| Autor |
"Podłączenie zwykłego cd od kompa to amplitunera !!!!!!!!!" |
|
|
KiLLerXX
|
|
Wysłana - 5 styczeń 2004 20:04 | zgłoś naruszenie regulaminu
Chce podłączyć cd od kompa do amplitunera tosca 303 nie wiem jak to zrobić,wiem że to było już wałkowane ale oczekuje konkretnej odpowiedzi !!!!!!!!!!!!
| |
|
 |
|
|
|
Preskaler
|
|

Cześć!
Tak masz rację! To było już "wałkowane" na "Forum" kilkakrotnie
, tylko niestety, trzeba by to było poszukać!
Wracając do tematu to zakładam, że chodzi Ci o podłączenie zwykłego odtwarzacza /lub nagrywarki z funkcją odtwarzania/ inaczej mówiąc komputera z wzmacniaczem. Jeśli tak to sprawa polega na zrobieniu odpowiednich kabelków połączeniowych i tłumików. Nie pamiętam jakie masz gniazdka wejściowe w wzmacniaczu więc tą część "dośpiewasz" sobie sam.
Czynności należy rozpocząć od odmierzenia odległości od kompa do wzmaka i zakupieniu odpowiedniego odcinka przewodu /najlepiej podwójna linka w ekranie/. Przewod ten zakończymy wtykiem "mały Jack" pasującym nam do kompa. Przewód ten przecinamy /tak z 0,5m od wzmaka/ i w to miejsce wstawiamy tłumiki. Po tłumikach sygnał dalej prowadzimy kabelkiem /tym 0,5m/ i kończymy odpowiednim wtykiem pasującym do posiadanego wzmacniacza.
Tłumik powinien być zaekranowany tj. umieszczony w metalowym pudełeczku o wymiarach dobranych do elementów tłumika /aby nie było zbyt duże. Metalową obudowę lutujemy z ekranami obu odcinków kabla. W pudełeczku tym powinny być wywiercone dwa otworki, przez które włożonym śrubokrętem, pokręcając ustawimy odpowiedni poziom sygnału. Odpowiedni tzn. nie za cichy i nie za mocny /niezniekształcony/. Poziom sygnału z kompa ustawiamy tak gdzieś na 3/4. Zresztą to już zależy od upodobań słuchającego. Użyte do tłumika potencjometry regulowane /tzw. Pr. - pe-erki/ ok. 10k.
Preskaler
|
Specjalista -
 |
|
|
|
KiLLerXX
|
|
chyba mnie żle zrozumiałeś jak chce samego cd od kompa bez udziału kompa podłączyć.(sam czytnik)najwiekszy problem to dostarczenie odpowiedniego napiecia do niego,bo komputera dotarczał mu chyba 12v i jescze coś tam.
|
 |
|
|
|
Cubestone
|
|
Na tej stronie znajdziesz potrzebne informacje: [www.costam.host.sk/1.jpg] potem 2, 3
...keep your friends close enemies closer... |
 |
|
|
|
Cubestone
|
|
sorry, 2 i 3 nie dzialaja, ale na 1 i tak jest wszystko co trzeba....
...keep your friends close enemies closer... |
 |
|
|
|
KiLLerXX
|
|
|
|
|
KiLLerXX