Mam pytanie odnosnie zasilacza - ma miec 5V a co z pradem? Czy moge puscic tam dowolny prad np 300mA lub 400mA. Czy bez wzgledu na wartosc pradu uklad bedzie dzialal czy tez bedzie wymagana zmiana wartosci elementow? Jezeli uklad jest przystosowany do jednej wartosci pradu to do jakiej??
potrzebujesz zasilic uC (mikrokontroler), wiec potrzebujesz 5V. mozesz tu skorzystac z zasialcza podanego na stronie albo innego, kupionego.
na typowych zasilaczach (napieciowych) podawane masz napiecie, jakie ten zasilacz generuje. prad jaki poplynie wynika z prawa Ohma'a I=U/R i nim nie sterujesz (U masz z zasilacza, R zas to "obciazenie" czyli Twoj uklad - tutaj R ma duza wartosc).
prad podawany na zasilaczach, to prad maksymalny, jaki zasilacz moze dac (jezeli sprobujesz pobrac wiekszy, poprzez danie malej wartosci "R" mozesz nawet uszkodzic zasilacz!).
tutaj obciazenie jest praktycznie zadne (uC to max 50mA), wiec w zasadzie niemal kazdy zasilacz bedzie dobry. zasilacz 5V/500mA spokojnie sie "wyrobi".
nie wgryzalem sie za bardzo ani w schemat ani w kod programu, nie mniej na moj gust odsprzeganie zasialania jest troche slabe - ja bym jeszcze dostawil elektrolia ~10uF na plytce z uC.
Mam juz zasilacz, plus wprowadzam do ukladu tam gdzie trzeba ale co z minusem? Wyprowadzam do ukladu tam gdzie jest uziemienie i to wszystko, czy moze musze jeszcze jakos dodatkowo wszystko uziemic?
potrzebujesz (zalozym) napiecia +5V do zasilanai ukladu, czyli tak naprawde np: potencjal 5V ("+"/"wyzszy potencjal") i 0V ("-"/"wyzszy potencjal") , ale nic nie stoi na przeszkodzie, zeby zrobic 2 zasilacze dajac napiecia +100V i +105V, polaczyc ich masy (to bardzo wazne!!) i podpiac Twoj uklad pod 105V ("+") i 100V ("-") (roznica nadal jest 5V, czyli tyle ile trzeba!). :)
jezeli nadal nei czujesz tego, rozejzyj sie po forum - byl ten temat walkowany wielokrotnie, z rysunkami, etc...
Zmieniony przez - el_bart w dniu 2006-11-08 21:30:02