| Autor |
"Panasonic RX-FW18L nie odbiera fal długich i średnich" |
|
|
vcrrave
|
|
Wysłana - 24 grudzień 2010 12:02 | zgłoś naruszenie regulaminu
Witam. Jestem początkującym elektronikiem i to jest mój pierwszy post na tym forum.
Mam problem z radioodbiornikiem Panasonic RX-FW18L w którym to nie chce odbierać ani jedna stacja radiowa na w paśmie LW i MW poza jednym wyjątkiem. Gdy jednak dotknę anteny ferrytowej bez dotykania masy radioodbiornika to łapie jakieś stacje (np. Polskie Radio I na 225kHz), ale dźwięk jest bardzo zniekształcony. Gdy do tego dotknę masy odbiór zanika i pozostaje tylko szum i nic więcej. Za to fale krótkie odbierają bez zarzutu. Podejrzewam że to wina wzmacniacza w.cz. choć nie do końca jestem pewien czy to to. Czy już ktoś spotkał się z tym problemem? Jeśli tak to prosiłbym o pomoc bo już z tym nie mogę sobie poradzić i nie wiem co jest grane .
Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam.
| |
|
 |
|
|
|
zbysiu13
|
|
A na początek- cewki na antenie ferrytowej są ustawione w optymalnym miejscu?
|
|
|
vcrrave
|
|
Wszystko jest fabrycznie poustawiane, nawet są zalane woskiem. |
 |
|
|
|
Preskaler
|
|
To radio (radiomagnetofon) jest rzadko spotykany w Polsce i (jeśli jesteś początkującym) radzę postarać się o jego schemat. Zwykle nie ma wzmacniacza w.cz. w takich odbiornikach na zakresie AM. Rolę tę pełnią pasywne obwody rezonansowe z anteną ferrytową. Najłatwiej jest zacząć od sprawdzenia czy cewki nie są poobrywane lub nie są w inny sposób przerwane (np. pogryzione przez gryzonie). Oczywiście każda przerwa w tych obwodach (przełączniki, kable itp.) skutkować może takimi objawami jak opisałeś. Drugą przyczyną może być brak pracy heterodyny czyli uszkodzenie oscylatora. Można to sprawdzić podłączając jakąś antenę (np. drut ok. 20m lub więcej a nawet dotknięcie dłonią cewek) i w tym czasie przestrajać należy odbiornik (tak jak się wyszukuje stacje). Jeśli stacje będą się zmieniać zdecydowanie (a nie tylko ściszać i zgłośniać) to znaczy, że oscylator działa. Jeśli nie to trzeba szukać uszkodzenia w oscylatorze.
Zmieniony przez - Preskaler w dniu 2010-12-26 14:13:55
|
|
|
vcrrave
|
|
Według mnie wszystkie połączenia są w całości, nie jest nic pourywane. Z oscylatorem chyba jest wszystko w porządku, bo mam podłączony do niego miernik częstotliwości i normalnie wskazywał częstotliwość taką jaka powinna być. Dodam jeszcze że tak jak pisałem wcześniej z tym dźwiękiem podczas odbioru że jest zniekształcony, to samo zjawisko występuje na sprawnych odbiornikach, czyli na nastrojonej stacji przy dotykaniu ręką anteny (im mocniej dotknę, tym większe są zakłócenia) zamiast stacji to słychać jakieś zakłócenia (burczenie itp.) i jednocześnie ledwo słychać stację radiową (ciężko jest cokolwiek zrozumieć co ono tam gra). Gdy radio jest nastrojone na częstotliwość na której nie nadaje żadna stacja, to zakłócenia są podobne do tych uzyskiwanych wtedy gdy chodzi np. wiertarka (obojętnie jakie urządzenie z silnikiem elektrycznym) niedaleko radioodbiornika, to słychać taki warkot jak tu. Lecz gdy nic nie dotykam to w sprawnym odbiorniku dźwięk jest czysty a w moim po prostu jest cisza i nic nie odbiera. Coś musi być uszkodzone, co jest wspólne dla LW i MW a nie dla całego AM, bo fale krótkie odbierają mi bardzo dobrze.
Schemat posiadam ale taki "własnej roboty". Był robiony "po swojemu", podzieliłem te elementy, które zawierały wiele wyprowadzeń (np. przełączniki), jest trochę bałaganu. Te elemeny które na schemacie są rozdzielone a powinny być w rzeczywistości "razem" to obramowałem. Myślę że się doczytacie. W razie czego pytajcie jak czegoś nie możecie rozszyfrować.
[IMG][images50.fotosik.pl/487/621af7d81e5655f4.jpg[/IMG]] |
 |
|
|
|
Preskaler
|
|
Niczego więcej nie wymyślę! Nadal twierdzę, że jest przerwa w obwodach wejściowych fal długich i średnich. Sprawdź omomierzem czy cewki są całe (czy mają po kilka omów)? Potem sprawdź czy przełącznik zakresów nie jest uszkodzony (czy ma przejście)? Jeśli oscylator na 100% jest sprawny a jego częstotliwość zmienia się przy przestrajaniu to uszkodzenie jest tylko w obwodach wejściowych. Świadczą też o tym te zakłócenia.
|