Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 1723 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Różne
Poparzenie wywołane pradem elektrycznym - co robić? 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Poparzenie wywołane pradem elektrycznym - co robić?"   

Releaser
 Wysłana - 8 czerwiec 2006 23:23        | zgłoś naruszenie regulaminu

potrzebuje fachowej porady. w trakcie remontu zostalam poraznona przez prad (otwarta instalacja). nic mi sie nie stalo poza tym ze nastapil wielki blysk niedaleko moich oczu i stracilam na jakies 15 sek calkowicie wzrok a w ciagu kilkunastu kolejnych sekund wzrok powrocil. Procz tego mam spalone troszke włoski na prawej rece i dosc mocno mnie piecze.

Ktos mi powiedzial ze mam sie udac do lekarza z ta reka bo po porazeniu pradem trzeba zglosic sie do lekarza ze wzgledu na to ze prad robi jakies spustoszenia w organizmie. Mi wydaje sie ze to normalne poparzenie ktore sie zdarza np goracym naczyniem itp. wiec sadze ze lakarz jest zbedny, troche lodu dzis i jutro bedzie ok:] Prosze o rozwianie moich watpliwosci.

Dziekuje z gory

pzodrawiam

[post grzecznosciowy - uzywam konta kolegi]

Zmieniony przez - Releaser w dniu 2006-06-08 23:29:44

zbys
 Wysłana - 9 czerwiec 2006 00:18      [zgłoszenie naruszenia]

Nic nie szkodzi, aby zalozyc wlasne konto - wszak to nic nie kosztuje.

Z porazeniem pradem, to jest taki problem, ze poza powierzchownymi uszkodzeniami - poparzenia - istnieja tez uszkodzenia wewnetrzne. Szczegolnie ma to miejsce, gdy prad przeplynie przez serce - moze pojawic sie migotanie przedsionkow. Przez ktora reke poplynal ten prad? Czasami EKG dobrze jest zrobic.

Lepsze jest wrogiem dobrego.

Verizon Wireless Agent. [http://www.lucki.com]

Specjalista -

Releaser
 Wysłana - 9 czerwiec 2006 14:01      [zgłoszenie naruszenia]

prad przeplynal przez lewa reke..tzn to bylo tak..dotknalem kabla w miejscu gdzie byla izolacja...15 cm dalej byla ona zdjeta i koncowka byla wczepiona w jakis zatrzask..w skutek dotkniecia koncowka wypadla z zatrzaskupowodujach chyba zwarcie gdzies obok - nastapilo naprawde wielkie BUM (korki wysrzelilo w calym bloku) i zopbaczylem ze mam wlosy spalone na rece i mocno dosc mnie pieklo oraz skora byla czerwona troche..takze nie wiem do konca czy to bylo porazenie pradem czy tylko w wyniku tego zwarcia wybuchu ogien mnie oparzyl...osoba nie stracila przytomnosci - byla mocno oslepiona blyskiem - juz jest po konsultacji z okulista - wszystko ok - podraznienie sie utrzyma pare dni ale zadnych zniszczen oka na szczescie nie ma.. nie wiem tylko co z ta reka..dzis juz nie boli w ogole...

wysalac ja do lekarza??

pozdrawaim i dzieki z gory!! daje soga duchowego (nie mam abona;/)

zbys
 Wysłana - 9 czerwiec 2006 15:30      [zgłoszenie naruszenia]

Ok, a wiec to wyglada na poparzenie lukiem elektrycznym, ktory powstal, gdy kabel pod napieciem zostal przywarty do jakichs uziemionych (czy zerowanych) czesci. Nie wyglada to na poparzenie wywolanem przeplywem pradu przez cialo, a tylko goracym lukiem i ewentualnie stopionymi kroplami metalu (z przewodu). W takim przypadku, zwlaszcza, ze osoba nie odczywa zadnych innych dolegliwosci, to traktowalbym to jako poparzenie, a nie porazenie pradem i postepowal stosownie do tego - czyli jakis masci, opatrunki, gdy potrzeba i nic wiecej.

Oczywiscie w przypadku pogorszenia sie stanu nalezy udac sie do lekarza, ale gdy wszystko goi sie i ustepuje, to nie ma co sie tym przejmowac.

Zycze szybkiego zagojenia ran.

Zmieniony przez - zbys w dniu 2006-06-09 15:31:02

Lepsze jest wrogiem dobrego.

Verizon Wireless Agent. [http://www.lucki.com]

Specjalista -

Releaser
 Wysłana - 9 czerwiec 2006 16:12       [zgłoszenie naruszenia]

dzieki zbys;] uspokoiles Nas troche;))

pozdro z poludniowej Polski!

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Poparzenie wywołane pradem elektrycznym - co robić?

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL