Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 894 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Różne
Potrzebna Pomoc 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Potrzebna Pomoc"   

mr lift
 Wysłana - 3 czerwiec 2003 19:35        | zgłoś naruszenie regulaminu

Potrzebuję pomocy i nigdzie nie moge jej znalezc.Mam nadzieje ze ktos mi tutaj pomoze.Problem jestnastepujacy mam komputer pentium 133 z 16mb pamieci jakas tam karta 1mb i muzyka Saund Blaster 32 AVE.Płyta jest ASUS-a i jest to plyta uniwersalna na dwa rodzaje RAMU ze slotami ISA i PCI.Wszystko dziala w porzadku tylko ta plyta nie ma wejscia PS2 na myszke wiec musialem podlaczyc ja przez COM. I tu pojawia sie problem. Gdy uruchamia sie Windows 95 to wyskakuje bląd ze nie ma myszki na PS@ i nalezy podlaczyc mysz szeregowa. I nic nie moge zrobic. Wskaznik jest ale nie mozna nim poruszac.Podczas instalacji Windowsa pod DOS-em mysz tez nie dziala wogole nie ma nawet wskaznika.Jezeli ktos moze mi pomoc niech odpisze. Prosze. Za pomoc z gory dziekuje.
Pozdrawiam wszystkich.

slimak
 Wysłana - 3 czerwiec 2003 21:20      [zgłoszenie naruszenia]

Z tego zrozumiałem że myszkę masz PS2 a port COM, więc stosujesz przelotkę ?? PS2 na COM ??

Ślimak

mr lift
 Wysłana - 3 czerwiec 2003 23:13      [zgłoszenie naruszenia]

Tak stosuje wlasnie taka przelotke. Spotkales sie juz z czyms takm?

slimak
 Wysłana - 3 czerwiec 2003 23:31      [zgłoszenie naruszenia]

Mam smutną wiadomość większość przelotek niestety nie spełnia swoich funkcji. Bywa czasem że cała seria jest niesprawna. Jedyne rozwiązanie to sprawdzanie przelotek w sklepie i kupno sprawnej.

Ślimak

mr lift
 Wysłana - 3 czerwiec 2003 23:43      [zgłoszenie naruszenia]

Mozliwe nie pomyslalemm.Ale nie jestem pewwien poniewaz podlaczalem myszke seryjnie juz zrobiona z wyjsciem na com na stale.No nic dzieki za rade sprawdze te przelotke na innym kompie.Tak teoretycznie moze tobyc jakas inna przyczyna.Slyszalem o czyms takim ze comy moga byc wylaczane lub wlaczane w biosie.Niestety nic takiego tam nie znalazlem ale moze jest mozliwe takie sterowanie comami na plycie za pomoca zworek.Wiesz cos moze o czyms takim??

slimak
 Wysłana - 4 czerwiec 2003 10:24      [zgłoszenie naruszenia]

Comy na płycie są domyślnie włączone chyba, że ktoś specjalnie je wyłączył lub zmienił przerwania. Jedynym sposobem jest sprawdzenie tego w biosie. Ewentualnie można sie pokusić o ustawienie biosu na domyslny proponowany przez producenta, ale trzeba zapamiętać ustawienia, aby po ewentualnej porażce wrócić przynajmniej do tego co było.
Powodzenia !

Ślimak

mr lift
 Wysłana - 4 czerwiec 2003 15:01      [zgłoszenie naruszenia]

Wielkie dzieki dzis wieczorem sie pobawie.Zobaczymy co z tego wyniknie.Mam nadzieje ze pomoze.Jutro dam znac o wynikach pracy
Dzieki

mr lift
 Wysłana - 5 czerwiec 2003 18:10       [zgłoszenie naruszenia]

Dzieki zadzialalo !!!! Dzieki za pomoc pomoglo przywrocenie ustawien domyslnych biosu. Czemu sam wczesniej na to nie wpadklem.No nic na przyszlosc bede wiedzial. Dzieki za pomoc i to dobra pomoc.
Pozdrawiam mr lift

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Potrzebna Pomoc

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL