Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 1673 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Audio
Palące się gwizdki w kolumnie samba 250 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Palące się gwizdki w kolumnie samba 250"   

arturman
 Wysłana - 5 styczeń 2005 11:14        | zgłoś naruszenie regulaminu

Dzień dobry wszystkim użytkownikom, mam na imię Artur i zamierzam dzięki waszej wiedzy i cierpliwości zgłębiać tajniki elektroniki oraz akustyki. Z góry dziękuję za wyrozumiałość.

Mam taki problem, jestem posiadaczem kolumn TONSILA Samba 250 oraz starego wzmacniacza UNITRY 2x35W i mój problem jest następujący.
Podczas głośnego słuchania muzyki z wysokimi sopranami palą się cewki gwizdków, wymieniałem je kilka razy ale to nic nie daje, podejrzewam że coś ze zwrotnicą jest nie tak bo ten problem jest od samej nowości. Moje pytanie jest następujące: jak mam z tym sobie poradzić, może któryś z użytków miał taki problem i wie jak to rozwiązać.

Dziękuję z góry za wszystkie rady.

Allo

DjDamian
 Wysłana - 5 styczeń 2005 18:45      [zgłoszenie naruszenia]

Jeżeli problem występuje od nowości, może być problem ze wzmacniaczem, który się przestorowuje i uszkadza głośnik wysokotonowy, ale nie koniecznie.

Że tak sie zapytam jak sie głośnik "pali" ?
Załóżmy robisz coraz głośniej i nagle cisza, czy jakiś czas gra i wtedy głośnik sie uszkadza ?

Piszesz że wymieniasz cewki, jak ta cewka wygląda ? Czy załóżmy drut z niej spada czy może jest gdzieś zaczerniony czy też wygląda ok, a głośnik nie "gra" ?

Jeżeli juz zwrotnica, to prosiłbym abyś sprawdził co "siedzi" w tej zwrotnicy.

Pozdr.

-------------------------

Jeżeli muzyka męczy to znaczy że jest hałas

Znawca -

arturman
 Wysłana - 6 styczeń 2005 10:38      [zgłoszenie naruszenia]

Dzięki za zainteresowanie.

Odpowiadam:

- jakiś czas gra i wtedy głośnik się uszkadza.

- cewka gwizdka jest prawie w nienaruszonym stanie, czasami są widoczne ślady nadtopienia się kleju, którym są pokryte zwoje na cewce poza tym wszystko jest w porządku.

- głośnik ,który sprawia mi te kłopoty jest produkcji TONSILA GDWK 8-12/120 120W 8Omów

Pozdrawiam.

Allo

DjDamian
 Wysłana - 11 styczeń 2005 11:15       [zgłoszenie naruszenia]

Można próbować zacząć sie bawić zwrotnicą, spróbuj gł. wysokotonowy całkiem odłączyć i wpiąć na "+" kondensator np. 2,2uF, przeniesie to bardzo wysoko odcięcie, tłumienie będzie małe, ale powinno wystarczyć.

-------------------------

Jeżeli muzyka męczy to znaczy że jest hałas

Znawca -
[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Palące się gwizdki w kolumnie samba 250

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL