Mam prośbę o poradę w tym zakresie, a mianowicie posiadam kolumny estradowe Dynavox 200W 8 ohm (w załaczeniu fotka) Głośnik basowy 15 cali 180W 8 ohmów + piezo wysokotonowy i kondensator 5,8 mikro (brak zwrotnicy). Wymiary 59 x 48 x 35 cm (wys, szer, gł)
Wiem że nie jest to wspaniały sprzęt, ale mam to co mam i na ile mnie stać.
Chciałbym zmodernizować te kolumny. Mam dwie koncepcje. W obu przypadkach chciałbym wykorzystać obudowy które posiadam i chciałbym dołożyć do tej inwestycji ok 600zł. Zestaw ma być 4 ohmowy 300-400W.
Dwie wersje przeróbki:.
1 koncepcja)
Do obudów które mam dałoby się włożyć głośniki basowe większej mocy? Czy wogóle głośniki 15cali 300-400W 4ohm można kupić, wiem że w zestawach o dużej mocy np 400-600W stosuje się 2 x 15 cali, ale u mnie nie ma miejsca na 2 szt.
Jaki użyć głosnik wysokotonowy żeby taką moc wytrzymał (ile ma mieć watów tweter)
Czy mam dołożyć zwrotnicę (jeśli tak, to jaka) do tego kompletu, czy wystarczy kondensator tak jak dotychczas jest rozwiazane. Jakiej pojemności kondensator zastosować?
Ogólnie mówiac w takiej sytacji wielkość obudowy która sie nie zmieni, nie wpłynie na pogorszenie jakości dźwięku?
2 koncepcja) chcialbym wykorzystac obudowy i głosnik basowy ten co jest, a zrobic zestaw trojdrozny 4 omowy. przebuduje w razie potrzeby przednią ściankę żeby zrobić więcej miejsca na dodatkowo średni ton.
Jakiej mocy kupic głosnik średniotonowy, jaki wysokotonowy (wiekszy piezo i wkrecić w tę sama tube - czy inny). jakiej użyć zwrotnicy (kupię gotowa zwrotnicę, bo nie umiem zrobić, ale nie wiem jaką)
Czy dokładając średniotonowy głośnik zwiększe trochę moc całego zestawu (np do 300W)
Będę wdzieczny za każdą pomoc.
Bamber71
|