Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 1206 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Śmietnik
POMOCY - jak zmodernizować moje kolumny 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "POMOCY - jak zmodernizować moje kolumny"   

bamber71
 Wysłana - 1 luty 2006 12:26       

Przeniesiona przez Arnold_S. z działu 'Audio'. | zgłoś naruszenie regulaminu

Mam prośbę o poradę w tym zakresie, a mianowicie posiadam kolumny estradowe Dynavox 200W 8 ohm (w załaczeniu fotka) Głośnik basowy 15 cali 180W 8 ohmów + piezo wysokotonowy i kondensator 5,8 mikro (brak zwrotnicy). Wymiary 59 x 48 x 35 cm (wys, szer, gł)
Wiem że nie jest to wspaniały sprzęt, ale mam to co mam i na ile mnie stać.
Chciałbym zmodernizować te kolumny. Mam dwie koncepcje. W obu przypadkach chciałbym wykorzystać obudowy które posiadam i chciałbym dołożyć do tej inwestycji ok 600zł. Zestaw ma być 4 ohmowy 300-400W.

Dwie wersje przeróbki:.

1 koncepcja)
Do obudów które mam dałoby się włożyć głośniki basowe większej mocy? Czy wogóle głośniki 15cali 300-400W 4ohm można kupić, wiem że w zestawach o dużej mocy np 400-600W stosuje się 2 x 15 cali, ale u mnie nie ma miejsca na 2 szt.
Jaki użyć głosnik wysokotonowy żeby taką moc wytrzymał (ile ma mieć watów tweter)
Czy mam dołożyć zwrotnicę (jeśli tak, to jaka) do tego kompletu, czy wystarczy kondensator tak jak dotychczas jest rozwiazane. Jakiej pojemności kondensator zastosować?

Ogólnie mówiac w takiej sytacji wielkość obudowy która sie nie zmieni, nie wpłynie na pogorszenie jakości dźwięku?

2 koncepcja) chcialbym wykorzystac obudowy i głosnik basowy ten co jest, a zrobic zestaw trojdrozny 4 omowy. przebuduje w razie potrzeby przednią ściankę żeby zrobić więcej miejsca na dodatkowo średni ton.
Jakiej mocy kupic głosnik średniotonowy, jaki wysokotonowy (wiekszy piezo i wkrecić w tę sama tube - czy inny). jakiej użyć zwrotnicy (kupię gotowa zwrotnicę, bo nie umiem zrobić, ale nie wiem jaką)

Czy dokładając średniotonowy głośnik zwiększe trochę moc całego zestawu (np do 300W)

Będę wdzieczny za każdą pomoc.
Bamber71

bamber71
 Wysłana - 1 luty 2006 12:33      [zgłoszenie naruszenia]

foto2

bamber71
 Wysłana - 1 luty 2006 12:33      [zgłoszenie naruszenia]

foto2

BzYqGie-Ce
 Wysłana - 1 luty 2006 13:43      [zgłoszenie naruszenia]

Nie wiem czy wiesz, ale obudowe dobiera sie do glosnika a nie odwrotnie(bass). Co do Tweetera to na nich zwykle pisze do jakich zestawów są przeznaczone np. na jakimś tam tweeterze estradowym firmy Beyma pisało 50w a jest to tweeter ktory sie stosuje w zestawach do 1000w rms. Pamietaj ze nie sama moc sie liczy tylko dB a glosnik przetwarza moc elektryczną na dźwięk.. czyli decybele. Koledzy z forum ci doradzą co masz zrobić ale mysle ze powinieneś jednak pomyslec nad nowych obudowach i przedewszystkim wymienic ten piezoelektryk

bamber71
 Wysłana - 1 luty 2006 14:30      [zgłoszenie naruszenia]

Dzieki za informację, ale czym zastapić tego piezoelektryka?

W wersji II jeśli użyłbym ten sam glośnik niskotonowy a dołożyłbym średni i lepszy piezoelektryk plus jakaś zwrotnica to ma znaczenie wielkość obudowy?

bamber71
 Wysłana - 1 luty 2006 14:42       [zgłoszenie naruszenia]

Zapomniałem dodac ze zestaw ma nadal służyć jako estradowy (nie do domu)

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

POMOCY - jak zmodernizować moje kolumny

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL