Ten Atari jest na oscyloskopie Hitachi V-212. Jest to taki "kon roboczy", nie do zdarcia. Mam identyczny od 20 lat, przez pierwszych 15 lat byl praktycznie non-stop wlaczony po 6-8 godzin dziennie przez 6 dni w tygodniu. I tylko padl jeden elektrolit w poziomym odchylaniu. Taki w filtracji. Wymienilem i chula jak nowy. Zreszta jak naprawialem go to ogladalem przebiegi na nim samym. Teraz juz nie robie napraw sprzetu RTV, to stoi i wlaczam go co najwyzej raz na pare dni.
Ja jakis czas temu sprzedałem niestety oscyloskop cyfrowy (ten z mojego awatara) , miałem w razie potzreby ruski , prawdziwy mały wojskowy czołg cccp ,ponad 10lat wożenia samochodem ale w końcu poległ, z nieznanych przyczyn wysiadla lampa .Teraz mam reaktywowanego wlasnorecznie DT6620 , leżał u mnie biedak 12 lat :) był uszkodzony i jakoś nie miałem czasu wczesniej sie nim zająć .Link do opisu technicznego DT 6620 :) [rubi.republika.pl/oscyloskopy/dt6620/index.html]
Ja z tych co czują sentyment do tych maszyn poza tym bez oscyloskopu jak bez ręki.
PS. Może jednak działasz coś w elektronice?
Nie no, elektroniki nie odstawilem. Nie naprawiam sprzetu RTV, bo nowy jest zbyt tani. Naprawiam telefony komorkowe i jakies nietypowe rzeczy. Instaluje systemy CCTV i oczywiscie z tym tez jest wiele zabawy, szczegolnie, jak klient zmienia DVR, a chce zostawic stare dzialajace kamery, a maja nietypowe wtyczki i zasilania.
Ten wlaczony scope, to Tektronix, na nim stoi Hitachi, identyczny jak w tym wideo z Atari.
Nawiasem mowiac ten Hitachi ma fajna mozliwosc modulowania jasnosci plamki. Jest to wejscie BNC z tylu i mozna wygaszac plamke , co powinien zrobic facio od gwiezdnych wojen, tak aby nie bylo widac tych cienkich linii, gdy plamka przeskakuje pomiedzy wyswietlanymi obiektami. Naprawialem kiedyc bardzo dawno temu taka gre i oczywiscie w orginale sa te linie wygaszone.
PS. O tutaj jest zdjecie tylu (nie moje).
Sa tam dwa BNC, lewe, to wlasnie to wejscie wygaszajace, a prawe, to wyjscie kanalu pierwszego , znormalizowane po wzmacniaczu. Idealne do podlaczenia np. miernika czestotliwosci.
Zmieniony przez - zbys w dniu 2011-04-30 22:41:48