśli pierwsze trzy metody nic nie dały, ale obawiasz się czwartej, to dojdź jedynie do punktu, w którym sprawdzasz partycję (nic nie ryzykujesz). Napisz na forum co tam widzisz, a może coś poradzimy. Aby wyjść z tego punktu i zamknąć FDISK, wciśnij kilka razy Escape.

Powidzenia! :)

[http://www.audiovoodoo.glt.pl/] - cała prawda o (pseudo)AUDIOFILACH
[http://www.hardwarebook.info/] - ZŁĄCZA, ROZPISKI, PRZEJŚCIÓWKI, TABELE
[http://www.tonsilspeakers.com] - parametry głośników TONSIL
[http://www.radioarts.pl/leksykon/] - Leksykon techniki radiowej ;)

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Odwarzacz mp3 - problem

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL