| Autor |
"Porównanie - który byście wybrali i dlaczego??" |
|
|
Patricco
|
|
Wysłana - 3 czerwiec 2004 18:41 | zgłoś naruszenie regulaminu
TONSIL vs TESLA vs BEYMA
Który z tych głośników byście wybrali i dlaczego? A głośniki to:
1. Tonsil 30/100/11
2. Tesla ARN 312
3. Beyma 12BR70
Proszę o odpowiedzi!!
Zmieniony przez - Patricco w dniu 2004-06-03 21:37:37
 |
|
|
|
DjDamian
|
|
Napisz jaki masz wzmacniacz (moc) to pogadamy co lepsze..
Znawca -
 |
|
|
|
Rafacker
|
|
^_^
|
|
Zależy do czego CI ten Glosnik jak na suba to Tesla odpada raczej z powodu niskiej efektywnosci
 |
|
|
|
DjDamian
|
|
Rafacker:
"Zależy do czego CI ten Glosnik jak na suba to Tesla odpada raczej z powodu niskiej efektywnosci"
Prawda, ale czy przeanalizowałeś wykresy częstotliwości głośników Tonsila, Tesli i Beymy porównując je?
Tesla ma napisane 90dB, Tonsil bodajże też 90dB a Beyma 94,5, ale są to pomiary na określonych częstotliwościach (1kHz chyba!), dużo wyższych niż używamy w subie, bo tam przewaznie jest poniżej 150Hz.
W paśmie 60-100Hz na tych wykresach i Beyma i Tesla wypadają podobnie. NIe wiem jak z Tonsilem, bo nie sprawdzałem. Z tym że Tesla zejdzie niżej (Fs ma na poziomie 24Hz, Beyma 35).
Wziąłbym Tesle, jak Ci zależy na niskim "mruczącym" i ciepłym basie. I jak do tego masz mocnego wzmaka (minimum TDA7294 - 90W). Tanio kupisz ją w [www.akkus.com.pl].
Znawca -
 |
|
|
|
Patricco
|
|
Mój wzamak to Yamaha okolo 110 na kanał. Chciałem zrobić suba i zastanawiam się nad tymi trzema głośnikami. Jedni mi polecają Beyme a drudzy Tesle, i nie wiem co lepsze. Słyszałem ze beyma ma głębszy miły dla ucha bass, a tesla jak napisaliście mruczący i ma niższe fs. Poradźcie mi co wybrać, co sądźicie o Beymie.
|
|
DjDamian
|
|
To jaki będzie basik z suba, zależy w dużym stopniu od jego obudowy, zestrojenia, położenia i wzmaka
NIe wiem nie słyszałem Beymy.
Znawca -
 |
|
|
|
Rafacker
|
|
^_^
|
|
Wcale nie sa to pomiary danej czestotliwosci tylko efektywnosc to jest srednia arytmetyczna calosci przenoszenia przez glosnik
jezeli przy 30 hz efektywnosc wynosi 86 db a przy 120 hz 90db to efektywnosc w tym przypadku wyniesie 88dB
ale ja rownież polecam Ci tesle bo są to naprawde dobre głośniki,
i tak jak przedmowca wspomnial wszystko zalezy od obudowy! wzmacniacza i akustyki pomieszczenia
zycze powodzenia
 |
|