| Autor |
"Pasek na telewizorze" |
|
|
Damion007
|
|
Wysłana - 30 sierpień 2010 13:37 | zgłoś naruszenie regulaminu
Otóż kilka dni temu po burzy jak włączyłem telewizor zaczoł chodzić normalnie przez ok 10min i nagle zaczęło śmierdzieć i na czarnym tle pojawił się biały pasek i nie mogło się oglądać przez 1 godzinę a jak znów zaczoł działać to to samo co przedtem. Proszę o pomoc.
Dodam ze podczas burzy był wyłączony z prądu telewizor i zasilacz a gniazdko antenowe było podłączone do telewizora.
| |
|
 |
|
|
|
zbysiu13
|
|
Jaki telewizor i jak wygląda pasek. I co właściwie znaczy: "a jak znów zaczoł działać to to samo co przedtem" ??
|
|
|
fenler
|
|
Wygląda że układ pionowego sterowania. Ale jaki ten pasek jest?
|
|
Damion007
|
|
Telewizor to Lexus RC4121PST,telewizor kineskopowy pasek jest po prostu biały na czarnym tle pionowy i nic więcej a jak znów zaczoł działac to znowu to samo co przedtem. |
 |
|
|
|
fenler
|
|
Ja podejrzewam że jest to PION- układ pionowego sterowania wysiada ci i dlatego raz jest raz nie. Naprawa wyniesie nie więcej niż 110-złytych
|
|
Damion007
|
|
przepraszam za pomylke pasek nie jest pionowy tylko poziomy |
 |
|
|
|
zbysiu13
|
|
Słuchaj fenlera, to co pisze to PRAWDA (cytat z fenlera)
|
|
|
Damion007
|
|
A czy mowie ze nie jest prawda tylko poprawiłem swój błąd bo napisałem pionowy a tak naprawdę poziomy. |
 |
|
|
|
fenler
|
|
Aha. To może być też coś z tym układem związane bo kiedyś mój kolega posiadał podobny model TV to też był poziomy pasek to było coś w układzie tym całym. Tak czy tak, sam tego nie naprawisz. Chcesz mieć dalej sprawny? To pozostaje oddanie go do serwisantów.
|
|
zbysiu13
|
|
no comment
Dodam takie coś: Jeśli oczekujesz porady w miarę serwisowej od osób, które zajmują się zawodowo lub amatorsko (z długim stażem) serwisowaniem, czyli naprawą urządzeń elektronicznych i potrafisz posługiwać się schematem i lutownicą, to: napisz w pierwszym poście, jaki to dokładnie model urządzenia i jednoznacznie opisz usterkę. Rozumiem, że może się pomylić pion z poziomem, ale nie rozumiem, dlaczego nie można wyjaśnić zdania, o którego wyjaśnienie wcześniej prosiłem.
Inaczej to niestety szkoda mojego i innych elektroników czasu, dyskutuj dalej z wszechobecnym a niewiele wiedzącym fenlerem, mnie zaczyna powoli nudzić przekomarzanie się z wami. Takie dialogi o "pionowym sterowaniu, które pojawia się i znika " to są dobre na kółku elektronicznym w 3 klasie podstawówki, moi drodzy.
Czy warto komuś poświęcać czas na tym forum, grzebać w pamięci, wertować schematy, opisywać metody lokalizacji usterek... ??.
z rozpędu- dodam link, bardzo dużo wyjaśniający:
[http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic90876.html#439110]
Zmieniony przez - zbysiu13 w dniu 2010-08-31 18:03:25
|
|
|
fenler
|
|
CYTAT:
,,dyskutuj dalej z wszechobecnym a niewiele wiedzącym fenlerem'' Słuchaj! Dla mnie to się zaczyna nie podobać! Myślisz że ja nic nie umiem???
Zmieniony przez - fenler w dniu 2010-08-31 18:40:00