Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 1431 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Telewizja
Paseczki na ekranie Philips''a 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Paseczki na ekranie Philips''a"   

Miodek Miś
 Wysłana - 8 czerwiec 2007 08:49        | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam. Od pewnwgo czasu pojawiają mi się na ekranie TV (Philips SL9.2E AA to stary chyba ok 10 letni odbiornik 21') drobne poziome naprzemian jasne i ciemne paseczki, leciutko zagięte ku dołowi na końcach). Pojawiają się kiedy tło jest kontrastowe w poziomie (czyli góra jasna dół ciemny lub odwrotnie)w miejscu styku jasnego i ciemnego. Np: widok jasnego nieba i ciemny las na horyzoncie. Podejrzewam kondensatory ale pobieżne oględziny nie wykazały jakichś spuchnięć czy mechanicznych uszkodzeń. Nie wiem w jakim bloku szukać winowajcy(ów). A może to już koniec trafopowielacza? acha... nie mam schematu. Byłbym wdzięczny za jakiś sugestie.

xrisles
 Wysłana - 8 czerwiec 2007 09:50      [zgłoszenie naruszenia]

Na poczatek sprawdzilbym kondensator we wzmaczniaczu wizji (zwykle jest to okolo 10uF / 250 V,umieszczony przewaznie,ale nie zawsze na plycie CRT).Jest to filter zasilania 200V na tranzystory RGB.Przyloz do niego dobry kondensator o przyblizonych parametrach i obserwoj ewentuala zmiane.

Zmieniony przez - xrisles w dniu 2007-06-08 09:52:59

xrisles

Miodek Miś
 Wysłana - 8 czerwiec 2007 10:05      [zgłoszenie naruszenia]

Dzięki za info. Dziś już nie mam czasu aby to wypróbować ale jak tylko znajdę chwilę... może jeszcze jakieś sugestie?

Preskaler
 Wysłana - 9 czerwiec 2007 06:49      [zgłoszenie naruszenia]

Pozostałe elektrolity w torze pcz. i głowicy też mogą dawać podobne objawy. No i podstawowea sprawa! Elektrolity w przetwornicy. Spuchnięte nie będą. Mogą być jednak uszkodzone. Pomierzyć jest ich trudno. Trzeba poprostu je powymieniać. I jeszcze jedno! Czy na "zimno" usterka ta jest bardziej nasilona a po nagrzaniu trochę zanika? Jeśli tak to elektrolity jeśli nie to nie to może być zakłócanie przez inne urządzenie w domu.

Preskaler

Specjalista -

Miodek Miś
 Wysłana - 9 czerwiec 2007 11:01      [zgłoszenie naruszenia]

Nie ... usterka jest nasilona jednakowo bez względu na stan nagrzania odbiornika. Jedynie, jak juz wspomniałem, uzależniona jest od kontrastowości obrazu i to tylko w poziomie.

xrisles
 Wysłana - 9 czerwiec 2007 11:05      [zgłoszenie naruszenia]

Czyli wzmacniacz wizji 10 uF / 250V

xrisles

Miodek Miś
 Wysłana - 9 czerwiec 2007 21:14      [zgłoszenie naruszenia]

Bardzo mozliwe... niestety cierpię na chroniczny brak czasu i sprawdzenie muszę pozostawić na jakiś bliżej nieokreślony termin. W każdym bądź razie dziękuję wszystkim za pomoc.

bolek12
 Wysłana - 23 czerwiec 2007 18:01      [zgłoszenie naruszenia]

To może być wyschnięty kondensator 100uF w pionie lub zbyt duże napięcie siatki drugiej, spróbuj je zmniejszyć.

Miodek Miś
 Wysłana - 23 czerwiec 2007 18:55      [zgłoszenie naruszenia]

Dzięki po raz kolejny... nie wiem czy uwierzycie ale jeszcze nie zajrzałem w "podwozie" machinie :)

xrisles
 Wysłana - 23 czerwiec 2007 19:24      [zgłoszenie naruszenia]

Kondensator filtrujacy w odchylaniu pionowym to pierwsze podejzenie: Dobra odpowiedz Bolka 12

xrisles

Miodek Miś
 Wysłana - 11 lipiec 2007 14:03       [zgłoszenie naruszenia]

Witam ponownie. Usunąłem usterkę (nareszcie) a co ciekawe to zarówno xrisles jak i bolek12 mieliście rację obaj... poszły obydwa kondensatory. Co prawda wymieniłem ich więcej (tak na wszelki wypadek) ale to w/w kondensatory były przyczyną.
Pozdrówka dla forumowiczów.

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Paseczki na ekranie Philips''a

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL