Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 548 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Laboratorium
Oscyloskop analogowy inaczej 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Oscyloskop analogowy inaczej"   

atmeg
 Wysłana - 24 kwiecień 2011 23:48        | zgłoś naruszenie regulaminu

Zapraszam do obejrzenia.

Automatyka Elektronika analogowa i cyfrowa

zbys
 Wysłana - 25 kwiecień 2011 00:38      [zgłoszenie naruszenia]

Ten Atari jest na oscyloskopie Hitachi V-212. Jest to taki "kon roboczy", nie do zdarcia. Mam identyczny od 20 lat, przez pierwszych 15 lat byl praktycznie non-stop wlaczony po 6-8 godzin dziennie przez 6 dni w tygodniu. I tylko padl jeden elektrolit w poziomym odchylaniu. Taki w filtracji. Wymienilem i chula jak nowy. Zreszta jak naprawialem go to ogladalem przebiegi na nim samym. Teraz juz nie robie napraw sprzetu RTV, to stoi i wlaczam go co najwyzej raz na pare dni.

Lepsze jest wrogiem dobrego.

Verizon Wireless Agent. [http://www.lucki.com]

Znawca -

atmeg
 Wysłana - 30 kwiecień 2011 10:06      [zgłoszenie naruszenia]

Zbys , czy to oznacza ze odstawileś elektronike ? :)
Ja jakis czas temu sprzedałem niestety oscyloskop cyfrowy (ten z mojego awatara) , miałem w razie potzreby ruski , prawdziwy mały wojskowy czołg cccp ,ponad 10lat wożenia samochodem ale w końcu poległ, z nieznanych przyczyn wysiadla lampa .Teraz mam reaktywowanego wlasnorecznie DT6620 , leżał u mnie biedak 12 lat :) był uszkodzony i jakoś nie miałem czasu wczesniej sie nim zająć .Link do opisu technicznego DT 6620 :) [rubi.republika.pl/oscyloskopy/dt6620/index.html]
Ja z tych co czują sentyment do tych maszyn poza tym bez oscyloskopu jak bez ręki.
PS. Może jednak działasz coś w elektronice?

zbys
 Wysłana - 30 kwiecień 2011 22:31      [zgłoszenie naruszenia]

Nie no, elektroniki nie odstawilem. Nie naprawiam sprzetu RTV, bo nowy jest zbyt tani. Naprawiam telefony komorkowe i jakies nietypowe rzeczy. Instaluje systemy CCTV i oczywiscie z tym tez jest wiele zabawy, szczegolnie, jak klient zmienia DVR, a chce zostawic stare dzialajace kamery, a maja nietypowe wtyczki i zasilania.

A do oscyloskopow tez czuje ogromny sentyment, kupilem pare miesiecy temu na eBay'u fajnego Tektronix 2236 w idealnym stanie za jedyne $200. To jak sie biznesy zamykaly w kryzysie. A caly moj warsztat to jest np. na ostatnim zdjeciu na stronie googli: [maps.google.com/maps/place?cid=7670849337659331731&q=lucki+communications&hl=en&gl=us&view=feature&mcsrc=photo&num=20&start=0&ved=0CFgQtQU&sa=X&ei=s3C8TZGDDIrENqqQ6fAP]

Ten wlaczony scope, to Tektronix, na nim stoi Hitachi, identyczny jak w tym wideo z Atari.

Nawiasem mowiac ten Hitachi ma fajna mozliwosc modulowania jasnosci plamki. Jest to wejscie BNC z tylu i mozna wygaszac plamke , co powinien zrobic facio od gwiezdnych wojen, tak aby nie bylo widac tych cienkich linii, gdy plamka przeskakuje pomiedzy wyswietlanymi obiektami. Naprawialem kiedyc bardzo dawno temu taka gre i oczywiscie w orginale sa te linie wygaszone.

PS. O tutaj jest zdjecie tylu (nie moje).

Sa tam dwa BNC, lewe, to wlasnie to wejscie wygaszajace, a prawe, to wyjscie kanalu pierwszego , znormalizowane po wzmacniaczu. Idealne do podlaczenia np. miernika czestotliwosci.

Zmieniony przez - zbys w dniu 2011-04-30 22:41:48

Lepsze jest wrogiem dobrego.

Verizon Wireless Agent. [http://www.lucki.com]

Znawca -

atmeg
 Wysłana - 3 maj 2011 15:42       [zgłoszenie naruszenia]

W tym moim wejście modulacji jasności nazywa sie Axis "Z".

Dwa filmiki prezentujące prawdziwe legendy gier komputerowych:
Atari Starwars i Defender.

Sporo lat temu spędziłem przy nich wiele czasu :)

Zmieniony przez - atmeg w dniu 2011-05-03 16:26:34

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Oscyloskop analogowy inaczej

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL