Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 650 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Okablowanie
Połączenie świetlówek 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Połączenie świetlówek"   

Brudka
 Wysłana - 30 grudzień 2010 13:15        | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam panowie. Potrzebuje schemat połączenia 12 świetlówek załączanych co druga. Będę bardzo wdzięczny z waszą pomoc

Preskaler
 Wysłana - 30 grudzień 2010 17:20      [zgłoszenie naruszenia]

Nnnooo nie bardzo wiem o co biega? Jak to co druga? a pozostałe mają być niepodłączone? Staraj się pisać logicznie i bez błędów!

Preskaler

Brudka
 Wysłana - 2 styczeń 2011 21:34      [zgłoszenie naruszenia]

Przepraszam za niezbyt fachowe opisanie, ale jestem początkującym elektrykiem. Potrzebuje schemat połączenia 12 lamp, które chce by byłe włączane w taki sposób: 4 załączone kolejne wyłączone, następnie włączam kolejne 4 itd.

Brudka
 Wysłana - 2 styczeń 2011 21:55      [zgłoszenie naruszenia]

Chce je sterować za pomocą wyłączników dodaje

Preskaler
 Wysłana - 3 styczeń 2011 07:47      [zgłoszenie naruszenia]

Nadal niejasno to opisujesz! Nie chodzi mi czy jesteś elektrykiem początkującym lub zaawansowanym lecz domagam się dokładnego opisu - czego chcesz od nas? Na razie wiemy tylko tyle, że ma być 12 świetlówek. Nie wiemy jakich (a każdy ich rodzaj wymaga trochę innego rozwiązania). W drugiej części wspominasz coś o 4. Jeśli tak to nie mam pojęcia jak 12 (co dryga?) da 4? 12 podzielone na 4 daje 3 a więc co trzecia? Poza tym czy wszystkie mogą świecić równocześnie czy tylko na zmianę? Opisz DOKŁADNIE o co Ci chodzi? Do czego to ma być użyte i w końcu co druga czy co trzecia?

Preskaler

zbysiu13
 Wysłana - 4 styczeń 2011 12:14      [zgłoszenie naruszenia]

A może chodzi o takie coś: świetlówki ładnie poukładane od 1 do 12. Do pierwszego wyłącznika podłączone świetlówki nr 1, 4, 7, 10. Do drugiego świetlówki nr 2, 5, 8, 11. Do trzeciego nr 3, 6, 9, 12.

Volenti non fit iniuria.
Verba volant, scripta manent.

Preskaler
 Wysłana - 4 styczeń 2011 14:22      [zgłoszenie naruszenia]

Nie wiem bo w "czarodziejskiej kuli" wyczerpał mi się limit z końcem roku.

Preskaler

Brudka
 Wysłana - 9 styczeń 2011 16:10      [zgłoszenie naruszenia]

o cos takiego chodzi zbysiu13. jak to dokładnie połączyć i jakie zabezpieczenia zastosować?

Preskaler
 Wysłana - 9 styczeń 2011 16:31       [zgłoszenie naruszenia]

Nadal niejasno to opisujesz! Na razie wiemy tylko tyle, że ma być 12 świetlówek. Nie wiemy jakich (a każdy ich rodzaj wymaga trochę innego rozwiązania). Nie można podać rodzajów zabezpieczenia bez tych danych. Może chodzi o to, że masz 3 grupy po 4 świetlówki w każdej i trzy wyłączniki. Teraz każdą z grup możesz niezależnie zapalać i gasić.

Preskaler

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Połączenie świetlówek

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL