| Autor |
"Połączenie kabli 3 w 1" |
|
|
GrzegorzCi
|
|
Wysłana - 10 styczeń 2010 18:57 | zgłoś naruszenie regulaminu
Witam mam pewien problem, chciałbym połączyć kable tak jak na zdjęciu:

z tym, że nie chciałbym, żeby doszło do zwarcia i tu kłania się moje pytanie: czy są do tego jakieś 'puszki' czy coś w tym stylu, żeby zabezpieczyć to przed zwarciem i spaleniem mi domu :) ?
ewentualnie jakieś zabezpieczenia przeciw zwarciowe?
| |
|
 |
|
|
|
paco128
|
|
A nie lepiej kupić normalny przedłużacz? |
 |
|
|
|
GrzegorzCi
|
|
nie, chciałbym to zrobić tak jak na zdjęciu tyle, że używając jakiejś puszki czy czegoś w tym rodzaju żeby nie doszło do spięcia, 6 wtyczek do przedłużacza nie wchodzi w grę :( 1 wtyczka do niej dochodzące 6 kabli tak jak wyżej.. :) |
 |
|
|
|
Larymaniek
|
|
bez problemu kupisz przedłużacz z sześcioma gniazdami...
|
|
GrzegorzCi
|
|
wiem że kupie.. ale chodzi mi o efekt jak na zdjęciu, z tym że chciałbym to jakoś zabezpieczyć przed zwarciem w najlepszy możliwy sposób |
 |
|
|
|
zbysiu13
|
|
Weźmy przykładowo z oferty tej firmy:
[http://www.jonex.com.pl/oferta_09.htm]
Puszkę instalacyjną natynkową, pierwsza z góry chyba nada się idealnie.
A w puszce montujesz którąś z płytek odgałęźnych i robisz odpowiednie połączenia.
Co do zabezpieczenia- można w owe "połączenia" w puszce wkomponować połączenie takim czymś:
[multisort.pl/product/1967.Oprawka;osiowa;bezpiecznikowa;5x20;na;przewod.html]
W środku odpowiedni bezpiecznik, np 10A..
Zmieniony przez - zbysiu13 w dniu 2010-01-11 16:53:27
|
|
|
batory21
|
|
Mugbyś połączyć kable kolorami czyli wszystkie niebieskie razem i wszystkie czarne też razem i idzie wszystko wsadzić do zwykłej puszki |
 |
|
|
|
k22k
|
|
A jak w tą płytkę odgałęźną wmontować takie coś? |
 |
|
|
|
Tokarz357
|
|
Jak pisze batory21 "wszystkie niebieskie razem i wszystkie czarne też razem". Co tu niejasnego?
|
|
k22k
|
|
No ale jak jest taka płytka... To mam od wtyczki mam tylko jeden niebieski i jeden czarny, a od reszty mam po 6... I jak to w taka płytkę włożyć?
Zmieniony przez - k22k w dniu 2010-02-22 17:34:41 |
 |
|
|
|
Tokarz357
|
|
Wystarczy wpisać w googlach i już wiesz jaka ona jest. Zwykła kostka, tylko z uszami do przykręcenia w puszce. Wszystkie niebieskie razem itd. czyli od wtyczki dwa z jednej strony przykręcasz, a z drugiej strony 6 niebieskich skręcasz razem, pobielasz i przykręcasz. Z czarnymi postępujesz analogicznie. Może Ci to rozrysować...