Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 1278 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Różne
POMOCY 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "POMOCY"   

ToMciO88
 Wysłana - 2 listopad 2004 23:49        | zgłoś naruszenie regulaminu

siema mam pytanie z czego najlpeij zrobic mała wiertareczke do robienia otworów w płytkach drukowanych??ewentualnie jak byłby tego koszt !!

<ToMciO>

Embroide
 Wysłana - 3 listopad 2004 13:12      [zgłoszenie naruszenia]

Zrobić taką mini wiertarkę nie jest zbyt prosto.
Największy problem jest z uchwytem na wiertło(chodzi o różne średnice)
Za niewielkie pieniądze można sobie kupić gotową np:
[http://www.allegro.pl/show_item.php?item=33470739]

Preskaler
 Wysłana - 5 listopad 2004 10:41      [zgłoszenie naruszenia]

To prawda, że jest trochę kłopotu z "uchwytem" ale wszystko jest do zrobienia. ja kiedyś robiłem takie uchwyty z tzw. "wiecznego ołówka" lub z łączówki elektrycznej, takiej jak są w kostkach (mosiężna tulejka z dwoma bocznymi wkrętami). Z jednej strony nakładałem na oś silniczka i dokręcałem jedną śrubką a z drugiej wkładałem wiertło i dokręcałem drugą. Miałem też całą kolekcję (dla każdej średnicy wiertła oddzielną) tulejek aluminiowych (z jednej strony otwór dopasowany do osi silnika a z drugiej do średnicy wiertła) mocowało to się "na wcisk". oczywiście te tulejki trzeba było dość precyzyjnie zrobić na tokarce. Pomysłowość ludzka nie zna granic! Można wymyślać różne sposoby. Najlepsze i najtańsze silniczki jakie spotkałem do tego celu (u mnie chodzi ponad 10 lat) to są takie popielato-srebrzyste, wyprodukowane w byłym ZSSR w różnych wielkościach (kształt zawsze ten sam). Oznaczenie (fonetycznie) takiego przykładowego silniczka to DPM-30-N1-03 lub mniejszy DPM-20-N1-12B i największy DPM-35N1-01. Oczywiście te oznaczenia pisane są cyrylicą. Nie wiem czy jeszcze gdzieś takie silniczki można kupić ale trzeba sprawdzać na wszelkiego rodzaju bazarach. W Warszawie np. na "Stadionie" a w Białym Stoku jest ich kilka. Może być w zasaadzie każdy miniaturowy silniczek lecz jego żywotność i moc będą mniejsze.

Preskaler

Znawca -

ToMciO88
 Wysłana - 6 listopad 2004 16:11      [zgłoszenie naruszenia]

MAm pytanie czy ta mini wiertarka na allegro nie ma za duzych obrotów??Pytam dlatego ze gdyby wiertełko było choc troszke ztepione to mogło by nam wyrwac kawałek laminatu tzn sciezek czy da sie jakos zmniejszyc te obroty??Z góry dzieki za odpowiedz

<ToMciO>

Arnold_S.
 Wysłana - 7 listopad 2004 00:20      [zgłoszenie naruszenia]

A co ma do rzeczy prędość obrotowa przy bardzo małych średnicach wiertła ???

Chyba tylko tyle, że: im większa prędkość, tym lepiej(szybciej i ładniej się wierci-bez zadziorów).
Nawet jak wiertło będzie tępe, to lepiej żeby były większe obroty, niż miałyby być za małe(wtedy tępe wiertło wyrywa większe kawałki materiałów).

A przy wierceniu wszelkich otworów "z ręki", to i tak przy każdej prędkości i średnicy wiertła, będą występować nieprawidłowości.

Usuńcie ten profil z forum(i wszystkie wypowiedzi).
Złamał wielokrotnie regulamin(wszystkie możliwe punkty).
Użytkownicy forum proszeni są o NIE stosowanie porad Arnold_S.
Profesjonalne forum to: [http://www.elektroda.pl]

Znawca -

Arnold_S.
 Wysłana - 7 listopad 2004 00:35      [zgłoszenie naruszenia]

A najprostsza regulacja obrotów silnika prądu stałego, to rezystor.
Nawet lokomotywy mają tylko i wyłącznie regulację poprzez WIELKIE rezystory.

Usuńcie ten profil z forum(i wszystkie wypowiedzi).
Złamał wielokrotnie regulamin(wszystkie możliwe punkty).
Użytkownicy forum proszeni są o NIE stosowanie porad Arnold_S.
Profesjonalne forum to: [http://www.elektroda.pl]

Znawca -

Preskaler
 Wysłana - 7 listopad 2004 08:58      [zgłoszenie naruszenia]

Te mniwiertarki MUSZĄ mieć dośc duże obroty bo przy wszelkich maszynach skrawających (jak przeanalizujesz mechanikę wiercenia to też się przekonasz, że wiertarka nie wierci tylko skrawa - głównie) ważna jest prędkość liniowa brzegu wiertła. Aby to uzyskać przy wiertłach cienkich, muszą być im nadane obroty 10 - 30 tys! Poza tym, te obroty "siadają" pod obciążeniem bo moment obrotowy takiego silniczka jest niewielki.

Preskaler

Znawca -

ToMciO88
 Wysłana - 7 listopad 2004 14:39       [zgłoszenie naruszenia]

czyli waszym zdaniem opłaca sie kupic taka mini wiertarke z allegro np
[www.allegro.pl/show_item.php?item=34328192]
[www.allegro.pl/show_item.php?item=34206864]
[www.allegro.pl/show_item.php?item=34291662]
Która z tych waszym zdaniem była by najlepsza z góry dzieki!!!

<ToMciO>

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

POMOCY

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL