Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 676 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Okablowanie
Podłączenie laptopa pod 24V 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Podłączenie laptopa pod 24V"   

gpj01
 Wysłana - 30 grudzień 2010 22:58        | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam. Mam taki problem bo mam w komórce 24V i światło wszystko ładnie jest i potrzebuje podłączyć tam laptopa. Co muszę kupić i zrobić bym mógł go tam podłączyć ?? Pomocy mój e-mail to gpj01@o2.pl Osoba która pierwsza mi pomoże i skutecznie zostanie w pewien sposób przeze mnie nagrodzona.

Preskaler
 Wysłana - 31 grudzień 2010 09:01      [zgłoszenie naruszenia]

Myślę, że nie dlatego tutaj pomagamy innym, żeby osiągać z tego korzyści (materialne?. Wystarczy uznanie w postaci jednego kliknięcia niebieskiego przycisku na każdym poscie w prawym dolnym rogu "przyznaj SOG'a".
Jeśli masz w komorze napięcie zasilające, zmienne 24V i chcesz zasilać z niego laptopa to IMHO najlepiej będzie to zrobić stosując drugi transformator bezpieczeństwa 24/230V. Jeśli do tego napięcia 24V podłączysz uzwojenie 24V z drugiego transformatora to na wyprowadzeniach 230V otrzymasz to właśnie napięcie a do niego możesz podłączyć oryginalny zasilacz laptopa. Są też inne możliwe sposoby ale są one bardziej skomplikowane.

Preskaler

TJM
 Wysłana - 31 grudzień 2010 16:58      [zgłoszenie naruszenia]

Moim zdaniem znacznie lepszym rozwiązaniem jest poszukanie odpowiedniego układu-gotowca dla przetwornicy step-down i zbudowanie przetwornicy z minimalistyczną ilością elementów.
Jeśli oryginalny zasilacz laptopa ma wydajność nie przekraczającą kilku amperów, to myślę że zasilacz da się złożyć nie mając praktycznie żadnej wiedzy, w oparciu o PDF układu, bo będzie się składał z układu scalonego, mostka prostowniczego i paru elementów biernych. Trzeba tylko rozejrzeć się za dedykowanymi dla takich zastosowań układami, sądzę że spokojnie da się znaleźć.

Podejrzewam, że w ten sposób wyjdzie taniej niż z trafem, zwłaszcza że mocno wątpię w to, że malutkie trafo 100VA wystarczy do ciągłej pracy - niektóre laptopy pobierają z zasilacza 60-70W lub więcej a ich zasilacze też nie mają 100% sprawności.

Distributed approach to break WW2 enigma messages: [http://www.enigmaathome.net]

Preskaler
 Wysłana - 1 styczeń 2011 15:16      [zgłoszenie naruszenia]

Pisałem, że rozwiązań może być więcej ale ja wybrałem najprostsze i najbezpieczniejsze. Ktoś kto nie ma doświadczenia w elektronice nie powinien ryzykować uszkodzenia laptopa. W tym rozwiązaniu najwyżej nagrzeje się transformator i trzeba będzie zrobić przerwę w pracy ale laptop będzie bezpieczny. Nie wiemy też nic o tej istniejącej w komórce sieci. Jakie dopuszczalne obciążenie ona ma? Zwykle w piwnicach można było pobierać z 24V moc poniżej 25W.

Preskaler

gpj01
 Wysłana - 8 styczeń 2011 18:30      [zgłoszenie naruszenia]

A w jakim urządzeniu mógłbym znaleźć taki transformator który mógłbym użyć w komórce ??

Preskaler
 Wysłana - 9 styczeń 2011 10:34       [zgłoszenie naruszenia]

Taki transformator występuje jako niezależne urządzenie i stanowi 100% tego urządzenia. Nazywa się to "Transformator Bezpieczeństwa".
Tutaj znalazłem jego aukcję: [allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=transformator+bezpiecze%C5%84stwa]

Zmieniony przez - Preskaler w dniu 2011-01-09 16:44:27

Preskaler

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Podłączenie laptopa pod 24V

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL