Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 3589 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Organizacyjne
Poligon - ćwiczenia z zakresu używania "Forum" 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Poligon - ćwiczenia z zakresu używania "Forum""   

Preskaler
 Wysłana - 7 czerwiec 2008 11:06       

Przeniesiona przez Rafacker z działu 'Różne'. | zgłoś naruszenie regulaminu

Może niektórych to zaskoczy ale doszedłem do wniosku, że potrzebne jest miejsce do ćwiczenia się z umiejętności użytkowania "Forum" oraz (ew.) do wymiany doświadczeń w tym kierunku. Od jakiegoś czasu nurtowała mnie myśl (bo jestem słaby w obsłudze komputera) jak to zrobić aby zeskanowany tekst wysłać jako plik tekstowy i to ze zmienioną czcionką w dowolny sposób i w dowolnych fragmentach. Wykopany kawałek tekstu pochodzi z jakiegoś ogłoszenia okładkowego (3 str) z "Radioamatora" 1972/5
A oto tekst:

Zgodnie z podjętą na najwyższym szczeblu naszej władzy ludowej decyzją odbudowy Zamku Królewskiego w Warszawie - dzieło to dzięki ofiarności całego społeczeństwa wkroczyło już w fazę realizacji. Widocznym jej zaczątkiem jest wznoszenie fundamentów pod mury tego zabytku naszej kultury narodowej, zamienionego w gruzy przez barbarzyńców spod znaku swastyki. Deklarowany masowo i świadczony udział w czynie odbudowy przejawia się w ogólnokrajowej zbiórce potrzebnych na ten cel pieniędzy (rosnący z dnia na dzień fundusz odbudowy przekroczył już w połowie marca br. sumę 134 min zł i ponad 82 tyś. dol.), społecznej robociźnie (prace przy odgruzowaniu, wykopach itd.), angażowaniu się do przyszłych prac wykończeniowych (np. wystrój wnętrz przez rzemiosło artystyczne) itp. W tej spontanicznej akcji gromadzenia środków materialnych współuczestniczą również nasi rodacy z Polonii Zagranicznej. Pragnąc by w czynie odbudowy Zamki nie pozostało na uboczu nasze środowisko radioamatorskie, opublikowaliśmy w numerze 12 z 1971 r. apel-hasło skierowane do Czytelników. Ograniczyliśmy się przy tym - licząc na jego wymowę - do oszczędnego jeśli chodzi o słowa sformułowania, ale też i wierzyliśmy, że mimo to wystąpienie nasze nie pozostanie bez oddźwięku.
Jakże więc nam teraz miło stwierdzić, że skredytowanie tej wiary nie było czymś iluzorycznym. Ze przekonanie nasze nie było złudne. Otrzymaliśmy w tej sprawie pismo, którego treść przytacza¬my poniżej w dosłownym brzmieniu.

Widzę, że się udało! W takim razie opanowałem nową umiejętność !

Zmieniony przez - Preskaler w dniu 2008-06-07 11:09:37

Preskaler

zbys
 Wysłana - 7 czerwiec 2008 19:04      [zgłoszenie naruszenia]

Pewnia masz jakis program OCR przy swoim skanerze. I to jeszcze z polska czcionka. Ja mam tylko angielski...

Lepsze jest wrogiem dobrego.

Verizon Wireless Agent. [http://www.lucki.com]

Preskaler
 Wysłana - 8 czerwiec 2008 11:26      [zgłoszenie naruszenia]

To znaczy - miałem do skanera dołączoną płytkę z "Fine Reader'em". Fajnie "To" działa tylko trzeba trochę popoprawiać. Często myli "i" z "l" i wszelkie przeniesienia trzeba ręcznie pousuwać ale to już DUUUUŻO mniej pracy jak przy przepisywaniu.
A swoją drogą to obserwuję, że samodzielnie przez te 4 lata opanowałem trochę tą "piekielną machinę".
Przeczytałem swój dawny post jak tłumaczę się, że nie potrafię załącznika wysłać

Preskaler

xnt
 Wysłana - 8 czerwiec 2008 11:38      [zgłoszenie naruszenia]

Każdy tak ma na początku :) .
Pamiętam jak jakiemuś koledze pokopiowałem kilka programów na dyskietkę. Jakoś mnie to nie zdziwiło, że się wszystkie zmieściły i że tak krótko to trwało. Oczywiście okazało sie, że skopiowałem mu tylko bezwartościowe skrótu z Pulpitu. Dziś się z tego śmieję, a wtedy to zupełnie nie wiedziałem o co chodzi.

[http://www.audiovoodoo.glt.pl/] - cała prawda o (pseudo)AUDIOFILACH
[http://www.hardwarebook.info/] - ZŁĄCZA, ROZPISKI, PRZEJŚCIÓWKI, TABELE
[http://www.tonsilspeakers.com] - parametry głośników TONSIL
[http://www.radioarts.pl/leksykon/] - Leksykon techniki radiowej ;)

zbys
 Wysłana - 12 czerwiec 2008 07:18      [zgłoszenie naruszenia]

Jezeli myli i z I stojace samodzielnie (wyraz i wyraz), tzn, ze nie tyle zle czyta, ile koryguje. Mnie zawsze word poprawial male i na duze I, bo w angielskim samo I to wyraz ja i jest zawsze pisany duza litera. Na szczescie udalo mi sie znalesc to w ustawieniach worda i juz nie poprawia tej literki. Moze ten reader tez ma gdzies mozliwosc ustawienia tego (autokorekcja...)

Lepsze jest wrogiem dobrego.

Verizon Wireless Agent. [http://www.lucki.com]

Preskaler
 Wysłana - 18 czerwiec 2008 19:58      [zgłoszenie naruszenia]

Oj! Ja to jeszcze nie "dorosłem" do tego, żeby programy poprawiać
To chyba nie jest "TO" bo to myli w drugą stronę. To jest chyba wina zbyt dużego poziomu kontrastu i "obrywania" czubka "l".
cyt. - sumę 134 min zł i ponad 82 tyś. dol
Korzystam z edycji, żeby nie produkować niepotrzebnie postów i wysyłam dwa identyczne (prawie) rozmiarowo fotki w GIF i JPG.
Uwagi!
1) Zdjęcia zawsze wchodzą jako pierwsze (ponad tekstem).
2) Obrazek dodany jako ostatni będzie na samej górze a dodawane póżniej kolejno pod nim.
3) Obraz w GIF ma preawie 3-krotnie większą "objętość" pomimo prawie tej samej ilości pixeli.
4) Jakość obrzu w GIF optycznie jest upośledzona.
W związku z tym mam pytania.
1) Czy istnieje taka możliwość aby pod każdym obrazkiem można było zamieścić opis bez konieczności obróbki w programie (np. "Word") i jako cały obrazek wraz z grafiką wklejać w postaci jednego obrazka?
2) Czy i jeśli tak to w jaki sposób można wklejać obrazki pod tekstem?
Jeśli ktoś ma wiedzę na ten temat to bardzo proszę o odpowiedż!

Zmieniony przez - Preskaler w dniu 2008-07-02 09:13:14

Preskaler

Rafacker
^_^
 Wysłana - 10 lipiec 2008 02:34      [zgłoszenie naruszenia]

Tak mnie sie zdaje że to powinno być w organizacyjnych tak więc przenoszę Panowie

"Masz problem z Projektem Audio lub zwrotnicą? Napisz to sie dogadamy ;-)"
[rafacker.cba.pl]

Preskaler
 Wysłana - 10 lipiec 2008 10:22      [zgłoszenie naruszenia]

No trudno! Jak się nie dało inaczej...
Ale mam jeszcze jeden problem. Chcę nakręcić krótki filmik (np. z budowy czegoś) i nie wiem jak to zrobić? Z fotkami nie ma (już) problemu bo jak jest jakś większa to umieszczam ją na jakiejś platformie (np. "Fotosik") i podaję adres, który automatycznie przenosi do tego zdjęcia. Wiem istnieje "My tube" (lub pod.) ale nie chce mnie zarejestrować (bo nie znam języka?) a przetłumaczona nie działa w ogóle i też trudno się domyślić o co chodzi przy tym automatycznym tłumaczeniu. Może jest jakaś nasza, rodzima stronka do "zawieszenia" filmiku?

Preskaler

Rafacker
^_^
 Wysłana - 10 lipiec 2008 13:04      [zgłoszenie naruszenia]

Sprawdz na maxior.pl ja tam kiedys miałem konto i sobie haslo przypomniałem, zalogowałem się i widze że jest opcja dodaj film, można dodać 1 na 12 godzin jedyne przeciwskazanie ktore widze to jeden film na 12 godzin.

"Masz problem z Projektem Audio lub zwrotnicą? Napisz to sie dogadamy ;-)"
[rafacker.cba.pl]

Preskaler
 Wysłana - 10 lipiec 2008 17:38      [zgłoszenie naruszenia]

Dzięki Wielkie! Już lecę sprawdzić i może (jak mi się uda) wrzucę coś tutaj.

Preskaler

Preskaler
 Wysłana - 10 lipiec 2008 21:06      [zgłoszenie naruszenia]

No i udało się ale nie pod tym adresem bo to jest platforma gdzie można pokazywać adresy filmików, które już są gdzieś tam zapiosane. Znalazłem jednak "[www.wrzuta.pl"]; i tam umieściłem film. Zaprezentować go mogę jednak dopiero jutro. Tak czy inaczej bardzo mi pomogłeś więc "łap soga"!
No spróbuję czy już działa?
[preskaler.wrzuta.pl/film/cOAs2tL3uI/]

Zmieniony przez - Preskaler w dniu 2008-07-10 21:37:10

Preskaler

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Odpowiedzi jest na 2 strony.   | następną

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Poligon - ćwiczenia z zakresu używania "Forum"

Strony: 1 2

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL