Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 1193 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Laboratorium
Potrzebna wnikliwa analiza układu z przerzutnikiem Schmitta. 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Potrzebna wnikliwa analiza układu z przerzutnikiem Schmitta."   

Sargo
 Wysłana - 5 luty 2007 22:28        | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam serdecznie forumowiczów, chciałbym prosić o pomoc w analizie takiego oto układu:
[URL=[img366.imageshack.us/my.php?image=obwodyk5.jpg][IMG]http://img366.imageshack.us/img366/1678/obwodyk5.th.jpg[/IMG][/URL]]
Otórz rozumiem, że T3 i T4 tworzą modyfikację asymetrycznego przerzutnika Schmitta, T5 do T7 możemy traktować jako źródła prądowe, itd.
Ponieważ jest to sprawozdanie więc nie mogę poprzestać na wymienieniu ewentualnych bloków funkcjonalnych. Chodzi o bardziej szczegółowy opis i tu jest pies pogrzebany... Niestety nie jestem w stanie dojść co się dzieje i co jest przyczyną, a co skutkiem.
Proszę więc was elektroników o poświęcenie chwili czasu i przeanalizowanie tego układu! Pozdrawiam!

Sargo
 Wysłana - 5 luty 2007 22:40      [zgłoszenie naruszenia]

Uprzedzając możliwe zarzuty/uwagi:
1). Poprawny link do obwodu to: [img366.imageshack.us/img366/1678/obwodyk5.jpg]
2). Temat postu nie jest najlepszy! Nie ma jednak opcji edycji postu.

zbys
 Wysłana - 10 luty 2007 02:22       [zgłoszenie naruszenia]

Nie wiem, czy nie jest za pozno, ale nie mialem czasu wczesniej.

Ja to tak widze:

Kondensator C2 jest rozladowywany przez staly prad zrodla na T5. Prad tego zrodla to jest okolo 90uA (mikroamper) - bo napiecie na R9, to 6.8V napiecia zenera diody D1 minus 0.6V zlacza BE tranz. T5. Mamy wiec opadajaca rampe pily.

Kondensator jest ladowany przez T1, ktory podaje duzo wiekszy prad, jako ze w emiterze ma mala rezystancje , okolo 500 ohm. Zas na baze przychodzi napiecie okolo 6V (polowa dodatniego zasilania, bo R3 i R6 sa rowne, a na kolektorze T3 jest napiecie okolo 0V, gdy znajduje sie w stanie przewodzenia).

Problemem jest ustalenie momentu (a wlasciwei napiecia na C2) przy ktorym przerzutnik zbudowany na T3, T4 przelaczy). Nie pasuje mi tranzystor T2. Wg. mnie powinien byc to NPN (np. BC107BP ) pracujacy jako wtornik emiterowy zwiekszajacy rezystancje wejsciowa przerzutnika. W ukladzie jak na rysunku, to nie bardzo wiem o co tutaj chodzi. Czy jestes pewien tranzystora T2 ??? Skad sie wzial taki uklad?

EDIT: Po tzw. drugim spojrzeniu mam koncepcje dzialania T2, ale nie wiem czy warto to rozgryzac, poczekam na odpowiedz, czy nie jest za pozno.

EDIT2: Sam post mozesz edytowac (np. zeby poprawic link) klikajac w ikonke kartki z olowkiem (obok sloneczka GG). Mozesz tak dlugo edytowac, az ktos nie odpowie , wtedy zablokuje Ci mozliwosc edycji. Tematu niestety nie mozesz zmienic. Ja to zrobie...

Zmieniony przez - zbys w dniu 2007-02-10 02:27:20

Lepsze jest wrogiem dobrego.

Verizon Wireless Agent. [http://www.lucki.com]

Znawca -
[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Potrzebna wnikliwa analiza układu z przerzutnikiem Schmitta.

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL