Wysłana - 9 kwiecień 2005 22:10 Przeniesiona przez Rafacker z działu 'GIEŁDA'. | zgłoś naruszenie regulaminu
Czy opłaca się kupować glośniki Logotech Z-5500 ? Czy w tej cenie (+-1500) znajdzie się coś lepszego, z taką mocą i tak wyposarzonego? Opinie są bardzo dobre nawet w porównaniu z segmentami dużo droższymi
Przestań patrzeć tylko na jeden parametr - moc - ona nie jest najważniejsza.
Ciekawy artykuł na temat mocy: [http://www.hifi.pl/porady/ogolne/moc01.php]
Profesjonalne forum to: [http://www.elektroda.pl]
A czy ja gdzieś napisałem że tylko moc i moc? Owszem zapas mocy zawsze się przydaje, ale przecież napisałem też jak u niego z jakością dźwięku (chyba że nie napisałem), jak wypada z segmentami i w ogóle!
1. Moc tego zestawu głośników (jak podaje się - "505W RMS") nie ma absolutnie nic wspólnego z prawdą. Nie liczyłbym na nawet jedną dziesiątą tej wartości.
2. +-1500zł za tego pokroju zestaw głośnikowy to chora cena. Za podobną kwotę można mieć znacznie lepszy system. Oczywiście nie-komputerowy..
No dobra, widziałem wypoweidz na jednym z forum człowieka (już nie wiem jak miał na imię) który na codzień słucha zestawu na Harman Kardon i posuchał tych komputerowych gł. był nimi bardzo pozytywnie zaskoczony. Ale widze tu po prostu że nikt z was nie słuchał tych głościków, więc nie mmy o czym rozmawiać. Prosze o opinie ludzi którzy mieli coś do czynienia z tymi gł.
Jednego nie rozumiem..Czy to że czyjaś opinia jest skrajnie negatywna, oznacza że ów nigdy nie miał z komentowanym przedmiotem do czynienia? Najwyraźniej intencje autora tematu wskazują na oczekiwanie jedynie pozytywnych komentarzy. Więc po jakiego grzyba wogóle pytać?
Prosiłeś o opinie, to otrzymałeś. Więc w czym problem??
ŻADEN komputerowy zestaw głośnikowy na tej planecie, nawet w miernym stopniu nie dorówna typowemu zestawowi Hi-Fi. I nie jest to problem samego wykonania, ale założeń. Pozatym trzeba mieć kompletnie zryty beret, żeby dawać półtora tysiąca za żałosną imitację basu oraz plastikowe "kolumny" niewiele większe od pięści, wykonane przez firmę specjalizującą się w produkcji myszy i klawiatur komputerowych.
Nie wiem jakiego Hramana/Kardona i jakie kolumny posiada wspomniany bezimienny, jednakże wątpię aby ktokolwiek kto zarekomendowałby ten zestaw głośnikowy, przekroczył kiedykolwiek granice od których zaczyna się sprzęt z prawdziwego zdarzenia...
Pamiętaj wstając z wyra, najpierw prawa gira!
sorki ze odgrzebuje starszy temat ale po co bede zakladal ten sam
co do zestawu logitecha z-5500 to sam chem sobie go teraz kupic kosztuje teraz 1369 zeta i wg mnie wzmacniacza i dobrych kolumn za ta cene sie nie kupi, zeby mialy lepszy dzwiek od tego zestawu 5.1, moze sie myle a jesli tak to dajcie przyklady tych kolumn i wzmacniacza
tu sie kolega R. Horror mylisz, to nie jest zadna imitacja bassu (sub ma 25,4cm to chyba jakas solidnie bzeczy) i plastikowe pudeleczka i to nie jest firma ktora sie tylko specjalizuje w klawach i myszach ale takze w glosnikach, ktore przewyzszaja swoja klasa creative
wiecej nie moge nic napisac na temat tego zestawu bo go jeszcze nie mam ale napewno napisze jak go kupie w przeciagu 2 tygodni , no chyba ze mi ktos poleci cos lepszego za ta cene choc watpie w to
Kolego RzezniQ
Sam rozmiar głośnika Basowego nic nie mówi ! jest tylko większym prawdopodobieństwem że poradzi sobie z Bassem, nie wiem czy orientujesz sie w Głośnikach ale wystarczy popatrzeć na Allegro są głośniki po 20 - 30 cm z olbrzymimi magnesami i zawieszeniem jednak nie zadowalają nawet niewybrednego człowieka.
Słyszałeś lub w ogole zainteresowałes się kiedyś sprzętem HI-FI, mówie o wzmacniaczu Stereo i kolumnach podłogowych lub chociażby podstawkowych ?
Jeżeli nie do najpierw polecam odwiedzić sklep ze sprzętem Audio i posłuchać.
Naprawde nie wiem co ludzi ciągnie do zestawów komputerowych przy budżecie powyżej 1000zł ? ilość głośnikow ? a może parametry które ktoś po pijaku napisał ?
Rozumiem gdy ktoś kupi sobie zestaw 2.1 crative za 200 zł bo na tyle go stać i OK. ale przy takiej kwocie trudno tu dyskutować i znaleźć porządny zestaw.
Zmieniony przez - Rafacker w dniu 2005-08-31 00:22:37
...mysle ze jak zestaw ten kosztuje 1.400zeta to chyba jakos sensownie gra, wkoncu to nie jest zabawka za 200zeta, poza tym nie znam sie na tych wzmacniaczach i kolumnach, ktore w sumie nie sa mi az tak potrzebne bo moj pokuj ma 4m na 2m, to sobie wyobraz hehe
spodobal mi sie poprostu ten zestawik logitecha i sie w nim zakochalem juz od 6 miechow planuje go zakupic , jeszcze do tego mam kumpla ktory ma ten zestaw (niebylem u niego i nie slyszalem zestawu w akcji) i bardzo go zachwala ze wymiata ostro, a ma wiekszy pokuj od mojego chyba ze 3 razy
do tego kolega ten przeslal mi filmik jak sie szklanka rusza w takt muzy na jego biurku , patrzylem u mnie na mojej wierzy ni kij ani niedrgnie hehe
RzezniQdNb napisał:
" kosztuje teraz 1369 zeta i wg mnie wzmacniacza i dobrych kolumn za ta cene sie nie kupi, zeby mialy lepszy dzwiek od tego zestawu 5.1 "
Zdziwiłbyś się.
Cytat:
" moze sie myle a jesli tak to dajcie przyklady tych kolumn i wzmacniacza "
Tonsil Voyager 200
Amplituner Radmor 5100
Cytat:
" to nie jest zadna imitacja bassu "
Co to znaczy "bassu"? Nie ma takiego słowa w języku polskim.
Cytat
" to nie jest firma ktora sie tylko specjalizuje w klawach i myszach ale takze w glosnikach "
W głośnikach, to się specjalizują takie firmy jak Tonsil, JBL, ScanSpeak czy B&W, a nie wytwórca komputerowego badziewia..
Cytat:
" ...mysle ze jak zestaw ten kosztuje 1.400zeta to chyba jakos sensownie gra "
I taki właśnie był, pozyskiwany odpowiednio zformuowaną reklamą, cel producenta - sprawienie, abyś tak myslał. Czysta psychologia. Mało kto normalny poważnie potraktuje parametry głośników za 200zł. Ale jeśli jakieś głośniki kosztują 1400, to przecież przy takiej cenie napewno muszą być dobre!
Cytat:
" poza tym nie znam sie na tych wzmacniaczach i kolumnach "
A więc proszę Ciebie, wyjaśnij mi - skoro się nie znasz , to na jakiej podstawie do ch**a wafla rozsądzasz co jest lepsze a co gorsze i twierdzisz, że za cenę równą tym głośnikom, nie kupi się wzmacniacza stereo i kolumn który przebije je parametrami??
Cytat:
" i bardzo go zachwala ze wymiata ostro, a ma wiekszy pokuj od mojego chyba ze 3 razy "
Jest to w sumie bardzo typowa reakcja u ludzi, którzy nigdy nie zetknęli się ze sprzetem muzycznym z prawdziwego zdarzenia. O Cinquecento też można powiedzieć, że to genialne auto - szybkie, małe, wygodne i wogóle z***biste. Ale jakby wsiąść do Forda, to by się diametralnie zmieniło zdanie...
Cytat:
" do tego kolega ten przeslal mi filmik jak sie szklanka rusza w takt muzy na jego biurku , patrzylem u mnie na mojej wierzy ni kij ani niedrgnie hehe "
To jest akurat żaden argument świadczący o możliwościach sprzętu...