Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 1352 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Cyfrówka
Po włożeniu Chincha głupieje Cyfra+ 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Po włożeniu Chincha głupieje Cyfra+"   

tix
 Wysłana - 3 czerwiec 2007 13:13        | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam.
Cyfra + podłączona jest eurozłączem do telewizora.
Gdy nie ruszam wejścia Chinch na telewizorze, to wszystko gra. Natomiast problem pojawia się gdy wkładam tam (czyli do telewizora) chinche od kabla lączącego komputer z TV.
Obraz od cyfrówki przesuwa się poziomo, i mam problemy z dźwiękiem.
Dlaczego tak się dzieje, i czy da się jakoś temu zaradzić? :)
Będę wdzięczny za każdą wskazówkę, ponieważ wyciąganie za każdym razem chincha może i nie jest męczące dla mnie, ale podejrzewam, że dla końcówek nie jest to "zdrowe", no i producent zaleca podłączanie kabla na wyłączonym sprzęcie, a nawet jak wyłączam kompa to jest na nim napięcie. Musiałbym wyłączać zasilacz, lub listwe :P A to już jest na dłuższą metę problem.
Pozdrawiam

Zmieniony przez - tix w dniu 2007-06-03 13:14:45

Preskaler
 Wysłana - 3 czerwiec 2007 18:43      [zgłoszenie naruszenia]

Nie wiem co ten temat ma wspólnego z "cyfrówką" chyba tylko C+? Nie wiem jaki masz OTV ale wszystko wskazuje nato, że ma on wejścia (A/V i "Euro") nieprzełączane. Nie ma poprostu funkcji AV1/AV2. W takim przypadku oba wejścia są równocześnie włączone do wejść w OTV i wtedy sygnały z obu tych wejść nanoszą się na siebie co powoduje efekt braku synchronizacji i przesuwania się jednego obrazu na drugim. Nie ma w zasadzie na to rady jak zmiana OTV lub zastosowanie odpowiedniego przełącznika (można kupić np. na "Allegro" lub zrobić samodzielnie). Nie ma niestety takich przełączników sterowanych automatycznie lub z pilota. Trzeba więc za każdym razem przełączać ręcznie lub zbudować sobie samodzielnie takie urządzenie, żeby automatycznie przełączało wejścia.

Preskaler

tix
 Wysłana - 3 czerwiec 2007 20:30       [zgłoszenie naruszenia]

Sorka, że nie trafiłem z tematem.
Co do równoczesnego sygnału masz chyba rację, kupię to urządzenie [http://www.allegro.pl/item197836336_zaawansowany_przelacznik_euro_3_1_hq_f_vat.html] i będę miał spokój. Wystarczy tylko przełączać przyciski (to bardziej cywilizowane niż wyciąganie kabli).
Pozdrawiam, i soog poszedł ;)

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Po włożeniu Chincha głupieje Cyfra+

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL