| Autor |
"Połączenie świetlówek" |
|
|
Brudka
|
|
Wysłana - 30 grudzień 2010 13:15 | zgłoś naruszenie regulaminu
Witam panowie. Potrzebuje schemat połączenia 12 świetlówek załączanych co druga. Będę bardzo wdzięczny z waszą pomoc
| |
|
 |
|
|
|
Preskaler
|
|
Nnnooo nie bardzo wiem o co biega? Jak to co druga? a pozostałe mają być niepodłączone? Staraj się pisać logicznie i bez błędów!
|
|
Brudka
|
|
Przepraszam za niezbyt fachowe opisanie, ale jestem początkującym elektrykiem. Potrzebuje schemat połączenia 12 lamp, które chce by byłe włączane w taki sposób: 4 załączone kolejne wyłączone, następnie włączam kolejne 4 itd. |
 |
|
|
|
Brudka
|
|
Chce je sterować za pomocą wyłączników dodaje |
 |
|
|
|
Preskaler
|
|
Nadal niejasno to opisujesz! Nie chodzi mi czy jesteś elektrykiem początkującym lub zaawansowanym lecz domagam się dokładnego opisu - czego chcesz od nas? Na razie wiemy tylko tyle, że ma być 12 świetlówek. Nie wiemy jakich (a każdy ich rodzaj wymaga trochę innego rozwiązania). W drugiej części wspominasz coś o 4. Jeśli tak to nie mam pojęcia jak 12 (co dryga?) da 4? 12 podzielone na 4 daje 3 a więc co trzecia? Poza tym czy wszystkie mogą świecić równocześnie czy tylko na zmianę? Opisz DOKŁADNIE o co Ci chodzi? Do czego to ma być użyte i w końcu co druga czy co trzecia?
|
|
zbysiu13
|
|
A może chodzi o takie coś: świetlówki ładnie poukładane od 1 do 12. Do pierwszego wyłącznika podłączone świetlówki nr 1, 4, 7, 10. Do drugiego świetlówki nr 2, 5, 8, 11. Do trzeciego nr 3, 6, 9, 12.
|
|
|
Preskaler
|
|
Nie wiem bo w "czarodziejskiej kuli" wyczerpał mi się limit z końcem roku.
|
|
Brudka
|
|
o cos takiego chodzi zbysiu13. jak to dokładnie połączyć i jakie zabezpieczenia zastosować? |
 |
|
|
|
Preskaler
|
|
Nadal niejasno to opisujesz! Na razie wiemy tylko tyle, że ma być 12 świetlówek. Nie wiemy jakich (a każdy ich rodzaj wymaga trochę innego rozwiązania). Nie można podać rodzajów zabezpieczenia bez tych danych. Może chodzi o to, że masz 3 grupy po 4 świetlówki w każdej i trzy wyłączniki. Teraz każdą z grup możesz niezależnie zapalać i gasić.