Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 760 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Laboratorium
Podtrzymanie stałego zasilania 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Podtrzymanie stałego zasilania"   

blantek211
 Wysłana - 7 lipiec 2010 22:57        | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam, próbuję zrobić w miarę prosty układ elektryczny, jednak to moje początki a moja wiedza w tym zakresie jest ograniczona.
Tak to wygląda
[http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8cfab9b0f268d53e.html]

Układ działa tak, po podłączeniu zasilania 12V gdy czujka jest zwarta, lampka się nie świeci, gdy przerwę obwód na czujce to lampka się zapala, i do tego momentu wszystko działa tak jak chciałem, ale kiedy załączę ponownie styki na czujce kontrolka gaśnie, a chciałbym aby w momencie przerwania obwodu na czujce lampa się zapaliła i ciągle się świeciła aż do momentu odłączenia zasilania. Niestety nie wiem jak to zrobić, może ktoś wie co należy dodać do tego schematu aby tak to działało, najlepiej coś prostego, jakiś tranzystor lub przekażnik.
Pozdrawiam

Zmieniony przez - blantek211 w dniu 2010-07-07 22:58:16

zbysiu13
 Wysłana - 9 lipiec 2010 00:20       [zgłoszenie naruszenia]

Sam sobie podpowiedziałeś- przkaźnik. Z dwoma parami styków. Cewkę przekaźnika włączasz zamiast żarówki (równolegle obowiązkowo dioda w kierunku zaporowym).
Jedna para styków zasili twoją żarówkę, druga para styków poda masę na punkt połączenia kolektorów z cewką przekaźnika. Czyli będzie to przekaźnik z samopodtrzymaniem .

Volenti non fit iniuria.
Verba volant, scripta manent.

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Podtrzymanie stałego zasilania

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL