| Autor |
"POMOCY prawdopodobnie proste pyt (ale ja się nie znam :)" |
|
|
szynaaa
|
|
Wysłana - 3 luty 2005 00:08 | zgłoś naruszenie regulaminu
witam
zaznaczam na wstępie ,że pojęcia zielonego nie mam o elektonice :)
mam pytanie/problem:
chcę zrobić "zasilanie" do mojego aparatu cyfrowego bo dedykowany akumulator jest mega słaby a dokupienie nowych chyba mi się nie kalkuluje
MAM TAKI POMYSŁ (pewnie prosty,ale...:) :
zrobic takie "pudełeczko" z 7-mioma akumulatorkami AA i podłączyć to kabelkiem do aparatu do zasilania sieciowego DC ,ale...
wiem że wejście jest 8.4V 1.2A
czyli z napięciem z tego co kolega mi powiedział nie ma problemu :) bo 1.2V x 7 =8.4V TYLKO CO Z TYMI AMPERAMI - bo tego kolega już nie wiedział :DDDDD
1.czy to będzie działać?
2.czy nic nie ma prawa się stać złego????
3.CZY BYŁBY KTOŚ TAK UPRZEJMY I OPISAŁ JAK TO ZROBIĆ/jakie elementy są mi potrzebne i jak to połączyć?
Z GÓRY WSZYSTKIM DZIĘKUJĘ ZA POMOC
pozdr
szynaaa
.... i niech MOC będzie z Wami....
| |
|
 |
|
|
|
Arnold_S.
|
|
Niestety akumulatory "paluszki" połączone szeregowo, takiego prądu nie będą oddawać zbyt długo!
Trzeba by zastosować większe akumulatory, rozmiar "D"(po staremu R20).
Ale to z drugiej strony nie ma sensu ze względu na ich wymiary!
Profesjonalne forum to: [http://www.elektroda.pl] |
Znawca -
 |
|
|
|
zbys
|
|
Szynaa a weź jeszcze raz sprawdź, czy faktycznie tam potrzeba aż 1,2A, bo mi to coś nie pasuje. A może podaj model aparatu? A jakiego kształtu jest orginalny akumulatorek?
Specjalista -
 |
|
|
|
szynaaa
|
|
jest tak przy DC 8.4V 1.2A a aparat to panasonic FZ10
pozdr i dzięki za pomoc
|
 |
|
|
|
zbys
|
|
Czy to jest moze Panasonic DMC-FZ10 bo tylko taka znalazlem na necie?
To jest kawal maszyny, ale tam jest napisane, ze orginalna bateria ma 7.2V 1400mAh.
Stad tez take duze zapotrzebowanie na prad z zasilaczxa, bo on laduje baterie w aparacie. I tak zeby w dwie godziny zaladowac, to przeba wystartowac z tym 1,2 A. Twoj pomysl o tyle sie nie sprawdzi, ze dopiete baterie beda ladowaly orginalna baterie - ze wszystikimi stratami z tym zwiazanymi. To nie bedzie niestety tylko zasilanie aparatu - wtedy by paluszki cos pomogly. W chwili obecnej na rynku sa nie tylko NiCd - ktore maja 500-800mAh, ale takze NiMH o pojemnosci nawet nieco ponad 2000mAh. Tylko takie maja sens w tym rozwiazaniu.
A moze jednak pomysl o nabyciu nowej baterii. Pewnie bedzie droga bo to litowa.
Specjalista -
 |
|
|
|
drucik_d
|
|
Proponuje wyciągnąć stary akumlatorek z aparatu i podłączyć apagat do zasilania. Jeśli będzie działał(a powinien), to podłączenie nowego akumlatorka zrobionego z akumlatorków paluszkowych poskutkuje.
W zależności od pojemności akumlatorków (najlepiej żeby wszystki byłe takie same i ładowane w jednej ładowarce) różna będzie żywotność aparatu. |
 |
|