Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 1838 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Różne
PC w samochodzie,jak pzrebudować zasilacz 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "PC w samochodzie,jak pzrebudować zasilacz"   

michal924
 Wysłana - 3 sierpień 2005 21:05        | zgłoś naruszenie regulaminu

PC w samochodzie,jak pzrebudować zasilacz PC w samochodzie,jak pzrebudować zasilacz chciałbym zamontować kopmputer PC w samochodzie ale jest problem z zasilaczem.Proszę jesli ktoś by mógł podpowiedzieć mi jak to zrobić lub w jaki sposób ominąc ten problem.Z góry dziękuję.

Maxtor
 Wysłana - 3 sierpień 2005 21:40      [zgłoszenie naruszenia]

Z tego co rozumiem to chcesz podłączyć laptop do gniazdka zapalniczki samochodowe.
Będzie ci potrzebna przetwornica z 12V na 230V.
Tak by wyglądała taka przetwornica:
[http://www.sklep.avt.pl/go/_info/?id=16471]
Oczywiście to jest przykładowa przetwornica, ale mozesz kupić sobie tańszą jeśli znajdziesz gdzieś.

Zmieniony przez - Maxtor w dniu 2005-08-03 21:41:18

michal924
 Wysłana - 3 sierpień 2005 23:36      [zgłoszenie naruszenia]

Uściślę moje pytanie, chodzi mi o podłączęnie komputera stacjonarnego w samochodzie, widziałem już takie konstrukcje.pzretwornica jest faktycznie rozwiązaniem ale kosztuje sporo pieniędzy.Zastanawiam się czy jest mozliwe spreparowanie zasilacza z pc tak aby wykożystać 12v w samochodzie.

zbys
 Wysłana - 3 sierpień 2005 23:44      [zgłoszenie naruszenia]

W PC potrzebujesz nie tylko +12V i +5V - co mozna latwo uzyskac, ale takze napiecia 5V i 12V ujemne. I z tym juz jest troche klopotu. A co z monitorem? Masz jakis na 12V?

Lepszym rozwiazaniem jest jednak inwerter, ten powyzej jes strasznie drogi, to prawie $100, tutaj (w USA) sa duzo tansze, np. ten ma 400W ( a nie 150 ) i kosztuje pol tamtej ceny:
[http://www.target.com/gp/detail.html/ref=br_1_3/601-9399151-3349723?%5Fencoding=UTF8&frombrowse=1&asin=B00008O37X]

A wiekszosc kompow ma przelacznik 110V - 230V (monitory sa przewaznie uniwersalne (100-240V).

Pozdro.

Lepsze jest wrogiem dobrego.

Verizon Wireless Agent. [http://www.lucki.com]

Specjalista -

michal924
 Wysłana - 4 sierpień 2005 20:55       [zgłoszenie naruszenia]

Zamiast monitora myślałem wykorzystać mały telewizor lcd mają taką mozliwość.W komputerowych kartach graficznych jest wyjscie tv-out, i to ono służyło by do przesyłu obrazu.Dość często oglądałem filmy na konwencjonalmym telewizorze w ten sposób zamiast na ekranie monitora.

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

PC w samochodzie,jak pzrebudować zasilacz

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL